Alla inlägg under januari 2018

Av maria tafvelin - 17 januari 2018 08:40

Onsdag morgon. 6 minusgrader och grått. Det ska snöa idag, säger appen.   Vet ni, igår kunde jag till och med kompa ut från jobbet 45 minuter tidigare!!!!!! såååå himla skönt!!!!   Funkar det, så kommer jag att göra det även idag, för jag ska nämligen bjuda på middag. Någon jag älskar kommer hit, och vi ska äta tillsammans. Jag längtar!!! 


Igår när jag körde hem från jobbet, hade det varit en olycka precis i korsningen till OKQ8 här i Ursviken. Totalstopp. Tur att det gick att vända, och köra den andra vägen. Annars hade jag inte kommit hem ett dugg tidigare, trots att jag kunde kompa ut. VAd jag förstår så blev ingen allvarligt skadad, utan det var mest bilarna som tog stryk. Vill bara tillägga det, så att det inte ser ut som att jag skiter i vad som händer andra, bara jag kommer mig hem i tid. 


När allt kommer omkring, hade jag inte så mycket på hjärtat just den här morgonen. Det är lika bra att hänga bort morgonrocken och väcka hundarna, starta dagen helt enkelt. Ha en BRA dag, gör smarta val och fyll dagen med värda grejer. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 16 januari 2018 07:57

Tisdag morgon. 6 minusgrader. Molnigt säger appen, och bakom det kolsvarta så är det säkert så :)


Tänker på nåt som många säger, ja jag har kastat ur mig frasen själv många gånger ... men det stämmer ju inte riktigt. Frasen lyder - Jag har inget val.   Det stämmer inte. Man har ALLTID val. 


Mötte två av mina grannar häromdagen, när jag varit på duorunda med Theo och Paddy. 

- Du är då minsann ute och promenerar i alla väder

- Javisst, sa jag och skrattade. Här kan det vara lätt att svänga sig med frasen. Typ, jag har ju hundar, så jag har inget val. Men ... jag har VISST val. Klarar jag tex inte att vara ute och gå med hundarna, så kan jag köpa tjänsten, om jag inte har familj och bekanta som kan gå ut med dem.  Jag väljer dock att göra det själv, förutom de gånger jag endera haft yrsel, eller då jag jobbat över. Jag har de gångerna VALT att be om hjälp. 


- Nu har jag inget val, nu måste jag kliva upp om jag ska hinna på jobbet i tid. 

Nej, om du väljer att inte koka kaffe och dricka det före du åker, så kan du ligga kvar en kvart till. Du kan ringa på jobbet och säga: jag blir något sen idag. Alternativt att du väljer att kliva upp, koka kaffe, dricka det i lugn och ro, och sen åka iväg, och komma i tid till jobbet. Säg dock inte att du inte har något val. 


Det är väl att se alternativen, att inse att man oftast har flera alternativ att välja mellan .... naturligtvis är en del alternativ inte så himla kul att tänka sig, men .... de finns där åtminstone. Man kan försöka tänka på det här, om man känner sig i situationer som känns tunga och jobbiga, som andas "MÅSTE". Kolla hur många alternativ du har, istället för att döpa det till "måste".  Vips så känner man att man styr sitt liv mer, och den känslan är fantastisk :)  Ofta handlar det om att helt enkelt släppa sargen. 


Börjar vara dags att hänga bort morgonrocken och väcka hundarna. Inte för att jag Måste, utan för att jag Vill. Jag är redo att starta dagen, att börja fylla den med värda grejer. Istället för att jobba 12-18, ska jag idag börja kl 10. Förhoppningen är ju att kunna sluta kl 16, och det vore fantastiskt om det gick :)  Igår blev det en timmes övertid, så jag var hemma strax efter kl 19. Kvällen blir så oerhört kort, då jag ju väljer att gå isäng i hyfsad tid ... fniss.


Ha en fantastisk Tisdag. Fundera över det här med val och påhittade "måsten". Gör nåt värt av de tankarna. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 14 januari 2018 09:18

Söndag morgon. 4 minusgrader och mulet. De senaste dagarna har det varit kring 15 minus, så det känns rätt skönt att det är mildare, även om det varit soligt och otroligt vackert, så har det varit lite väl kallt för hundarna. 


I fredags, på min lediga dag, gjorde jag i stort sett ingenting. Morgonrunda med alla, sen solorunda med Theo, och solorunda med Paddy. Igår var det först morgonrunda med hela gänget, sedan kom Moa hit med sin rottishane Jokk, som ska bo här i två veckor islutet av februari. Vi tog en promenad tillsammans, och då hade jag med Paddy och Theo. Nästa gång tar jag hela bunten med på promenad, sen går vi upp till mig och dricker kaffe så att Jokk får bekanta sig med lägenheten lite. 


När Moa åkt, stack jag iväg in till stan och hämtade Milo och Lilly. Hannah och Robban drog iväg till Umeå för att gå på IKEA (åt mig åxå) samt hälsa på Hannahs kompis Miranda, och hennes lilla familj. Jag bad Hannah packa dragselen, jag tänkte ta Lilly på en sparktur :)


Om vi säger såhär:  Hade jag trampat ner foten utanför meden så hade jag slagit ihjäl mig. Jädrar som hon drar!

 

Åkte iväg och hämtade upp de rent sjukt snygga vantar jag köpt av Jannice. Hon stickar så fantastiskt fina sockar och vantar. Jag köpte ju först ett par sockar till mig själv, sen köpte jag två par till, så att Pernilla och Hannah fick varsitt par i julklapp, och nu de här vanvettigt snygga vantarna

 

Hannah och Robban kom förbi, precis när jag ätit min lördagsmiddag

 

Jag hade beställt ett nytt soffbord, en plafond att ha i köket, samt en hylla att ha i köket. Jag gav mig genast i kast med att skruva ihop alltihop

   

Nä, nya lampan är inte uppe, och hyllan är inte "möblerad", kastade bara upp de där grejerna eftersom de stod på diskbänken så att jag inte hade plats att diska. Forsätter att fixa i afton när jag kommer från jobbet. Det kommer att bli jättefint allting :)   En massa Nytt :)


Nä, dags att hänga bort morgonrocken och väcka hundarna. Dagen har börjat. Tiden tickar, och jag vill fylla dagen med värda grejer, så att inte tiden bara rinner iväg till ingen nytta. Gör det du åxå. 


Gomorron



Av maria tafvelin - 10 januari 2018 19:16

Onsdag efter jobbet. 13 minus och kolsvart. Kolsvart i flera bemärkelser. Besöket hos optikern tidigare idag, gav inte det resultat jag hoppats och trott. Visst, jag vet ju att jag knappt ser nåt med högerögat, herregud, det ser jag ju varje dag. Eller ... ser INTE, rättare sagt. 


På Smarteyes i Skellefteå blir man alltid så himla bra bemött. Nog förstår jag att de har fått det i uppgift att bete sig sådär mot alla kunder, jag är inte dum, men ... det är skillnad på bemötande och bemötande, även om det är deras arbete. Nåja .... Supersupertrevlig tjej vid disken tog emot mig med ett "Hallå, hallå" direkt jag klev innanför dörren. Världens största leende och världens gladaste röst. Hadedubokattidjajahadebokattidjaghetermariatafveli
n. Häng med, sa den glada tjejen, jag ska göra några förundersökningar innan jag låter optikern låna dig :)   jamen det vanliga ... vid maskinen, 3 puffar i vardera öga ..... 

- vill du kolla på nya bågar nu direkt?

- nä, jag avvaktar.

- jamen självklart, vi kan ta det efteråt, det går lika bra :) :) :)   Sitt ner här och vänta, vill du ha en kopp kaffe?

- tack men det är jättebra :)     Jag hade då fortfarande ett leende på mina läppar. Det leendet skulle inom 10 minuter vara fullständigt utsuddat, och utbytt mot tårar i ögonen och en hackig röst. 


Efter att ha suttit och väntat i 5 minuter, ganska exakt 10.50, då jag hade min bokade tid, klev optiker Tomas fram och tog i hand. 

- Hallå, hur är läget?

- ja alltså ... det är högerögat. Vänsterögat ser jag helt perfekt med i de här glasögonen, det är högerögat jag vill ha hjälp med. 

Gick in i lilla kyffet och satte mig i stolen, efter att ha hängt av mig nya jackan på kroken han visade mig. 

- hur är det annars då?

Tänkte här att det är inte läge att ta upp värken i höften  ... fniss ... så jag sa

- jomen annars är det bara fint. 


Efter ca 3 minuters undersökning sa han något jag absolut inte väntat mig. Jag trodde att han skulle säga:

Jadu Maria, glaset kommer att bli säkert 3 cm tjockt .... 


Vet du vad han sa? 

- Nej, det finns inget vi kan göra med glas. Du ser sämre än 5 % på ditt högra öga, och det går inte korrigera med glas. 

- Va?


Nånstans där föll lixom en liten persienn ner, för båda ögonen. Vadå "det finns inget vi kan göra med glas"  Vafan, det finns ju JÄTTETJOCKA glas!!!!!!


- Jag skriver en remiss på ögon, så att de får kolla. Det KAN ju hända att det är ytterligare ett läckage. (för er som inte hängt med några år kan jag berätta att jag för några år sedan, fick svetsa med laser för att stoppa ett läckage vid gula fläcken)  Jag skriver att jag vill ha en omedelbar kontroll. Det har gått så fort, sist såg du ju 30%. 


Jag blev nog lite tyst, och han var verkligen jättegullig. Frågade flera gånger om det var ok. När jag klev upp ur stolen tog han mig i hand igen och sa: Jag skickar iväg det här nu direkt, och jag vill att du ska tänka på, tex när du ska gå över vägen, att du inte kan förlita dig på ditt högra öga. Du måste vända på huvudet helt, så att du inte missar nåt och blir påkörd. 


I morgon, när jag sovit på saken, känns det säkert lite bättre. Just nu känns det inte så jättebra. 


Men ... jag måste försöka hitta nåt kul i det hela. Alltså, förlåt till den medarbetare till Tomas, som stod bredvid oss när jag skulle betala (behövde btw bara betala halva kostnaden för en synundersökning)   

- Gick det bra?

- Nja, sa jag ... inte jätte

- Vi försöker lösa det, sa optiker tomas, men Vi kan inte hjälpa henne, skriver remiss på ögon

- I see, sa medarbetaren. 

- I don´t, sa jag, men i samma sekund jag sa det, la jag handen på hans arm och försökte le lite. ... det var ju inte meningen att trycka ner honom i skoskaften. 


Så .... vilken av hundarna passar bäst som ledarhund?   Kelly, som vill gå bakom, går bort. Theo, som vill fram till alla han får ögonkontakt med, går bort. Molly, som bara har ett öga själv, går bort.   Vad säger du Paddy? Du borde passa, du drar ju inte i kopplet fastän jag ber dig. 


Sjunker ner i soffan med hundarna en stund. Samlar mig lite och försöker bearbeta den här dagen, så att jag inte ligger vaken inatt och grubblar. 



Av maria tafvelin - 10 januari 2018 08:58

Onsdag morgon. 6 minusgrader. Appen säger dimma, jag säger klar himmel. Dimman ligger väl bakom huset mittemot kanske, så jag ser den när jag kommer ut. 


På facebook blir man påmind om händelser från just det här datumet flera år tillbaka. För 3 år sedan, 10/1 2015  flyttade Cornelis in. Det här är första bilden jag tog på honom inomhus, eller rättare sagt, jag hade TÄNKT ta bara på honom, men Molly hoppade resolut ner från sängen och satte sig bredvid honom. Molly, som tidigare aldrig velat ha nån hund nära sig, Paddy och Kelly har ju gått bra ... men man märkte direkt att det var nåt särskilt mellan Molly och Cornelis. Det var verkligen en kärlekssaga som  startade den där dagen för 3 år sedan

 

Åh som jag saknar Dig Cornelis!


Idag ska jag iväg och göra en synundersökning före jobbet. Som jag berättade häromdagen, är det högerögat jag vill höra om det går att göra något mer för. Förra gången sa ju optikern att jag hade 20% syn på höger öga utan glas, och 60% med glas. Nu är det beydligt sämre, och jag hoppas att det går att åtgärda. 


Igår var det ju 1 plusgrad på morgonen. Det blev 40 minuters promenad med hela gänget, sedan 30 minuters solorunda med Paddy, och 30 minuters solorunda med Theo. Solen sken och det var helt ljuvligt. Hoppas det snart kommer fler sådana dagar, gärna då man är ledig :)   Man vill ju helst vara ute och promenera hela dagen :)


Nä, kaffet är uppdrucket, dags att hänga bort morgonrocken och väcka hundarna. Ha en bra onsdag, fyll den med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 8 januari 2018 09:02

Måndag morgon. 7 minusgrader och klar himmel.  Det blir en vacker dag :)


https://www.expressen.se/nyheter/studie-mer-facebook-gor-dig-mindre-lycklig/?social=fb 


Har ni läst artikeln i Expressen där rubriken säger: Mer facebook gör dig mindre lycklig.   Ja, som vi alla vet, behöver inte rubriken direkt spegla hela sanningen i innehållet av texten ... fniss. Som jag tolkar artikeln, och tror själv, så är det de människor som jämför sig med andra, och alltid hamnar i tillkortakommande gentemot andra, som blir olyckliga av att sitta mycket på facebook. Människor som tolkar andras leenden som att de ALLTID är lyckliga, medans de själva har ett vanligt liv, lycklig ibland, ledsen ibland, olycklig ibland, arg ibland .... inte alls ständigt leende. Jag tror att det är just jämförandet med andra som kan driva människor till att bli olyckliga. Fast .... det måste jag säga .... är ju med i ett flertal hundgrupper på fb .... och jämför man sig med många i grupperna ... så känner jag mig både smart, duktig och kunnig. Skulle jag vara med i en grupp, eller ha "vänner" som gör att jag känner mig dålig, eller sämre ... ja, då skuklle jag omedelbart gå ur gruppen/ ta bort "vännen".  MEN, då hamnar vi i nästa fråga: Är det för att jag är starkare och lyckligare än andra, som vägrar jämföra mig, vägrar se mig själv som sämre? 


Jag tror att de som mår sämre av fb, även mår sämre utan fb. Alltså, de jämför sig med andra även utanför, och har lätt att se sig som svagare/mindre värd, än andra. 


Kaffet är uppdrucket, det är dags att hänga bort morgonrocken och väcka hundarna. Strax iväg på jobbet. För många är måndagen den första arbetsdagen för veckan och det kan kännas lite småtrögt. Jag hade ju min första arbetsdag för veckan redan igår, så jag har kommit igång redan :)   Ha en Härlig måndag, kom ihåg att det där lilla värda du ska trycka in i dagen, inte alls behöver vara så märkvärdigt. Litet kan åxå vara mycket värt :)


Gomorron

Av maria tafvelin - 6 januari 2018 09:53

Lördag morgon. 6 minusgrader och mest molnigt. Idag blir en sån där dag när jag inte planerat så mycket. Jag ska iväg in till stan och hämta Milo, samt gå in på coop och handla lite. Småstäda och boka tvättstugan, förutom promenader och nåt kul med hundarna förstås. 


Igår efter morgonpromenaden, som inte var sådär jättegemytlig, tog jag beslutet att åka in till stan och kolla lite på rean. Jo, man fick väl lite blodad tand efter att ha fyndat en ny jacka. Det ska ni veta. Vilka FYND jag gjorde!!! fast, inte på stan ... utan i min egen garderob ... fniss.  Tänkte, jag tar på mig nåt annat än hundförarbyxorna till den nya jackan, så jag grävde runt i garderoben. I vanliga fall använder jag bara En hylla typ ... där ligger det jag brukar ha på mig. Nu vidgade jag vyerna lite och rafsade fram lite plagg från en annan hylla. Å dra på trissor vilka snygga blåa jeans jag hittade. När fasen köpte jag dem? Ser då helt oanvända ut ....  sköna var de åxå, satt som en smäck. Grävde vidare och hittade en ursnygg t-shirt. Men vafan ...... när köpte jag DEN??. Nya jeansen, nya t-shirten, nya jackan, en halsduk och ett par gammskor, sen drog jag iväg. Gick runt på stan och kollade ... men ... nja ... nu kände jag ju inte så stort behov av att köpa nåt mer, när jag fyndade så bra i garderoben. Gick in på Smarteyes och beställde tid för synundersökning .... vänster öga är inga problem med de här glasögonen .. .men jag undrar om man kan göra nåt för högerögat ... ser ytterst lite med det nu, och det stör avståndsbedömningen. 


Gick in en sista sväng på ck, kom på att jag kunde inhandla från systembolaget och göra den där drinken jag hade planerat göra till nyårs, men glömde gå på systemet ... fniss.  Helt plötsligt ser jag en massa mobilskal i ögonvrån. Elgiganten. När fasen flyttade DE in?  Jag har ju varit på clas o och letat skal, men inte hittat nå. Nu var det ju nedsatt pris å allt. Jag köpte både ett skal, och ett skärmskydd (om det nu heter så)  som hon expediten monterade fast. Det känns skönt att ha fixat skalet .... har varit orolig att jag ska tappa sönder min nya fina telefon :)


Efter detta åkte jag hem, tog Theo på en dw-runda där han fick slita en del, då gångbanan inte var nyskottad. Upp med honom, tog ut de övriga tre på gården för lek, bus och godissök i djupsnön. Ok ... Molly vägrar ju djupsnö, så hon får ju alltid leta bara på den uppskottade vägen härute. Mötte den nya grannen m kompis som höll på att kånka upp grejer i lägenheten. Vi hälsade när jag kom hem från stan, jag gick bara in, bytte skor och tog på mig mössan, selade på Theo och gick ner. Jag vet inte om han inte kände igen mig från 3 minuter tidigare, eftersom jag tagit på mig mössan, för han hälsade igen .... fniss. Nåja, bättre en gång för mycket 


Till middag blev det nåt så oerhört gott. Hittade en kycklingfilé i frysen. Tinade den och skar den i tjocka skivor. Stekte dem, kryddade med salt och peppar ... drog ner några skedar creme fraiche, tog fram cestjärnet och rev ner färsk ingefära, en vitlöksklyfta och lite citronskal.  Till detta gjorde jag gräddstuvad grönkål. Det blev verkligen en hit!!

 

Ikväll blir det nog någon form av restfest, eftersom jag har kvar lite av den där rådjurssadeln. Få se vad jag hittar på med den. 


Jag såg filmen Titanic igårkväll. En scen fastnade verkligen i skallen på mig. 


"Make each day count"   


Med det i bakhuvudet ska jag nu ta mig an denna lördag. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 5 januari 2018 11:38

Fredag, mitt på dagen. 6 minus och små små snöflingor som blåser tvärsöver .... hårt. På moronrundan när jag gick bortåt, hade jag vinden i ansiktet, och tro mig ... Jag förstod precis varför Molly ville vända och gå hem igen. Det var faktiskt inte trevligt alls. Mötte en tjomme med en weathen, brukar möta dem rätt ofta. 

- Det blev lite bistert, sa jag

- nja, fast bättre det här än regn, sa han. 

jojo tänkte jag. Vänta tills du vänder upp hemåt igen, nu har du ju medvind ....    Nu blev det ju så att när jag vände upp hemåt, mötte jag honom igen, då hade JAG medvind ... och HAN motvind .... han sa på rätt långt håll

- Du, jag tror man går hem och lägger sig i soffan under filten

- Hahahahahaha


Jag var in på KappAhl igår och spontanhandlade en jacka på Rea. Jag är så trött på mig själv att jag alltid har samma jacka. Pernilla är åxå lite trött på mig att jag har samma jacka jämt ... fniss. Hade den på morgonpromenaden, och jädrar så varm. Det var ett bra köp känns det som :)


Hörrni .... jag har börjat ett nytt liv. En flaska bubbel om dagen. MINST. Den här bubbelmaskinen som man bubblar vatten i, som jag fick i födelsedagspresent, den är ju fantastisk. Jädrar va jag dricker bubbelvatten ... fniss. 

Jag hade planerat att ta en dwrunda med Theo idag, men jag tror att jag avvaktar tills efter lunch nån gång och hoppas att det blåser lite mindre. Det är nästan så att jag funderar på att åka in till stan och kika lite på rean. Kanske hittar jag mig nåt mer än jackan?  


Nya grannar håller på att flytta in i dörren bredvid. Nä, alltså, inte hos Bittra Birgitta, utan på andra sidan. Jag har inte riktigt kläm på vem det är som flyttar in, det har varit två tjommar här och fipplat med nytt golv har jag sett, men om det ens är någon av dem som flyttar in, det vet jag inte. Är det så, så ser de ut att vara i åldern där man kanske spelar musik på helgkvällar ... fniss. Stackars dem isåfall ... 


Nä, nu ska jag agera lite, så att inte dagen bara rinner iväg till ingen nytta. Ha en härlig fredag, fyll dagen med nåt värt!


Tjing så länge

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards