Alla inlägg under oktober 2019

Av maria tafvelin - 14 oktober 2019 05:19

Måndag morgon.  4 minusgrader och klart. Det ser ut att bli en solig och vacker dag :) Läste nyss ett gammalt inlägg på min blogg, från den 14/10 2014. Jag hade samma uppfattning om tid då, som nu. Idag skulle mamma ha fyllt 76 år. Det känns jättekonstigt att tänka, hon blev ju bara 61. 


Igår när jag tog ut hundarna på morgonpromenad, mötte jag Pernilla och Otto borta vid bönhuset, jag vände då och följde dem hem, väntade tills Pernilla packat Ottos ryggsäck, sedan tog jag med mig Otto hem till mig. 

 

Det var både sångstund och lek, blöjbyte och lunch, men framför allt - vi gjorde en deg :)

           

åh, den där bagaren <3  

När jag senare återlämnat Otto till Pernilla, bakade jag ut degen - mjukkaka som Sara i Hjoggböle beställt. Innan jag åkte iväg och levererade dem lade jag ner middagen i slowcookern - i botten skivad lök, sedan lite vitkål, några bitar färsk ingefära, några skivor apelsin, en skivad morot samt en kycklingfilé. Jag kan säga så mycket som att när det var matdags 7 timmar senare, var jag INTE besviken. OJ så gott!

 

På tal om mat och matlagning, läser precis det kocken Paul Svensson brinner för - att ta tillvara, att svinnventera, att inte handla på rutin, utan faktiskt gå igenom vad man har hemma .... ofta handlar man alldeles för mycket, och för ofta, och man kastar för mycket. Att många stirrar sig blinda på bäst-före-datum, det vet man ju .... och att många kastar livsmedel direkt bäst-före passerats, utan att ens lukta eller smaka på det. Det är ju faktiskt som Paul säger - "Alla kockar vet att en råvara är som allra bäst precis innan den blir dålig".  Jag ska bli ÄNNU bättre på det där. Framför allt att inte åka och handla i onödan, utan inventera kyl, frys och skafferi, och göra en meny utifrån det, för att hellre ha helt tomt innan jag fyller på. 


Idag blir det fläsklägg och rotmos på förskolan. Jag såg när jag kollade igenom förra veckans erbjudanden från butiken, att fläsklägg var på extrapris, därav att jag bestämde att ha det på menyn idag. Jag kokade fläskläggen i fredags, då det ju tar dryga 2 timmar. I veckan är det extrapris på kassler, så den krämiga pastan som står på menyn på onsdag, kommer att ha kassler i sig. 


Nä ... om jag skulle ta och sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Det är dags för hundarna att få frukost, sedan ska vi ta en promenad innan jag åker på jobbet. Ha en fin måndag, glöm inte att fylla dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 13 oktober 2019 08:23

Söndag morgon. 1 minusgrad och snöfall. Äntligen blir det ljust och fint ute :)  Hörrni, igår morse bloggade jag inte, och jag ska berätta varför. När jag vaknade fick jag en liten chock, för klockan var 9.30 ... fniss. När sov jag så länge senast? Jo, kroppen var nog i stort behov av att vila, för jag hade inte varit uppe så värst länge på fredagkväll heller. Jag skulle rida kring 11, så jag drack mitt kaffe, gick ut med hundarna, och sen bar det iväg till stallet. Stannade till på IcaMaxi på hemvägen och handlade lite. När jag kom ut från affären och gick till bilen, såg jag att den där plastspoilern som hängt ner på ena sidan, inte hängde längre. Nähäpp, någon vänlig själ har lagat den, tänkte jag. Undrar vem? Det måste ju vara Sara på jobbet. HOn är både händig och har ett hjärta av guld.  När jag kom hem tog jag lilla skogsrundan med hundarna

 

Sen  kom min lillebror förbi. Han hade Kevin med sig .... oj så länge sedan jag träffade honom. Jag fick lillebrors gamla slowcooker, då han skaffat en större


 

Innan middagen stack jag ut och cyklade med hundarna. Ville hinna medans det var ljust

 

Sedan började jag med maten. Det blev grillad kotlett, airfryad potatis och kantarellsås. Oh så gott!

 

Jag måste ha haft hjärnsläpp när jag handlat de senaste gångerna, för jag hade så otroligt dåligt om sallad. 


Jag skrev ett meddelande till Sara på jobbet: 

- Sara, har du lagat fronten på  min bil?

- Nej, det tror jag inte


Då var jag tvungen gå ut och kolla lite mer ordentligt ... aha ...nähä ... spoilern har helt enkelt lossnat .... fniss ... det sitter bara en mindre typ av ja ... vad det nu heter. Well, well, det SER bättre ut i alla fall :)


Blev lite besviken när det inte var "Klassfesten" på tv ... fniss ... så jag såg lite på play, sedan blev det kvällspink och gonatt, efter att ha duschat och bytt rent i sängen. 


Idag ska jag passa Otto medans Pernilla tränar, sedan ska jag baka mjukkaka som jag ska leverera till beställaren. Jag ska göra en kycklingrätt i slowcookern, det blir superspännande :)


Nä .... nu är det dags att sparka av tofflorna, hänga upp morgonrocken och vispa igång dagen. Fyll den med värda grejer, var närvarande hela dagen. 


Gomorron!


Av maria tafvelin - 11 oktober 2019 05:19

Fredag morgon. 2 plusgrader och molnigt. Ja, appen säger att det är molnigt, själv vet man ju inte, det är ju kolsvart. 


Igår var det fisk på förskolan, av någon anledning kom jag mig aldrig för att fota dock. Men, fina fiskbitar i rosa sås, ni får tänka er bilden själva :)  Efter att ha diskat bort efter lunchen, bakade jag grötbröd

 

Jag hade gott om tid, och hade hunnit baka det jag hade planerat till seniorfikat åxå, men insåg att vetemjölet inte skulle räcka. Jisses, jag har visst glömt beställa vetemjöl! Nåja, jag hade tydligen glömt att beställa kålrot åxå, som jag ska ha till rotmoset på måndag, så jag måste ändå kompetteringshandla .... fniss. 


Efter jobbet - hem, tog vändan i skogen med hundarna ... lite kyligt och småregn, men det är på nåt sätt alltid härligt att gå i skogen, oavsett väder. När jag kom in igen var det dags för Otto-tid. Pernilla svängde förbi med guldklimpen och vi hade en superhärlig och rolig timme tillsammans. 

       

Pernilla hämtade honom efter träningen och jag sjönk ner i soffan med anteckningsblocket för att tänka meny på förskolan. Jag hade ju skrivit meny många veckor framåt, men går in och finslipar, ändrar, tänker om på en del rätter. Kollar veckans erbjudande på IcaKvantum där vi handlar, och försöker använda erbjudandena så gott jag kan. Jag kan ju fortfarande säga att jag är ny på jobbet, men snart kan man ju inte längre säga det .... fniss .... och då känns det som att sånt där ska sitta per automatik. Jag kompletteringshandlar rätt ofta, då jag glömt beställa, eller inte tänkt tillräckligt många dagar framåt när jag lämnat beställningen. Men, så småningom så :)


Idag är det fredag. Jag vet att jag pratat om det många gånger tidigare, men jag tror att jag luftar det ett varv till:

- Många ser veckan som ett hjul med start måndag och stopp söndag. Eller kanske till och med stopp fredag, för att sedan vara helg i två dagar. Nu är det måndag igen, eller, nu är det fredag igen. Mjo .... det är inte helt fel, men på nåt sätt känns det som om många går runt i hjulet och inte inser att den HÄR fredagen är helt unik, det är inte en fredag i repris. Samma sak med måndagar, många uttrycker en viss ångest om att veckan "börjar om" ... men .... det finns inget som "börjar om", det är helt nytt. Man lär sig saker varje dag, får nya infallsvinklar, nya små händelser som gör att när nästa dag kommer, så tacklar man saker på ett lite annat sätt. 


Jag tror att det hänger ihop, just det här "hjultänket" med tex att ha ångest inför att fylla år. Många har faktiskt ångest inför att fylla år, bli äldre, hamna utanför hjulet och måsta kliva in i ett nytt hjul. Så ledsamt att någon känner så, men jag vet att det är så för många.


En av pedagogerna på jobbet frågade mig för nån vecka sedan efter att de suttit och pratat vid matbordet:

- Maria, hur ser du året, är det som en cirkel, en klocka eller som en tidslinje?

Jag försökte tänka så snabbt jag kunde, men hade inget svar att ge. Hur tänker jag egentligen året? Tänker jag året? Nä .... jag har kommit fram till att jag inte tänker ett helt år i taget, knappt en vecka ... mest Dag faktiskt. Inte så att jag inte ser en morgondag, men jag är aldrig så långt fram i tanken så att jag behöver använda klocka eller tidslinje eller cirkel. 


Idag har jag skrivit "wild and crazy" på menyn och det betyder restfest. Jag plockade ut lite från frysen, en liten låda köttbullar, två små lådor köttfärssås, sen finns det makaronipudding och nån bit lasagne. När jag kommer på jobbet idag får jag ta och räkna ut ungefär hur långt det där räcker, det finns även färdigstekta plättar att plocka fram och värma ifall det krisar. 


Ha en riktigt bra fredag och kom ihåg att det inte är en repris på någon annan fredag - det är en HELT NY, UNIK dag som varken varit tidigare, eller någonsin kommer tillbaka. Du har bara En chans att fylla den med värda grejer, du har bara den här dagen på dig att göra den så bra som möjligt så att du kan njuta av den. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 10 oktober 2019 05:45

Torsdag morgon. 2 minusgrader och molnigt. Nu måste jag börja komma ihåg att sätta i motorvärmarsladden på kvällarna, alternativt orka springa ut direkt jag kliver upp ... fniss. 


Igår blev det lasagne på förskolan

 

jag hann även baka en laddning kanelbullar att lägga i försäljningsfrysen

 

Idag blir det fisk och potatis och jag ska baka ett par laddningar grötbröd tänkte jag. Får se om jag hinner baka och lägga i frysen till seniorfikat åxå, annars tar jag det i morgon. 


Igår när jag kom hem från jobbet blev det en runda med hundarna, sedan hände inte så mycket mer. I afton ska jag passa Otto medans Pernilla tränar, det är vad som är planerat såhär långt, sen får vi se. Gissningsvis blir det lika lugnt som vanligt :) Funderar på att låta hundarna dra lite kätting efter skogsvägen, men vi får se vilken dag det blir, ska även baka en laddning mjukkaka som är beställd. Hade tänkt göra det redan förra veckan, men då mådde jag lite för spunkigt. Nu mår jag ju i det närmaste tipptopp igen :)


Nä, nu är det hög tid att brassa iväg och sparka av tofflorna, hänga upp morgonrocken och ropa ner hundarna. Dags för morgonpromenad. Ha en härlig torsdag. Du kommer väl ihåg att fylla dagen med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 9 oktober 2019 05:36

 Onsdag morgon. 2 minusgrader, mest molnigt. Känns skönt att vinterdäcken är på. 


Igår efter jobbet - hem, ta in hundarna för att ta på täcken och ta ut dem igen - hämtade upp Otto och tog en promenad medans Pernilla tränade


 
  Vi gick hem till mig där det blev mat och bus


  Sedan, i vanlig ordning, en lugn kväll i tv-soffan med hundarna, kvällspink, dusch och isäng. Somnade direkt, var riktigt trött efter att knappt ha sovit natten före, vaknade och hostade lite .... då var klockan 04.08 !!! Trodde knappt det var sant!!! Alltså, fått sova hela natten utan att hosta!!! UNDERBART !!! Flyttade fram alarmet till 5.30, för det kändes underbart att få sova. Hann somna om, men vaknade 5.10, då klev jag upp. Oj så härligt, länge sedan man sov såhär bra :)


Onsdag brukar ju betyda ridning, men  nu vill de bara ha ridhjälp en dag i veckan, lördagar, så på Lördag blir det. Det känns ändå, bra, då hinner jag piggna till ordentligt. Idag får hundarna vara inne, då jag igår upplevde att de frös när jag kom hem. Är osäker på om vi fått igång värmen i kojan. Pernilla går hit och tar ut dem mitt på dagen så får vi kolla på det där med värmen i afton. 


Igår lagade jag ju bön- och linsbiffar på förskolan. Det var .... intressant ... fniss. En del barn åt jättebra, medans andra bara smakade. Tillbehören som ärtor, majs, oliver, fetaost, paprika och limesås gick dock ner :)

       

Idag blir det lasagne, det gissar jag funkar för de flesta :)


Nej, nu är det dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Onsdagen är i full rullning och det är bara att hänga på. Tänk på att den där tysta stunden när du bara sitter stilla och beundrar utsikten, åxå kan vara en sån där värd grej. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 8 oktober 2019 05:39

Tisdag morgon. 2 plusgrader och regnskurar. Inatt har jag, om möjligt, sovit ännu sämre än igår. Det har inte blivit många minuters sömn pga hostan. Är nog läge att kontakta vårdcentralen faktiskt, man blir rätt sliten. 


Igår blev det makaronipudding på förskolan

 

Jag hann även göra fruktbollar, baka bröd och göra iordning smeten för bönbiffarna som jag ska steka idag. Smeten är lila .... fniss ... och det blir oerhört intressant att se hur det här blir, har aldrig gjort bönbiffar förut :)


Direkt efter jobbet svängde jag förbi på gummiverkstan där jag bokat tid för att skifta däck på bilen. 10 minuter senare var det färdigt och jag rullade hemåt, för att ta in hundarna från hundgården och sedan bege mig till Pernilla för att få passa Otto medans hon tränade. Alltså, Otto! <3  Han är så underbar!


När Pernilla kom hem igen åkte jag hem, gick ut med hundarna, värmde lite mat från igår, sjönk sedan ner i soffan och satt där tills det var dags att gå isäng. Det är som hemskt, men jag gruvar för att gå isäng .... det är så himla jobbigt med hostan. Jag har hostat så att det känns som att det är ett trasigt fäste på vänster sida rätt långt ner på magen.  Men, nu är natten över och för varje dag som går, måste det ju innebära en dag närmare att jag är frisk igen :)


Igår fick jag ett mail av en kvinna i 40-årsåldern. När hon var 11 år gick hon i en samtalsgrupp för barn till missbrukare i Skellefteå. Som avslutningsgåva fick hon och de andra i gruppen, den bok jag skrivit. Hon har läst boken om och om igen, och haft stort stöd i den genom åren. Nu är boken borta, hon har förmodligen lånat ut den till  någon och aldrig fått tillbaka den. Hon frågade om jag har något ex. kvar som hon kunde få köpa. Jag svarade direkt att ifall jag haft något ex. kvar, skulle jag gladeligen ha skänkt det till henne, men tyvärr tror jag inte att den går att få tag på heller, möjligtvis om man kan få köpa den från nåt bibliotek ... den ska ju finnas på alla bibliotek, och jag tvivlar på att den lånas ut i någon större utsträckning idag. 


Någon gång då och då genom årens lopp har jag ju fått mail, vykort, telefonsamtal, där människor vill tacka för boken, och att den betytt mycket för dem. Nu är det dock många år sedan, men så kom det ett sånt där litet livstecken igen. 


Eftersom jag redan igårkväll ställde alarmet på 5.30, då jag förstod hur natten skulle bli, så har jag inte så gott om tid att sitta här på mitt superfina kontor. Det är redan dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. En stor fördel  med att det är Dag, är att man hostar mindre. Ska ringa vårdcentralen på morgonen. 


Ha en fin tisdag. Se varje stund som en möjlig värd grej, det gäller bara att ta till sig. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 7 oktober 2019 05:42

Måndag morgon. 3 plusgrader och molnigt. I afton, direkt efter jobbet, ska jag åka förbi på gummiverkstan och skifta till vinterdäck. Det känns bra. Nu är ni väl spända på att höra ifall jag är frisk? :)    Jomen, nästan frisk kanske. Hostar fruktansvärt ännu, men det KÄNNS åtminstone bättre. Inatt har jag mer eller mindre suttit och sovit, för att hostan skulle hålla sig någorlunda lugn. 


Igår hade jag verkligen en vilodag. Gjorde i princip inte ett endaste smack. Korta svängen i skogen med hundarna på morgonrundan, ja, det var väl allt. Mot eftermiddagen tänkte jag på min bästa kompis Annica, och att det är ett bra tag sedan vi pratade i telefon. Jag skrev ett sms till henne att hon kunde ringa om hon hade gott om tid någon dag. Hon ringde direkt och vi pratade i 3 timmar .... fniss. Till middag blev det nåt slags köttgryta jag vispade ihop

 

Drog på lite ordentligt med kryddor för att kroppen skulle haja till lite.... fniss. 20.00 blev det kvällspink och sänggående. Somnade hyfsat snabbt, vaknade av hostan där kring 22. Somnade om efter nån timme, vaknade igen precis till midnatt, det var då jag bullade upp med kuddar så att jag satt mer upprätt. Kan inte påstå att jag slutade hosta för det, men det blev bättre. Vaknade några gånger till, orkade inte kolla på klockan, var ner en gång och hämtade upp nässprayen, klev upp nån gång till för att fylla vattenglaset. När alarmet drog igång kl 5 kände jag - nej, jag flyttar fram det till 5.30 Jag brukar alltid ha hunnit bli såpass pigg att jag inte ligger kvar när jag flyttat fram alarmet, men den här gången hann jag till och med somna om. Nu blir klockan 6 om en minut, och jag ska kicka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken, ropa ner hundarna och klä på mig. Det blir makaronipudding på förskolan idag, och planen är även att baka, och att hinna förbereda för morgondagens lunch som blir bönbiffar. Ha en fin Måndag, och kom ihåg att fylla dagen med värda grejer. 


Gomorron



Av maria tafvelin - 6 oktober 2019 08:33

Söndag morgon. 3 plusgrader och appen säger "mest soligt". Vet inte riktigt var appen har sina ögon, men de är inte placerade i samma fäste som mina i alla fall, för jag ser ingen sol alls :)


Nu har ytterligare en natt gått, då jag hostat tills jag kräks. Herregud vad man kan hosta!!! Det är helt sinnessjukt. Jag har tagit hostmedicin, finska droppar, sugit på zyx och Strepsils .... och .... hostat, hostat och åter hostat. Tog en ipren där mitt på natten nån gång, bara för att slippa halsontet. Har inte ont i käken och tänderna nu dock, och det talar förhoppningsvis för att det håller på att vända. 


Igår gjorde jag något jag kanske inte borde ha gjort - jag åkte till Malin i Fällbäcken och red. Hon sms:ade mig på fredag och frågade om jag ville rida en av hennes hästar, och ha en ridlektion. Alltså .... jag KUNDE bara inte tacka nej. Laddade med hostmedicin och varma jackan, vantar och gott humör. Jag fick rida Heidi. Malin satte upp tre låga hinder, och efter ha skrittat och töltat en stund, var det dags att i olika ridvägar ta sig an hindrena. Så sjukt rolig ridlektion!!!! Malin är fantastisk!  HOn är så himla positiv och är superbra på att tala om när man gör rätt och bra. 

- Jättebra Maria, du lär dig snabbt och du tar verkligen till dig.

- Sitsen är suverän, du är jätteduktig, ge något mer tygel bara

- waow, BRAAAAAA!!!

Ja alltså, sådär fortsätter det. Visst förstår ni att jag bara måste tacka ja när erbjudande kommer?!


Nu var det dock så att jag hostade så sjukt mycket, och jag blev helt slut efter ca 40 minuter, så vi avbröt där. Hostig som attan, men glad i själen, åkte jag hem. Tog hundarna var för sig ut på gården för godissök, Hannah kom ut och undrade kring elementet till hundkojan, vi skulle ju ta ut det gamla och jag har köpt ett nytt. Eftersom Robban var och jagade, kavlade Hannah upp ärmarna och tog på sig att utföra arbetet. Hon kröp helt sonika in i kojan (Det är inte mycket till marginal ska jag säga) och började jobba. Jag gick och hämtade vad hon behövde i verktygsväg, sedan stod jag och tittade in genom fönstret på kojan. 

   

Vi satte på vämen och den har fått vara på inatt, så får vi (Hannah) krypa in och checka läget idag :)


Jag hann köra ytterligare godissök med hundarna innan det var dags att krypa ihop i soffan


 
     

Orkade inte med nån avancerad matlagning, stekte en hamburgare och airfryade lite potatis

     

Idag ska jag verkligen ta det lugnt. Jo, det ska jag. I morgon är det jobb igen, och då vill jag ha samlat krafterna :)  I morgon ska jag svänga förbi och skifta däck direkt efter jobbet, sen är det Otto-dags, då Pernilla åker och tränar :)


Hörrni, att det ordas mycket runt Greta, det vet vi ju. Idag såg jag att detta "brev" delas på facebook. 

https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/10/04/oppet-brev-till-greta-thunberg-vi-kommer-inte-langre-lata-oss-forolampas/?fbclid=IwAR3n8IYu4bFisH1rGD6CBvViAjeqnMU3skGUfB0tDLs0BJsS
ssMfGFW-YoI 


Alltså .... ursäkta mig, men man kan ju inte belasta Gretas generation för att generationer innan henne använt mer av jordens resurser än vad som är vettigt. Det blir bara så patetiskt att gå på Greta. Snälla!


Vad kan JAG göra för miljön?  Kan jag göra MER? Det är väl frågor vi alla bör ställa oss, istället för att kasta skit på någon som vill göra skillnad rent globalt. 


Nä, nu ska jag  glida ur tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och starta dagen på ett mycket försiktigt sätt. Ha en skön söndag. Fyll den med saker som är värda för dig. 


Gomorron


Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards