Alla inlägg under januari 2020

Av maria tafvelin - 17 januari 2020 05:21

Fredag morgon. 2 plusgrader och klart. Helt sjukt milt, och knappt nån snö har vi heller. Ser på facebook att vänner runt om i landet har samma funderingar kring vädret den här vintern. Det blommas, växer, knoppas, hundarna fäller .... det är ur led helt enkelt. 


Jag har varit lite tyst under den här veckan. Inte för att jag haft "bloggtorka", den åkomman har jag aldrig lidit av ... det är snarare så att det finns FÖR mycket, men det går lixom inte skriva om. Hursom, så återgår allt till någon form av normalitet, även om det tar tid. 


Igår vaknade jag kl 02, låg vaken till 03 sedan klev jag upp, då jag förstod att jag inte skulle kunna somna om. 4.30 åkte jag iväg på jobbet men när jag kom fram så hittade jag inte extranycklarna så jag kom mig inte in. Satt i bilen en timme och väntade tills pedagogen som öppnade, kom. Till lunch lagade jag något som blev väldigt uppskattat, lax i ugn med potatismos och dillsås. Så himla lättlagat och gott


 

Till mellis kokade jag en äppelkräm. Men, innan mellis hade "Matrådet" sitt första möte. Jag hade kallat 3 barn ur den äldsta gruppen för att samtala kring mat, få höra deras åsikter och önskemål. Jag visade kostcirkeln och tallriksmodellen, vi pratade om varför man måste få i sig Rätt mat. Det blev ett oerhört intressant möte, och jag ska redan idag prova några saker vi pratade om - krydda grönsakerna och tillaga på andra sätt, så att barnen får smakprover på annorlunda grönsaker. Jag ska tex prova steka broccoli i sweet chilisås  :)  Nästa vecka kommer jag att köpa in saker vi inte provat hittills, och hitta olika kryddsättningar. 


Idag blir det önskelunch - hamburgare med bröd. Den här veckan ser det inte ut som att det blir någon rätt att skriva under rubriken "veckans bottennapp". Nästa vecka provar vi helt nya rätter

Måndag- pastagratäng med köttfärs

Tisdag- Djungelgryta

Onsdag- Chili sin carne

Torsdag- Fiskbollar

Fredag- panerad schnitzel med stekt potatis

plus som sagt lite nya grönsaker, och uppdaterade versioner av grönsaker vi redan kör. 


Efter jobbet hämtade jag Otto på förskolan, vilket är det roligaste som finns. Han fick följa mig in på Ica i Kåge för att handla, och han spred sin charm och lockade människor till skratt och leenden. Han har den effekten :)

Hem, ut med hundarna, hade fått kortet till bankdosan jag beställde i början på veckan. Men ... själva bankdosan?  Ringde handelsbanken för att fråga när den kommer. Satt i telefonkö i 40 minuter ... fick veta att dosan skulle kommit i samma brev?  Ja .... nu gjorde den inte det. Så ... den kommer nästa vecka. 


Jag var så fruktansvärt trött och slut, det blev ingen sparktur, ingen promenad ... det blev pink på gården för hundarna och 21.30 stöp jag isäng och somnade direkt. Vaknade och tänkte: herregud säg att det inte är morgon redan. Nej, mycket riktigt, klockan var 23.45  Somnade om relativt snabbt och sov fram till morgonmelodin började spela kl 5. 


Nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Jag är försiktigt optimistisk tror jag. Ha en bra fredag. Ge någon lite omtanke, och ta emot omtanke du får av andra. Det är värda grejer. 


Gomorron


Av maria tafvelin - 15 januari 2020 05:26

Onsdag morgon. 0-gradigt och mestadels klart. Herregud så milt väder, undrar när kylan ska komma, det brukar ju ligga kring -30 den här tiden. Men ... det kommer väl så småningom


Igår serverade jag önskelunch på förskolan - ugnspannkaka. Det har varit så att från det år barnet fyller 3 år, så får de önska lunch. Vi har dock beslutat att ta bort det från nyår, de som fått önska den här veckan är barn som fyllde år i december. Igår pratade vi kring vad vi ska göra istället och beslutade att duka fint för födelsedagsbarnet. Jag involverar ju gärna barnen mer kring maten, så jag föreslog att vi provar att ha "matråd" där jag en gång i veckan sitter med tex 3 barn och planerar meny för nästkommande vecka. På så sätt får barnen vara med och påverka menyn. Vi ska tex fortsätta ha vegetariskt på onsdagar och fisk på torsdagar, men då får matrådet vara med och bestämma HUR det ska tillagas, vad det ska smaka. Där får man åxå möjlighet att prata kring varför man inte bör äta tex pannkaka 7 dagar per vecka, vi har möjlighet att prata kring vad som är bra för kroppen, titta på kostcirkeln mm. Känns otroligt kul att prova


Jag började gårdagen med en sparktur där kring 5-snåret. Pannlampa på då gatubelysningen inte tänts vid den tiden. Jag drog iväg runt lillbyn och sparkföret var bra. När jag var på långa rakan hemåt såg jag sopbilen åka mot oss ... oj ... stod verkligen våra soptunnor ute vid vägen? Jag delar ju tunnor med Hannah och Robban, och det har förvisso bara hänt En enda gång att de glömt ställa fram dem ... men .... stod de där när jag sparkade iväg?  Började sparka som besatt för att åtminstone hinna ställa dem på andra sidan vägen så att han kunde tömma dem på tillbakavägen, ifall de glömt ställa ut .... å jisses vad jag sparkade .... och när jag kom hem så såg jag att de hade kommit ihåg att ställa ut dem. Nåja ... ett litet kondispass på morgonen är inte att förakta. 


Efter jobbet igår sprang jag ner på Clas Olssons och köpte ett skal till mobilen. Äntligen. Sedan hem för att ta ut hundarna. Jag har börjat fundera kring det här att jag är så tät i näsan ... i slutet har jag dessutom flera gånger haft svid och kli i ögonen. Det här är nog ingen förkylning kanske .... är det nåt jag reagerar på? 


Nåja ... det blev en kväll framför tvn med hundarna

   

Jag hade tänkt avsluta gårdagen med att ta en sparktur ... men kände att jag inte ville använda Hannah och Robbans lilla spark igen, den är så låg att ryggen går av. Skrev och bad Robban laga min spark som stått lite trasig några veckor nu, så han gjorde det. Det hann dock inte bli någon sparktur igår, jag hade tänkt ta det nu på morgonen istället, men jag skjuter fram det till efter jobbet känner jag. 


Dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Idag ska jag tillaga grön paella med tofu, det blir spännande. Det kan ju vara så att DET blir dagens värda, att lyckas med en rätt man aldrig lagat tidigare. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 14 januari 2020 04:50

Tisdag morgon. 1 minusgrad och delvis molnigt som appen så fint säger. 


Ni vet att jag alltid säger att man ska fylla dagen med nåt värt. Ni vet åxå att jag många gånger sagt att det mest värda med en del dagar är att de tar slut. Gårdagen tog slut. Det kommer även den här dagen att göra. 


Gomomorron

Av maria tafvelin - 12 januari 2020 08:23

Söndag morgon. 3 plusgrader och mestadels molnigt. Sov lite skruttigt inatt, vaknade kring 02 och hade svårt att somna om, men lyckades till slut. Skönt att det är söndag, då kan man vila om man vill :)


Igår tog jag morgonrundan i skogen, sedan blev det lite frukost innan det var dags att åka för att hämta bilmattan jag köpt i en facebookgrupp. Den var splitterny, i påse och allt. 100 kr för en splitterny bilmatta, det var bra pris. På hemvägen svängde jag in på IcaMaxi och fyndade lite. Hittade entrecote från Norrlandsgårdarna

 

så otroligt fint kött, och hyfsat pris ... kunde bara inte låta bli :) Köpte årets första tulpaner åxå

     

På eftermiddagen tog jag hundarna och sparken och drog iväg. Sparkade 500 m, lämnade sparken och gick ner på lägdorna så att hundarna skulle få springa runt och leka. En timme var vi  ute, men det blev inga foton tagna, för jag pratade med min bästa kompis i telefon. Till middag blev det ju en skiva av den där fantastiska entrecoten, och pommes

   

 

Så otroligt gott! Till det ett glas kall mangoläsk  :)


Efter maten blev det tv-soffan, hundarna var nöjda med dagen.

     

 

Idag får vi se vad som händer, har inget planerat. Ska väl sätta mig och fundera ut lite maträtter att sätta på menyn framöver, det är så himla kul :) 


NU hände nåt som aldrig hänt tidigare. Jag hörde att perkolatorn slog av och  jag har glömt att hämta kaffe. Jag har alltså suttit här i 40 minuter, läst nyheter, skrivit lite ... men INTE HÄMTAT KAFFE .... fniss. Nåja, sprang in och hämtade direkt, så NU kan morgonen starta. Nu blir det ju att sitta kvar här ett tag till innan jag sparkar av mig tofflorna och hänger upp morgonrocken.


Ha en superfin söndag, använd dagen på det sätt som känns Värt för dig. 


Gomorron



Av maria tafvelin - 11 januari 2020 08:42

Lördag morgon. 1 minusgrad och mestadels molnigt. "Ring så spelar vi" på radion och kaffe i koppen, haft en rejäl sovmorgon och känner mig på topp :)  Nu kanske den förkylning jag dragits med länge, ger med sig. 


Igår bjöd jag på dillkött på förskolan,

 

och NU blir det roligt ... i tisdags var det korvlåda - den funkade, i onsdags var det vegetarisk stroganoff - den blev uppskattad, i torsdags var det fiskburgare - tumme upp från barnen, och igår dillkött - Två tummar upp. Inga bottennapp den här veckan! NU har jag börjat lyckas med det där att införliva mindre älskade rätter, i älskade rätters skepnad. Fisk blir supergott om man gör en burgare med bröd, dressing och sallad. Vegetariskt blir plötsligt supergott, om man tillagar en rätt som ser ut, och smakar som korv stroganoff. Kött blir fantastiskt om man kokar det så att det är riktigt mört, och en god sås till. Det riktigt klivar i fingrarna att skapa rätter på det här sättet - kolla på bottennappen, göra om dem till favoriter genom enkla medel.  Nästa vecka blir det dock inte så mycket experimenterande - det är 3 önskeluncher. Måndag- köttbullar, sås, spagetti. Tisdag-ugnspannkaka och fredag hamburgare med bröd. Onsdag och torsdag styr jag själv, och onsdag är ju vegetarisk dag så det blir grön paella med tofu, och torsdag är det fiskdag, då blir det fiskbollar med potatis. 


Till mellis igår gjorde jag små fruktspett

 

Jag åkte ju på jobbet en timme tidigare igår, så jag började kl 6. Kl 15 hade jag torkat golvet och diskat bort och var redo att åka hem. Lastar med det som ska på återvinning - kartong och plast och svänger förbi och kastar det på Erikslid varje dag. Hem, ut med hundarna, gick över till Hannah och Robban där Pernilla och Otto var. Tjejerna passade på att åka iväg och handla lite medans jag gav Otto middag. Han har blivit så himla duktig på att äta själv med skeden :)  


Gick över till mig, klippte klorna på hundarna, lagade sedan middag. Det blev kebabtallrik

 

Jag hittade på ett nytt sätt att göra pommes .... skar potatisen i stavar och kokade ett par minuter, innan jag la dem i airfryern. Jag var helt enkelt så hungrig att jag inte hade lust att det skulle ta så lång tid ... fniss ...så jag tänkte att det går snabbare om jag kokat potatisen lite. Det blev inte bara snabbare tillagsningstid, det blev mycket bättre åxå. Beror gissningsvis på att man dragit ur stärkelsen lite genom kokningen. Det blev så bra att jag måste göra om det ikväll :)


Kring kl 11 ska jag iväg och köpa en grej till "Otto-rummet" som jag hittade på facebook. Så småningom blir det ett riktigt kul lekrum för honom :)


Dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och låta lördagen rulla på. Vad jag ska fylla dagen med, det vet jag inte riktigt än ... men börjar med morgonpromenad, så får jag se vad jag blir sugen att sätta klorna i. Vad gör Du idag?  "Make today amazing"


Gomorron


Av maria tafvelin - 10 januari 2020 04:46

Fredag morgon. 1 minusgrad och klart väder. Idag får vi nog se solen :)   Vaknade 04.10 och kunde inte somna om, jag var alldeles för pigg ... fniss. MEN jag har suttit och fipplat med telefonen, man måste väl börja sätta sig in i alla finesser :)


Igår gjorde jag ju fiskburgare på förskolan, det gick hem :)  Tomatskiva och sallad som tillbehör, plus en dressing jag gjorde på fil, majjo, dill, citron och honung. Här är en fiskrätt som verkligen funkar. Mixade fisk, kryddade med salt och vitpeppar, gjorde burgare på 100 g/st, vände i ströbröd och stekte i olja. Enklare blir det inte :)  Nu hade jag raderat fotot från telefonen, glömde ladda upp bilden här på bloggen först... men den finns i mitt matinsta: mariasmatbilder   om  ni vill kika :)    Jag raderar bilder hej vilt, då jag inte vill ha över 15000 bilder i telefonen, som jag hade på min gamla ... fniss. 


Direkt jag diskat klart efter lunchen igår, drog jag igång med att koka kött inför dagens lunch som blir dillkött. Efter jobbet blev det en kort runda med hundarna, lite menyplanering inför nästa vecka, sen gjorde jag inte ett smack på ett par timmar ... fniss. När jag slappat färdigt tog jag sparken och hundarna och drog iväg en sväng. Fast ... efter 500 m lämnade jag sparken och promenerade istället ... herregud så välsandat det var, förenat med livsfara att försöka få upp lite fart på sparken. 

   

I ljuset från månen ... och pannlampan såklart, var vi ute en timme ungefär, sedan bar det iväg hemåt igen. 


Nu ska jag ta och sparka av mig tofflorna, hänga upp morgonrocken och ropa ner hundarna. Nu när jag ändå är uppe mycket tidigare än jag tänkte, så drar jag nog iväg på jobbet tidigare och slutar direkt jag diskat bort efter mellis i afton. Ha en finfin Fredag, Fyll den med nåt värt!


Gomorron


Av maria tafvelin - 9 januari 2020 05:27

Torsdag morgon. 3 plusgrader och mest molnigt. Glashalt ute och har varit så rätt länge nu känns det som. Såg en rubrik i Norran igår att akuten fått in typ 9 frakturer bara under förmiddagstimmarna. Ja ... inte utan mina icebugs säger jag bara. 


Igår bjöd jag på vegetarisk stroganoff på förskolan. Det gick hem. Det är kanske den första vegetariska rätten som verkligen funkar, och det är ju precis det här jag är ute efter - att förvandla barnens minst gillade rätter, till en rätt som efterliknar en favoriträtt så mycket som möjligt

 

Jag strimlade och stekte sötpotatis och morot och la i en stor gryta, sedan fräste jag lök och la ner. Kryddade med salt, peppar och paprikapulver. Fräste sedan strimlad vitkål och paprika tills det var mjukt, kryddade med lite salt samt vitvinsvinäger ... tänkte att både sötpotatis, morot och vitkål smakar sött, så det behövs lite syra. Rörde ihop allt i grytan och tillsatte krossade tomater och tomatpuré, en skvätt grädde och en skvätt mjölk, sedan fick det puttra ihop sig en stund. Kokade ris till, och serverade med grönsaker. 


Idag blir det fiskburgare med bröd. Det blir åxå spännande :)


När jag kom hem från jobbet igår tog jag en runda med hundarna och avslutade med en koll borta i brevlådan. Åh, påsen med kläder jag beställt på nätet. Ett par jeans och en top. Tyckte att texten på topen talade direkt till mig :)

   

Det är ju inte riktigt VARJE gång man beställt över nätet och fått hem, då kläderna sitter som en smäck. Till och med jeansen alltså :)  Superkul!  Satte mig sedan och skrev in menyer i min nya anteckningbok

 

Värmde lite rester, kollade på Sveriges mästerkock, tvättade jobbskjortor, sedan var det hux flux dags att ta kvällsrunda med hundarna. 

   

Sen var det bara hopp i säng :)


Nä, om jag skulle ta och sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och vispa igång dagen. Ringde förresten handelsbanken igår om dosa med sladd. Jag måste personligen in på banken för att beställa en ny. Gudarna vet när jag får tillgång till bankID och swish igen .... fniss. 


Hörrni, fyll dagen med värda grejer, köp en t-shirt med en passande text till exempel, det kan göra underverk för själen :)


Gomorron

Av maria tafvelin - 8 januari 2020 05:02

Onsdag morgon. 3 plusgrader och molnigt. Fortfarande plusgrader och snöfattigt alltså. Man undrar ju bara när det kommer - kyla och snö. Jag tvivlar inte på ATT det kommer .... men man vill ju inte att det drar igång i mars precis. 


Igår började jag ju jobba kl 6. Eller .... 5.45 för att vara helt exakt ... fniss. Jag var först på plats och hann fixa inför seniorfikat redan innan frukost. När frukosten var avklarad började jag så smått med lunchen. Jag gjorde korvgryta med morot, potatis och äpple. Skojade till korvbitarna lite

 

Idag tänkte jag bjuda på vegetarisk stroganoff. 


Jag började tidigt igår, för att kunna åka hem tidigare. Anledningen var att jag skulle få hämta Otto på förskolan :) :) :) Oj vad jag såg fram emot det, längtade hela dagen :)  Och det VAR superhärligt :)  De var ute när jag kom, men jag såg honom ju direkt och ropade Hej Otto! Han sträckte sina armar mot mig och ja, jag blev ju helt rörd. Hela vägen hem i bilen satt han och sjöng, skrattade och var på tidernas humör. Detta fortsatte även sedan vi kommit hem. Jag hade ju fyndat lite nya leksaker på facebook, tursamt nog så var det en av föräldrarna på förskolan som sålde, så jag fick dem levererade på jobbet igår. Otto lekte så det stod härliga till. Värmde en matlåda åt honom, det blev kokt fisk, potatis, äggsås och grönsaker. DET tyckte han om. Efter maten blev det bad i baljan, Det älskar han :)  Strax efter 17 var det dags för honom att kliva upp ur badet och återbördas till mamma Pernilla :)  


Nä, jag tror jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Jag tänkte ta en längre promenad med hundarna nu på morgonen, det blev ju inte så långa rundor igår. Kanske tar en sparktur förresten, beror på hur välsandat det är. Ha en fin onsdag och tänk på att det är Du som bestämmer hur du ska ta dig an dagen. Gör nåt värt av den!


Gomorron

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards