Alla inlägg under januari 2020

Av maria tafvelin - 7 januari 2020 04:29

Tisdag morgon. 1 plusgrad och mestadels molnigt. För 4 år sedan den här dagen var det 31 minusgrader ... fniss. Jo, det var betydligt kallare bara förra året, och så lite snö som vi har nu, vet jag inte om vi haft någon gång.


Igår tog jag morgonrundan ner på lägdorna så att hundarna skulle få rasa och leka

     

Riktigt härligt, men som ni ser, knappt nån snö. Efter morgonpromenad och div fippel åkte jag ner på stan, tänkte köpa ett skal till min nya telefon. Nähäpp ... CK hade stängt. Det stod dock ingen information på dörrarna ifall de skulle ha stängt hela dagen, eller bara andra öppettider. Det var lite snopet. Jo, jag hade varit in på hemsidan och kollat vad det stod om öppettiderna, det stod att trettondag kunde påverka öppettiderna. Det stod inte att det var stängt. Nåja ... jag får ta det en annan dag helt enkelt. 


Jag har gått ur en massa grupper på facebook. Det slog mig lixom häromdagen: Varför är jag med i de där grupperna? I flera grupper är det inte annat än tjafs, varför ska jag ha sånt i mitt flöde? Nä, jag har börjat rensa, och kommer att fortsätta göra det. 


Nä, jag tror att jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Jag klev upp en timme tidigare idag, ska åka hem tidigare från jobbet, så jag tänkte börja redan kl ´06. Ha en riktigt härlig dag, fyll den med nåt värt


Gomorron

Av maria tafvelin - 6 januari 2020 08:43

Måndag morgon. 1 plusgrad och det har snöat inatt. Eller, det hade börjat redan igårkväll. Igår efter morgonrunda och frukost var min plan att baka mjukkaka, men jag ändrade mig och ska göra det idag istället. Jag åkte iväg och hämtade en påse såna här stora byggklossar som jag köpte på facebook, sedan svängde jag förbi på icaMaxi och köpte lite fisk och potatis ... ville göra lite matlådor till Otto :)  Så det blev 5 matlådor korvstroganoff med morot och bulgur, och 6 matlådor kokt fisk, potatis, äggsås, broccoli, majs, ärter och paprika. Hade ju lagt ut min gamla iPhone på fb, och nu vet jag förresten varför jag inte hittade annonsen. Jag förstod till slut att den blivit bortplockad då jag lagt in 2 foton, man får bara lägga in ett foto i själva annonsen, resten måste man lägga som kommentar. Så, det var handhavandefel som gjorde att den försvann ... fniss. Nåja, la in den på nytt och fick den såld. Hon som köpte den kom och hämtade den på aftonen.


Kring 17 skjutsade jag Pernilla ner på stan, hon skulle på bio och middag med några kompisar. När jag kom hem var det lagom att fixa lite mat. Det blev räkor :)

 

Gott!


Alltså ... min nya telefon :)   Många har ju mer eller mindre varnat mig att det skulle bli tufft att byta från iPhone till Android ... men .... nä .. inte är det svårt. Det enda som egentligen skiljer är väl att man inte har nån "hemknapp" utan man sveper bara med fingret över skärmen. Finns massor med fiffiga grejer och jag kan nog tycka att det finns mycket mer utförlig information i den här nya, så man åtminstoner får veta hur  man ska använda allting. På iPhone fick man väl mest chansa sig fram ... fniss. Har inte hunnit sätta mig in i så mycket än, ska väl gå igenom det här med kameran idag tänkte jag. Rätt mycket att gå igenom om jag säger så :)


Idag blir det att åka en sväng på stan för att köpa ett skal till mobilen, och, som sagt, baka lite mjukkaka. Lite kättingdrag med hundarna är åxå tanken. Koka fond på räkskalen från igår, kanske blir soppa till middag? :)


Nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga bort morgonrocken, ropa ner hundarna och dra igång på allvar. Ha en superhärlig dag, gör nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 5 januari 2020 07:03

Söndag morgon. 8 minusgrader enligt min nya telefon :)  Varför jag inte bloggade igår morse var för att jag blev sittandes med att försöka ta reda på mer exakt hur jag skulle få över infon från iPhonen till den nya luren. Herregud vad jag googlade och höll på. 

Efter morgonrunda i skogen och frukost, städade jag bort julgrejerna, sedan drog jag iväg på äventyr. Jag sprang in på IcaMaxi och Lekia, sedan iväg för att hämta en resesäng jag köpt på facebook, som Otto ska sova i när han är här :)  Svängde förbi på Moröhallen och hämtade min nya telefon. Vi kan säga såhär: Jag svor, slet mitt hår, var redo att kasta ut både den nya och den gamla telefonen .... Ungdomarna hade flytt till Umeå och IKEA, så där kunde jag inte få någon hjälp heller. La ner projektet flera gånger ... för att efter ett par minuter ta upp det igen .... vore väl FAN .... och vet ni ..... plötsligt fick jag till allt :)  Insta, facebook, Norran, skepark, jamen, massor med appar fick jag i ordning :)   BankID ... nä ... där blev det ju stopp naturligtvis. Man måste logga in på datorn med dosa och sladd för att kunna beställa ner till nya luren ...... hmm .... dosa med sladd.... när använde jag det sist? Har jag ens kvar den?   Blir att kontakta banken och beställa ny. 


Glad i hågen la jag ut den gamla telefonen på facebook. Fick snabbt startbudet .... sen har telefonen plingat inatt flera gånger. "är den här varan fortfarande kvar" ... ehh .... ja, det är budgivning som avslutas idag kl 13 har jag svarat. Nu är det ett litet dilemma. Jag hittar inte annonsen. Jo, på Marketplace, hur den nu hamnade där, men .... jag hade ju fått flera kommentarer och bud .... men de hittar jag inte längre. Vafan! Hur hanterar man det här jävla Marketplace??  Där går det inte se några bud, hur kommer det sig?  Vafan gör man? HUR gör man? Å vart tog annonsen vägen där startbudet lades, och flera kommentarer låg?   Ibland får man ju spunk


Jag måste skyndsamt köpa ett skal till min nya lur, så att jag inte tappar sönder den, det vore ytterst tråkigt. Det är väldigt mycket att lära sig med en ny telefon .... fniss ... men jag får ta det lite pö om pö ... är som sagt sjukt stolt över att jag fick igång den överhuvudtaget, och fick med kontakterna. Nu hoppas jag ju att den gamla telefonen är helt tom :)


Till middag värmde jag resterna av innanlåret jag körde sous vide, gjorde en potatisgratäng till. Jag hade över en liten bit kavlad smördeg ... och en liten bit brie, så jag gjorde smördegsinbakad brie till efterrätt. DET var en höjdare ska jag säga :)


 

Vid exakt den här tiden för ett år sedan, hade jag vaknat i Karlstad och väntade att Eveline och hennes barn skulle vakna. Jag och Eveline skulle ta hundarna på promenad på stan, sedan skulle jag packa och åka hemåt med Alice. Fattar ni att jag orkade köra ner på fredagen, och hem på lördagen, det tog ju typ 12 timmar per väg. Dessutom var jag helt pigg hela tiden, inte det minsta trött någon gång minns jag. Så ... idag har Alice varit Min i 1 år, det ska vi fira :)


Nä nu tror jag att jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Hade gärna sovit lite längre idag, men ... telefonen... min nya telefon ... väckte mig med sitt plingande. Ibland tror jag att den okynnesplingar bara för att den vill ha sällskap. Ska se över det här med att hålla käft nattetid  :)


Ha en fin söndag, gör nåt värt av den!


Gomorron

Av maria tafvelin - 3 januari 2020 05:16

Fredag morgon. 4 plusgrader och mest molnigt. Jädrar så halkigt det är! Utan icebugs skulle man nog inte gå ut överhuvudtaget, även hundarna skulle behöva broddar. 


Idag bjuder jag på asiatisk buffé till lunch på förskolan. Jag ska göra vårrullar, grilla kycklinglår i ugnen, göra en nudelwok på lövbiff och grönsaker, samt koka ris förstås. Igår var det bara 5 barn, idag blir det 11, så det är fortfarande många lediga. 


Massor med hundar springer bort på nyårsafton när det börjar smälla och skjutas fyrverkerier, så även detta nyår. En del blir överraskade när det drar igång långt tidigare än 12-slaget, men väldigt många försvinner precis då. Detta är lite förvånande tycker jag. Som hundägare känns det närmast omöjligt att INTE ha koll på hur viktigt det är att ha både livrem och hängslen, dvs största säkerhetstänk. Jag har även svårt att förstå varför man promt tar ut hunden vid 12-slaget. Många verkar ha en övertro på hur hunden ska reagera. Så himla tragiskt. Överlag är det många hundar "på rymmen". Hundar som precis bytt hem som smiter ifrån nya ägaren när denne inte har full koll på hunden. 


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna, hänga upp morgonrocken och ropa ner mina guldklimpar. De ska få mat, sedan blir det morgonpromenad. Ha en superfin fredag, se till att fylla den värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 2 januari 2020 05:09

Torsdag morgon. 5 plusgrader och klart. Idag är det precis ett år sedan älskade lilla Molly återförenades med Kelly och Paddy. <3  Tänker extra mycket på henne idag. 


Igår kände jag att förkylningen vände till det värre igen. Förmodligen för att jag inte sov många minuter natten mot igår. Kroppen var helt enkelt så sliten att den lilla lilla förkylningen som låg kvar i kroppen, fick ett grepp igen. Helt sjukt. Jag har i princip varit förkyld sedan första veckan i september. Inatt har jag sovit hyfsat ändå, så jag gissar att inom ett par dagar ska jag vara i toppskick :)


Jag återlämnade Otto mitt på dagen och gick sedan in i viloläge kan man säga. Körde en tvätt och hängde den, i övrigt tog jag det väldigt lugnt. Såg lite tv, småslumrade några minuter här och där. Hade gjort en pizzadeg på morgonen eftersom det trots allt var juldag, och då äter man pizza.  :)

 

I afton känns det som att det uteslutande blir grönsaker .... längtar efter morötter, broccoli, färsk ingefära, vitlök ... kanske blir grönsakssoppa :)  Idag är det bara 5 barn, tänkte helt enkelt bara göra plättar med hallonsylt. I morgon blir det asiatisk buffé med vårrullar, grillade kycklinglår med asiatiska smaker, samt nudelwok

Nästa veckas meny har jag inte skrivit ihop än, den ska jag fundera på under dagen. Jag ska gå igenom några bottennapp och se hur jag kan tillaga/krydda/förvandla dem så att de kliver upp några snäpp  och hamnar på topplistan, även om det blir i det nedre skiktet :)  Det enda jag bestämt säkert är att nästa veckas fiskrätt blir fiskburgare. 


Nä, nu är det dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Dagen är igång vare sig man är beredd eller inte, det är bara att försöka hänga på :)  Ha en fin torsdag, och även om du inte avgivit några nyårslöften, så kan du väl försöka hitta nåt värt varje dag att lägga in. Skriv ner nåt positivt varje dag som hänt, du behöver ju inte starta en blogg eller skriva dagbok, du kan ju bara skriva på en lapp och lägga i en burk. Typ: 1/1 - pratade med en kompis i telefon och skrattade så att tårarna rann. Lägg ner i burken. När året är slut har du massor med värda grejer du kan frossa i :)  Ja, man kan ju naturligtvis hälla ut alla lappar hur ofta man vill, och gå igenom vad som står där. Tänker på den där idén jag fick om Stina, när jag startade gruppen "Änglafonden" på fb som samlade pengar till Stinas bucketlist. Jag bad alla i gruppen att nämna ett ord som var Stina, för dem. De orden skrev jag på små lappar och la i ett kuvert som STina fick. Ord som: Stark, modig, orädd, vacker ... hon blev så otroligt glad över dessa lappar. Man kan ju faktiskt skriva lappar åt sig själv åxå. Det kan vara VÄRT att komma ihåg att man faktiskt ÄR bra, åtminstone på NÅT. 


Gomorron


Av maria tafvelin - 1 januari 2020 09:10

Onsdag morgon. 1 plusgrad och regn. Första dagen på det nya året :)


Igår hade jag en toppendag helt enkelt. Tog hundarna och sparken på morgonrundan och tänkte sparka runt byn, alltså den lite längre svängen. Det bar sig inte bättre än att det var lite för välsandat så efter en dryg kilometer vände jag. Då hade Pernilla precis ringt och frågat om vi skulle följas ut på promenad, hon skulle ha Otto i pulkan. Japp, jag lämnade sparken hemma och vi följdes en runda istället :)  Hem, frukost, iväg och handla lite inför middagen .... köpte innanlår som jag kryddade med timjan, rosmarin och svartpeppar innan jag la den i zip-påse och startade Sous vide. 55 grader i 5 timmar. Till det blev det potatisbakelse och kantarellsås, men innnan dess en underbart god förrätt som Pernilla gjort och gav mig, en räkcheescake! Tyvärr hamnade den inte på bild. 


Jag fick äran att ha middagsgäst åxå :)

     

Han fick sin middag när jag åt förrätt, sedan blev det ett bad för honom :)

 

Han plaskade på en dryg halvtimme, sedan blev det pymme på, och lite lek. Jag såg att han började bli trött, så vi satte oss i soffan och kollade lite på Babblarna. Efter 2 sånger med Babblarna, la han sig mot mig i soffan och drog på sig filten. Då insåg jag att det var läge för tandborstning, välling och gonatt. Jag hade ställt resesängen uppe i sovrummet bredvid min säng, så jag la honom och satt med honom och höll hans hand medans han drack sin välling, sedan sa jag gonatt och gick ner. Han grät en stund medans jag gjorde iordning potatisbakelsen, så jag gick upp och strök honom på ryggen, gick sedan ner igen. Sen somnade han. Kl 19 sov han. 


Maten blev förträfflig

 

Kring 22 hade jag pinkat hundarna och kröp isäng. Hann dock inte somna förrän fyrverkerierna och smällarna drog igång på allvar. Redan kl 15 small det och Theo sprang och kissade på hallmattan, sedan small det kring 20 och han pinkade en skvätt på vardagsrumsgolvet. När fyrverkerierna drog igång, då var det kört. Han sprang upp och ner, upp i sängen, ner igen, ner på nedervåningen, upp ... flåsade som en galning. Precis när man trodde att det var över, så drog en ny salva igång. 01,30 gick jag ner och satt med honom inne på toa. Tack och Lov sov Otto igenom hela natten. Han vaknade inte förrän 06.05  Då hade jag knappt hunnit somna, men huvudsaken Otto fått sova gott. 


Klev upp, fixade en flaska välling som han låg i sin säng och drack, sedan låg han och tjollrade till kl 7. Klev upp och kokade kaffe medans Otto sprang runt och glatt lekte med mina tofflor ... fniss

 

Kring 8 fick han gröt, hundarna fick mat, sedan klädde jag på honom och la honom i vagnen och gick en morgonpromenad med vagnen och hundarna. Det snöade när vi gick, men hann övergå i regn innan vi var tillbaka. Nu ligger han härute och sover och jag har hunnit ställa in disken i maskinen. 


Nu ska jag förbereda lite lunch till lillgrabben så att det är klart när det blir dags. Ha en riktigt fin dag, såhär första dagen på året. För många blir det nog vila som står som Mest värt den här dagen ... för mig åxå ... fniss. 


Gomorron

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards