Alla inlägg under mars 2020

Av maria tafvelin - 22 mars 2020 07:26

Söndag morgon.6 minusgrader och rätt så molnigt, men det verkar ska klarna upp :) 


Igår efter morgonrundan, åkte jag iväg till Pernilla och en fortfarande febrig Otto. Lillgubben, kring 40 grader men glad, äter och dricker. Jo visst, något labil i humöret och lite lätt till tårar, men .... jag vet ju hur jag själv är när jag har typ 38. Han kämpar på <3 Hoppas han är feberfri idag. Pernilla åkte och tränade, själv la jag Otto i sängen, han somnade i i princip direkt och sov ända tills Pernilla kom hem. Jag åkte ner på stan och köpte lunch åt oss. Jag ville testa salladerna på nyöppnade jouicebruket på Nygatan 57. Jag köpte även med mig lite annat - rawfoodbakelse, en smoothie, och lite raw choklad och en proteinbar som Pernilla fick. Det finns sallad, sen finns det sallad.Många köpessallad består till största delen av isbergssallad och pasta. Sallad på juicebruket har ett HELT annat innehåll.Jag tog en kycklingsallad, och hade tänkt ta en lax-och avocado, men tyvärr var laxen slut, så jag tog en grönsallad istället. 

Innehållet i kycklingsalladen var: 

quinoa, rödkål, spenat, mixsallad, salladslök, gurka, tomat, groddar, zucchini, fetaost. toppad med grönkålschips, solrosfrön, soltorkad tomat. Till detta fick man en kopp med hummus, och en kopp basilika/citrondressing.


Grönsalladen innehöll:

quinoa, rödkål, mixsallad,gurka, morot, salladslök, sockerärtor, zucchini, groddar,broccoli,avocado, toppad med rostade kikärtor, grönkålschips. Till det hummus och basilikavinegrette


Både jag och Pernilla blev hur imponerade som helst!Sjukt gott, och ett ställe jag verkligen rekommenderar! Nästa gång det blir att luncha eller fika på stan, är det givet att man går dit. Allt fikabröd är glutenfritt och utan raffinerat socker. Köpte ju med en rawfoodbakelse - hallon/vanilj som var supergod.


Efter lunchen åkte jag hem och tog hundarna på en något längre runda,samt lite godissök på gården

 

körde en tvätt och hade tänkt dra igång ett städprojekt, men struntade i det och tänkte att det finns ju en söndag åxå :)  


Så, planen för idag är att städa lite, tvätta lite, dra iväg på Solbacken en sväng , självklart promenera och jobba med hundarna, men i övrigt bara ta det lugnt. Ha på tv:n för att följa det senaste kring corona. 


Dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken och påbörja dagen. Ha en skön söndag, Kom ihåg att göra nåt värt av dagen!


Gomorron

Av maria tafvelin - 21 mars 2020 06:58

Lördag morgon.6 minusgrader och klarblå himmel, återigen en solig och vacker dag. Tänkte skriva att det är en helt vanlig lördagmorgon, men ... "Ring så spelar vi" har inte ens börjat än, så jag är uppe ovanligt tidigt :)  Jag ska iväg till Pernilla och passa Otto medans hon tränar, åker om en timme :)


Nu är det nyheter..... och det handlar givetvis om Corona. Nu har det alltså bestämts att Nationella prov kan ställas in helt, tidigare skulle det ju bara skjutas fram. Ett fältsjukhus ska av försvaret köras till Uppsala för att kunna ta hand om coronafall. Det mesta handlar om Corona nu. Massor med arbetare blir varslade, skolor har stängt ner och har distansundervisning, människor uppmanas att hålla social distans och har man passerat 70 ska man hålla sig helt för sig själv, helst inomhus. Eller, som jag såg - att promenera utomhus kan vara bra, men inte i grupp. 


Jag får en känsla av : Vad är det vi inte fått veta? Det här gäller ju inte bara här i Sverige, utan runt om i världen, ingen ska resa, inte ens inom landet, vården är redan överbelastad och det är krisläge. MEN, sägs det, vi ska inte vara oroliga. Säger som jag skrev igår- klart man blir orolig, Hur ska det bli? Hur många kommer att förlora jobbet? Hur många företag kommer att måsta lägga ner? Hur blir ekonomin, för landet och för alla som bor här? Hur blir det för Mig? Vilka konsekvenser kommer corona att få egentligen?  Nu jobbar jag ju på förskola, och förskolepersonal är en prioriterad arbetsgrupp, men man vet ju inte vad som händer framöver - stängs även  förskolorna? Vad händer då?  Man får hänga med i nyhetesuppdateringar så man håller sig uppdaterad. 


Nej, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Hundarna röjer runt och leker, så det är full fart redan. Ha en superfin Lördag, gör vad du kan för att göra värt- handla lokalt, hjälp någon som behöver det, njut av att våren är på ingång.Det finns alltid NÅT värt. Alltid. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 20 mars 2020 06:16

Fredag morgon.10 minusgrader, soligt och vackert.  Fick faktiskt gnugga mig i ögonen en extra gång när jag kollade väderappen. Jo, 10 minus. 


Tisdag, onsdag, torsdag har jag ju vabbat med lille Otto. Igår hade han högsta febern hittills i sitt liv, när jag meddelade Pernilla att han hade 39.7, då åkte hon hem från jobbet för att vara med sitt lilla hjärta. Han fick alvedon så att tempen gick ner till 39.4,men upp till 40.2 ett par timmar senare. Lille vännen <3  Han har dock ingen torrhosta, utan slemhosta, så det är inte corona. 


Idag åker jag alltså på jobbet, eftersom jag inte har ens tillstymmelse till förkylningssymtom. Vi blir 3 i personalstyrkan, då flera är hemma med förkylningssymtom och några är lediga. Sara, som varit i köket istället för mig, får vara där idag åxå, jag kommer att vara i barngrupp. 


Nä, kaffet är uppdrucket, dags att sparka av tofflorna, hänga upp morgonrocken och ropa ner hundarna. Morgonrunda står på menyn, sen är det dags att åka iväg. Ha en härlig fredag, fyll den så värt det går. Det känns overkligt allt som händer .... ställen stängs ner, länder stänger gränser, skolor stängs, äldre ska hålla sig hemma ... men man ska inte vara orolig? Men, det är väl självklart att man känner oro. Kanske inte direkt orolig över att bli sjuk och dö, men ... hur kommer det att bli? Hur många förlorar jobbet? Hur många företag går i kk? Hur kommer samhället att se ut efter corona?


Vad kan JAG göra?  

Värt att fundera på. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 17 mars 2020 17:46

Tisdag afton. Den här dagen har inte varit som vanligt. Jag har vabbat med Otto. Han är förkyld och kan inte vara på förskolan. Pernilla har ju börjat sitt nya jobb, och vi gjorde upp en plan när hon fick det, att hon skulle i absolut möjligaste mån vara på jobbet den första månaden, så att hon verkligen får sätta sig in i sin uppgift. Igår var Mattias hemma med Otto, men resten av veckan blir det jag som vabbar. Innan jag åkte dit i morse svängde jag förbi på IcaMaxi,tänkte köpa med mig lite grejer så att jag kunde göra några matlådor, jag menar, laga mat på dagarna vill jag ju göra oavsett:)  Jag planerade lasagne, så jag köpte köttfärs. När jag kom till pastahyllan fanns 2! förpackningar ekologiska lasagneplattor, inga andra. Högg det ena paketet. Tänkte även  köpa vetemjöl, men där gick jag bet, fanns inte ett enda paket!   Köpte med mig två böcker åxå.


 

Han hade feber igår, och lite i morse, men var feberfri kring mitt på dagen. Mycket snor och en del hosta dock. Men aptiten var det inget fel på :)

 

Jag hade med mig sax och kam,  för vi hade bestämt att han skulle klippas. Han satt förvånansvärt stilla när han fick sin nya frilla :)

 

Han sov två gånger,först 9.30-10.30 och sedan 14-14.45 Medans han sov första svängen passade jag på att laga lasagne. Andra svängen ringde jag Försäkringskassan direkt han somnat, tänkte då hinner jag fixa det medans han sover. I princip samtidigt som jag var först i kön, vaknade han. Men, det gick ju bra ändå :)


16.30 kom Pernilla hem och vi åt middag - lasagne :) och sedan åkte jag hem, gick ut med hundarna och nu ska jag sätta mig framför tvn.Jag har ju sett en del idag, bland annat pressträffen där statsministern talade. Jag har nog fortfarande inte riktigt greppat hur allvarlig situation vi befinner oss i. 


Fortsättning följer ju kring Corona, bäst att försöka hänga med i svängarna. 


Ha en bra kväll. 

Tjing så länge

Av maria tafvelin - 16 mars 2020 05:17

Måndag morgon.1minusgrad och klart. Det kommer att bli en solig och vacker dag :)


Igår,söndag, blev en lugn tillställning. INga promenader att tala om, utan lite röj här ute på gården för hundarna. Jag bytte gardiner. Ner med de tunga mörka, upp med de skira, ljusa. Underbart! 


Idag ska jag bjuda på nåt läckert till lunch på förskolan. Morot- och linsbollar med matvete och limesås. Jag har ju sagt till pedagogerna att de jättegärna får delge mig recept de vill att jag lagar, jag trixar ju gärna med nya grejer :)  En av pedagogerna skickade receptet på dessa bollar, så det blir att prova idag :)  


Idag ska jag även beställa varor från IcaKvantum. Jag gissar att vissa grejer kommer att vara slut, och framöver blir det att nyttja all min experimentlusta, då jag nog inte kan följa någon skriven meny, hyllorna är som sagt rätt glesa i butiken. Det blir att laga mat på det man får tag på. Den här veckan blir det dock inga problem, jag beställde förra veckan så att jag har till alla veckans rätter. Tror iofs inte att det ska bli något problem längre fram heller, kanske måste bli något mer spontan-luncher bara :)


Till middag igår blev det i alla fall en pizza på stålet. Hade slut pizzadeg, och ingen vetemjöl special, så jag gjorde degen på bara vetemjöl.Nej, det blir långt ifrån lika bra, men ... det fick duga

   

I afton har jag middagsgäst, då jag ju hämtar Otto :) Supermysigt <3


Nä, jag tror att jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Dagen har ju faktiskt redan rullat igång, och det är riktigt ljust ute. Solen går upp 5.49, alltså om bara 12 minuter. Härligt!


Ha en superbra måndag. Stanna hemma från jobbet om du känner dig snuvig, hostig, har ont i halsen och/eller har feber, men drabbas inte av hysteri. Inget blir bättre om man drabbas av panik. Vi fixar det här åxå, bara alla tänker sig för. Att tänka sig för, tänka på andra, hjälpas åt. DET är värda grejer. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 15 mars 2020 07:39

Söndag morgon. 3 minusgrader och blå himmel. Jovisst, några drag av tunna molnstrimmor, men inte mycket. Idag kommer jag dock inte att kunna vara ute och gå så mycket som jag önskat, men jag får sitta och titta ut genom fönstret istället. Det är nämligen så att jag igår på morgonrundan, småjoggade i intervaller. Jag tog rundan runt byn, drygt 4 km. Jag gick förbi bönhuset och det hållet. När man viker av i korsningen och kommer på långrakan, där var väglaget bättre, så jag startade där. Hade plogpinnarna som riktmärken. Gick mellan två, joggade mellan två. Vissa gånger gick jag mellan tre och joggade mellan två. Det kändes lätt och bra. Sista 400 metrarna var vägen alldeles för ojämn med djupa spår i isen, så jag gick, körde lite stretchövningar, och när jag kom hem fortsatte jag stretcha. Körde igång en tvätt, småstädade lite, sen åkte jag iväg på IcaMaxi. Jo, det var många tomma hyllor på IcaMaxi åxå. Många hyllplan där det egentligen ska stå pasta, ris och konserver .... där hade man tryckt in låda på låda med ostkrokar, för att det inte ska se så tomt ut. Det var MASSOR med ostkrokar kan jag säga. Inte så mycket folk dock. 


Hem, tryckte ner fläsklägg i två grytor och sparkade igång det, hängde tvätt och körde igång en till, sedan ut med hundarna var för sig för lite lydnadsträning

           

Det gick otroligt bra, båda fick avsluta med godissök i snön. Började känna av, om det nu är ishiasnerven eller va fan det är. Ont gör det i alla fall. Det blev bara värre och värre, hjälper inte med ipren/alvedon. Mot kvällningen var det riktigt ont, hade svårt att gå. Hundarna var dock nöjda med dagen

 

Inatt har jag knappt sovit alls, så helvetiskt ont har jag haft. Tänker på alla som lever med konstant smärta.   


Jag kommer nog bara att släppa ut hundarna på gården nu på  morgonen, tar mig inte iväg på någon promenad. Det är fullt tillräckligt att komma sig från kontoret till köket för att fylla på kaffe. Sådärja, nu har jag klagat färdigt, nu vet ni läget.... fniss. 


Hög tid att hasa ur tofflorna och hänga upp  morgonrocken på sin krok. Ha en fin söndag, fyll den med nåt värt. Ibland kan man måsta ändra vad man ser som värt, som jag idag. Långpromenad med hundarna i solen är uteslutet, men det kan vara en väldigt värd grej att städa ur lådorna i köket och torka dem, jag kan ställa dem på köksbordet så att jag kan göra det sittande. Jag kan åxå sitta och spåna/hitta på recept till framtida luncher/middagar. Jag kan plugga på mer om olika råvaror, vitaminer osv. Finns massor med värt :)


Gomorron



Av maria tafvelin - 14 mars 2020 08:30

Lördag morgon.6 minusgrader och strålande sol. Underbart! Jag har inte skrivit något sedan i tisdags, och det är ju ett blogguppehåll som heter duga ... så långt uppehåll har jag nog aldrig haft sedan jag började blogga :)  Nu ska ni få höra anledningarna :)

Onsdag morgon. Jag öppnade på förskolan, dvs började kl 6, så jag hoppade över kaffet och bloggen, klev upp, klädde på mig, gick på toa, tvättade mig och tog på mig ett par ögonbryn, gick ut med hundarna och drog sedan iväg. Ingen tid att blogga ... fniss. Onsdag efter jobbet hämtade jag Otto på förskolan och han sov över här. Torsdag morgon klev vi upp kl 5, han var på strålande humör. Vi satte oss i soffan och slog på tvn. Jag med en kopp kaffe, och han med vällingflaskan. Skjutsade honom till förskolan innan jag drog iväg på jobbet. Fredag morgon öppnade jag igen, så samma procedur som på onsdagen. Jo men, säger du, du bloggar ju ibland på aftonen? Japp, men det sitter lixom inte i ryggmärgen på samma sätt som morgonbloggningen :)  Nu, tillbaka till ordningen. 


På onsdagen bjöd jag på vegetariska pasta bolognese till lunch. Men jädrar så gott! 

  Både barnen och pedagogerna tyckte om det åxå :)  Torsdag blev det apelsinfisk. Det gick åxå hem :)

 

Igår bjöd jag på karrégryta, och jo, alla åt med god aptit även då :)

 

Igår blev det både brödbak och bullbak ... bullarna hamnade tyvvärr inte på bild

 

Det blev grötbröd med en klutt röda linser som var över efter onsdagen. Riktigt smakrikt blev det. 


Jag känner mig helt ställd inför hur stort Coronaviruset drabbar, inte bara Sverige, utan hela världen. Gränser stängs, skolor stängs i vissa länder. Såg bara i en grupp för förskolekockar på fb som jag är medlem i, hur många som håller sina barn hemma från förskolan, och förskolan skickar hem alla barn med snuva i vissa delar av vårt land. Men .... landet måste snurra, föräldrar måste kunna jobba, annars stannar ju landet. Karensdagen bortplockad, samt kravet på läkarintyg efter en vecka. Hur många kommer att utnyttja detta? Det finns säkert många som idag utnyttjar sjukskrivning för att de helt enkelt inte ids jobba. Blir det värre nu när det inte ens finns karensdag?


Jag var tvärt in på Willys i torsdags. Det kändes helt overkligt. Tomt på många hyllor. Rad efter rad med pasta, ris, konserver, var helt slut. Riktigt obehagligt. 


Men, nu är det lördag, solen skiner och jag ska vara ute så mycket jag bara orkar. Träna hundarna, promenera, småjogga .. DET är planen för dagen. Ha en superbra lördag, fyll den med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 10 mars 2020 17:44

Tisdag afton. 2 plusgrader och klart. Tänkte att jag ville skriva ett inlägg  nu på aftonen, då jag inte hunnit om morgnarna nu. Jag prioriterar bort att dricka kaffe och blogga de morgnar jag börjar kl 06, det känns hur bra som helst att göra så :) 


Då ska vi se .... vad har hänt sen sist?  jO,  Söndag eftermiddag åkte jag iväg till Pernilla för att få umgås med Otto när Pernilla, Hannah och Robban var på bio. Det blev lek , bus, sång, bokläsning, dusch och nattning.

   

Det var lek och bus som hamnade på bild ... fniss. 

Måndag - öppnade på förskolan, bjöd på kycklinggratäng m bulgur till lunch på förskolan. Det blev uppskattat :)

Förutom att baka bröd så dekorerade jag den smörgåstårta som var beställd

 

Direkt efter jobbet åkte jag för att hämta Otto på förskolan. Det är det absolut bästa som finns :)  Han var ute på gården och grävde med en spade i en vattenpöl ... tänk ... en vattenpöl kan vara så otroligt rolig för ett barn, det är fantastiskt att man låter barnen få utforska allt, till och med vattenpölar. Vi åkte hem, gick ut med hundarna, åkte på Solbacken för lite snabb shopping, sedan åkte vi till  lägenheten och väntade på Pernilla. Hon hade gjort sin första dag på sitt nya jobb.Återkommer om det och hur det var. 


Vi åt middag ihop, sedan körde jag hem till mig, gick ut med hundarna en längre sväng innan det var dags för dusch och sänggång.


Idag öppnade jag åxå, tog emot de första barnen som kom. Till lunch fixade jag kroppkakor 

     

Barnen åt med god aptit :)  Efter jobbet åkte jag hem, tog ut hundarna ... och tja .. nu sitter jag här och reflekterar. Har pratat med Pernilla i telefon och slås av att .... 

Drömmar kan slå in. Vi kan få ett drömjobb. Hannah ville bli chef - se var hon är- säljchef på OKq8 Lövånger. Jag ville laga mat - är köksansvarig på Utflex förskola. Pernilla får ÄNTLIGEN känna hur det är att bli UPPSKATTAD på ett jobb. Hon lever i en glädjebubbla när det gäller jobbet. Naturligtvis inte i en glädjebubbla när det gäller separationen från Mattias, där är det långtifrån glädje naturligtvis, men att få hamna på ett jobb där man dagligen får höra att man är BRA, att de TROR på en, att de UPPSKATTAR en, Att ens JAG är VÄRDESATT!!!! det är DÅ drömmar slår in, 


 Så himla bra. Herregud. Jag är så lycklig så att jag gråter.  


Tjing så länge

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16 17
18
19
20 21 22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards