Alla inlägg under augusti 2016

Av maria tafvelin - 6 augusti 2016 20:58

Lördag kväll. Sappar på tvn ... ska snart gå ut med hundarna på kvällspromenad innan det är dags att krypa isäng. Rubriken säger något tydligt ...  jag är jätteledsen när jag skriver det här ... men Aladdin, jag kanske inte är den Rätta för dig.

 

Aladdin är ingen svår hund Såå, och det handlar inte om att jag inte skulle ha tillräcklig kunskap ....  men ... han har en problematik som blir svårhanterlig för mig. Han har ett oerhört stort behov av att bita, riva, slita, döda (filtar, kuddar osv) och inte bara när han är ensam hemma, utan även när jag är hemma. När jag är hemma, hinner jag ju ofta stoppa honom, inte alltid, då han dödar en kudde på 15 sekunder ... en balansboll på 20  .... men då jag ju faktiskt jobbar, innebär det ju problem. Hade jag varit hemma på heltid, hade jag ju haft möjlighet att jobba med det här problemet .... men så är det ju inte. 


Jag gör verkligen vad jag kan ... men .... det räcker nog inte till. Han behöver nog bo hos någon som är hemma på heltid, som kan hjälpa honom i den här problematiken. Igår när jag jobbat några timmar mötte jag när jag kom hem: En avgnagd golvlist i hallen, samt lite tugg i väggen vid ytterdörren, en omkullriven golvlampa med söndertuggad lampinfästning, två söndertuggade kulspetspennor och ett gäng tuggade post-it-lappar. I köket hade han fått tag på ett paket bönpasta som han tuggat sönder och spritt över köksgolvet. Jag upptäckte när vi satt i soffan, när ingen filt låg i närheten som han kunde "döda" så satte han tänderna i soffdynan. 


I morse, kände jag mig tvingad att stänga in honom i köket. Jag tippade omkull köksbordet, riggade stolar, både köksstolar och balkongstol, samt ett par kompostgaller och ett ute-bord, som täckte öppningen till köket. Inne i köket hade han sin bädd, en filt, vatten och ett tuggben. Det kändes absolut inte bra att göra det här, men jag kände att jag inte hade något val. 


Oron har gnagt i mig hela dagen .... har han tuggat sönder hela köket? Har han ylat, skällt, gnällt ? Har han mått dåligt? 


Kom hem ... köket var helt ... underbar känsla! Tog ju ett tag att "rigga ner" och det är klart, när han kom ut därifrån blev det velodromrusning x en miljard. 


Ska det vara såhär? Ska jag måsta tippa omkull köksbordet varje morgon, rigga med stolar och balkongbord? Mår han bra, Aladdin? Nej, jag tror inte det. Han är så vacker så klockorna stannar, han är så oerhört mysig och tillgänglig på många sätt ... men just den här problematiken .... den klarar jag nog inte av. 


Gokväll

Av maria tafvelin - 5 augusti 2016 07:30

Nyss kommit in från en 50 minuters morgonrunda. Snart ska jag iväg och jobba några timmar på Walles, och det blir ju det största provet för Aladdin. Hur ser det ut i lägenheten när jag kommer hem?  Jag hoppas att alla bara ligger och tar det chill medans jag är borta. 


Onsdag morgon, när vi skulle gå morgonpromenad, fick jag hålla på en god stund för att få på Aladdin halsbandet. Han skulle promt bara leka och kampa med det. När jag då äntligen fick på det fattade jag snabbt ett beslut: Det här halsbandet får sitta på dygnet runt den första veckan. Jag vill eliminera så mycket som möjligt i fråga om tillfällen då det kan balla ur. Han är ju bara ett år, och har mycket lek och bus i kroppen, men det måste ut på annat sätt. Tyvärr så är ju mina andra hundar inte av det lekfulla slaget, de är ju äldre .... Kelly blir 10 år om bara några veckor.  


Jag jobbar ju bara några timmar idag, sedan blir det nog att vara i rinken med Aladdin så att han får rasa av sig, sen får vi se hur jag lägger upp eftermiddagen. 


Ha en fin Fredag. Fyll dagen med nåt värt!

Gomorron

Av maria tafvelin - 4 augusti 2016 08:23

Hej Cornelis!


Ja, du har ju förstås redan sett det, men det har flyttat in en ny kille nu. Han heter Aladdin. Han är faktiskt lik dig på många sätt. Han ligger och smågnager, sådär naggar, i påslakanet, precis som du gjorde. Han är ungefär lika smidig som du var, dvs knappt ledbar i mitten på nåt sätt. Han försöker nog ta liten plats när han knorrat ihop sig i sängen, men, precis som Du, så tar han upp nästan halva sängen helt själv. 


Han har fått ärva dina halsband, och jag tror att BoT-täckena kommer att passa honom åxå. Det känns bra att dina saker kommer till användning igen. 


Men vet du ... jag tyckte att du var snabbast i världen på att slakta en fotboll. Du ligger i lä där kan jag berätta. Du dödade ju bara så att luften gick ur bollen, men den här killen, han gjorde småsmulor av den där svarta bollen som låg uppe på hatthyllan. Verkligen bara småsmulor. Jisses vad jag plockade småbitar från sängen innan jag la mig. Balansbollen, ja, den slaktade han åxå. 


Nu är det dags att hänga upp morgonrocken och väcka hundarna. Jo just det. Molly hälsar att hon inte bytt ut dig. Han kommer aldrig att ta Din plats. 


Nu ska vi fylla den här dagen med värda grejer, vi hörs!


Gomorron

Av maria tafvelin - 3 augusti 2016 13:42

Då var han här. Vad han än hetat tidigare, så heter han Aladdin nu. 

 

Han ser ut som en chokladbit, och hans personlighet rymmer många olika nyanser. Jag har hittills bara sett skymten utav det övre lagret, och det blir spännande när jag kommer till det undre.  :)


Igår afton när han kom, hade jag gjort upp en plan för hur det skulle gå till. Jourhemmet (som haft honom till och från, mest Till, sedan han var valp) kom med honom, och hade även sin egna hund med i bilen. De körde ända fram till entrén och vi pratade en stund. Jag berättade hur det hela skulle gå till, jag skulle gå upp och hämta mina 3 hundar medans de tog ut hunden och körde bort bilen (så att inte deras egna hund skulle dra igång nån serenad).Sen skulle jag helt enkelt bara suga kopplet i farten, och gå. Jag sa åxå till dem, så att de skulle veta i förväg, att jag skulle hålla Mina 3 i vänster hand, och suga tag i Hans koppel i höger, och sen hålla armarna rakt ut från kroppen. Jag skulle promenera ca 30 minuter och de skulle helt enkelt bara åka därifrån medans vi var på promenad.

Jag gick upp och hämtade Kelly, Paddy och Molly. Höll deras koppel i vänster hand, gick ut på gården där de stod, greppade kopplet och spände mina armmuskler så hårt jag kunde. HAN, som hette något annat än Aladdin igår, han kastade sig fram i kopplet och brölade som en tjur. Nädu gubben, den funkar inte här hos mig, tänkte jag för mig själv och stretade iväg. - Går det bra? hörde jag en röst, lite halvnervöst fråga 

- Japp, svarade jag kort och stegade iväg. Jo, armarna rakt ut från kroppen, Hunden brölade ... men jag hade inte räknat med annat heller. Jag hade bara min plan i huvudet, inget annat. Tänkte gå ut till kanotudden, efter gångbanan dit, finns gott om utrymme i form av gräs, på båda sidor, ifall jag får hundmöten tänkte jag. Hann inte ens fram till tunneln så hörde jag tågsignalen. Ok. Snabbt ta plan B, ville inte bli stillastående vid bommarna, utan nu gällde det att hålla sig gående. Vek av upp mot konsum istället, såg på avstånd att vi skulle möta ett ungt par med barnvagn och liten hund. Inget alternativ, då jag gick med En halverst upprörd amstaff på min högra sida ... långt ut från min sida, skulle jag säga. Svängde upp mot parkeringen och gjorde en helomvändning, för då hade tåget passerat. Genom tunneln, över järnvägen ..... då kände jag att jag kunde släppa ner armarna och gå som folk. Längre promenad i T-ställning behövdes inte. 


Gick bort till kanotudden och hem igen. Han fick ha koppel på sig den första timmen, för säkerhets skull. Så gör jag alltid när en ny hund kommer hit, vare sig den ska vara här en kort stund, eller längre. 


Kvällspromenaden gick även den till kanotudden. Ville ha det där extra utrymmet, om det skulle behövas. När vi skulle isäng, visade jag honom bädden och soffan. Första kvällen får man INTE sova i sängen med de andra, det bara är så. Jag tror att han somnade direkt han hoppade upp i soffan. Ja, han sparkade runt lite, så att alla kuddar och filtar hamnade på golvet, men sen sov han. Vi andra åxå. Jag vaknade kl 6 av att han hoppade ner på golvet. Å nej, tänkte jag, säg inte att han är en sån där som promt ska väcka hela flocken och tala om att han är vaken och vill ut. 


Jag såg ett huvud längst ner vid sängkanten. Han la upp det så försiktigt på sängen ... Molly hörde dock vad som var i görningen där hon låg under täcket, så hon lät honom veta att HENNES plats var bokad och upptagen. Han tittade på mig ... jag klappade på sängen för att visa honom att det var ok att komma upp. Han GLED upp. Han hoppade inte, han lixom RANN, uppförs. Det tog en stund för honom att komma upp, men han var verkligen försiktig, för att inte reta Molly ... fniss.   Sen knorrade han ihop sig och somnade om

 

Ett par timmar senare vaknade jag, han åxå. Då var det lite morgonstretch medans de andra sov vidare

         


Efter morgonpromenaden lastade jag honom i bilen och åkte till RackArena. Jag brukar normalt inte göra så mycket den första veckan med en ny hund, men jag kände att det bör jag nog göra, annars får jag problem. Han är 1 ynka år, och full av energi och bitverksamhet. Han försökte få igång Paddy, men det vet vi alla att det kan han glömma. Jag kände åxå att jag snabbt måste visa att det är JAG som står för aktiviteter här, inte de andra hundarna. Så, vi åkte på arenan :)

           

Helt kravlöst, inget godis, tror inte att jag öppnade munnen mer än ett par gånger, då jag sa "Bra" sådär lite lågmält. Höll käft och lät honom ha koll på mig helt enkelt. 


När han var rätt så slut efter det här, så lastade jag honom och körde till en bra skog, där jag varit sååååå många gånger. Nudu lille gubben, blir det skogspromenad tänkte jag :)

 

Jag vet inte om han var trött, eller om han är van att gå bakom, men han gick bakom mig hela tiden, utan att jag bett honom.


 

Jag tror nästan att han var glad när vi kom hem .... åtminstone så däckade han rätt omgående

Han sov ett tag, sen drog jag med honom i bilen (vill inte lämna honom själv än, även om de andra är hemma) och åkte på Björkis. Insåg att hållbara leksaker är ett MÅSTE att införskaffa. Plus nån hållbar kul sak att ha som belöning.


Nu är vi hemma igen, och åskan mullrade just igång. Han sover så djupt så det märkte han aldrig.


Så, vad säger du Aladdin, om din första dag i nya flocken? Eller, dagen är ju inte ens slut än. Vi hinner bra mycket mer innan det är dags att koja :)


Tjing så länge 






Av maria tafvelin - 2 augusti 2016 08:58

Tisdag morgon. Vaknade i vanlig ordning kl 5, men vägrade kliva upp. Nog var det väl fan om man inte ska kunna sova till åtminstone kl 8 när man är ledig. Oj, hoppsan, det gick visst riktigt bra  ... fniss. Klev upp strax  efter 8 och kokade kaffe, medans hundarna trynade vidare. 


Om några timmar kommer han som ska flytta in. Dessvärre ser det ut att ska bli regn och åska i samma veva ... men vädret rår man inte på. Min plan är ju att ta en längre promenad med hela flocken, direkt han kommer ... det är så jag brukar göra när det kommer en ny hund hit, vare sig den ska stanna längre, eller bara en kort stund. Eftersom Paddy är lite åskrädd, så funkar det ju varken att promenera ute i åskan, men inte heller att lämna honom ensam hemma .... nåja, jag löser det på nåt sätt. 


Jag ska tillbringa de kommande timmarna med att, ta morgonrundan, äta frukost, sedan gå igenom lägenheten så att alla leksaker är bortplockade. Det är en åtgärd jag åxå alltid gör innan en ny hund kommer in. (så att inte Molly får frispel... fniss) 


På tal om Molly. Igår kväll på nw-kursen (som både Molly och Milo fixade galant, det var superroliga övningar) var första stationen en rad med trädgårdsstolar där doften var gömd, lågt. Molly drog iväg med stor intensitet, nosade som en besatt, men sprang förbi doftstället några gånger. Eftersom stolarna låg ner, och hon ju saknar ett öga, slog hon i ögat på en av stolsbenen. Alltså, den minen hon hade i det ögonblicket. Både jag och Susanne såg det - det såg PRECIS som om hon tänkte: Aj som FAN vad ont det där gjorde, för hon lixom frös ihop för ett ögonblick, höll munnen öppen ... sådär som man gör när man slagit i "kalvdöön". Men, sen fortsatte hon jobba, och hittade doften. 


Hon slog sig en gång till, vid sista övningen inne i en stor lada. Där var det lite mörkt och hon jobbar ju ganska frenetiskt. Lillgumman. 


Nä, nu är det bäst jag sätter lite fart. Jag måste ju hinna kamma till mig innan Han kommer åxå. :)

Ha en BRA dag. Fyll den med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 1 augusti 2016 13:38

Idag måndag, och i morgon tisdag, är ju mina två lediga dagar per vecka. MEN, nu har jag tagit ut lite ledighet, så jag är ledig onsdag och torsdag åxå :)  Semester, typ :)    Jag har startat ledigheten på bästa tänkbara sätt. En timmes morgonpromenad, där åtminstonde de 40 första minutrarna var riktigt svala och sköna ... sen blev det lite för varmt, men ... nåja. Hem, äta frukost, städa lite, boka tvättstugan, hör och häpna, det fanns tid redan idag :)  Åkte iväg och fixade lite grejer, sen hem och ÄNTLIGEN få fast jeppegrindarna i bilen igen!!!!

 

Gick sen på pizzerian och köpte lite kartonger, jag betalade 1 kr/styck, det var bra pris :)   Sen har jag varit ute och kört ett pass nw med Molly.

 

Nu har jag haft vätskepaus, och ska ta ner Kelly på ett pass åxå.  Så, klockan är inte ens 14 och jag har redan haft en jättevärd dag :)


15-19 har jag tvättstugan, och 19.30 är det Hundkurs. Värd dag!!!! 


Tjing så länge

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22 23 24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards