Alla inlägg under mars 2020

Av maria tafvelin - 8 mars 2020 08:37

Söndag morgon. 1 plusgrad och rätt så mulet. Några luckor i det gråa ser jag, men det är ju inte som igår, strålande solsken :)   Tur att jag tog tillvara på gårdagen :)


Morgonrundan blev runt byn, dryga 4km. Och, jag småjoggade en liten bit. När jag kom tillbaka, åkte jag på Solbacken för att köpa lite ben till hundarna, gick in på Rusta och småshoppade lite åxå, samt träffade Kickan som åxå var inne och shoppade :)  Så himla kul att ses!  Sprang in på Willys och köpte mig nya tulpaner, sedan bar det iväg hemåt igen. Städade lite, tvättade, skötte om blommorna, sedan gick vi ut igen, jag och hundarna. Magiskt väder!

           

Det blev lite lydnadsträning, godissök och lek , sedan gick vi in igen.  Jag tog fram en skiva karré ur frysen så till middag blev det grillad karré med kantarellsås och pommes. Jag har kommit på det ultimata sättet att göra pommes - skär potatisen i stavar, koka några minuter, häll av, låt svalna lite , kör sedan i airfryern.Frasiga, luftiga, supergoda :)

 

Det blev ett glas rött till. Mums! Tog en dusch och parkerade i soffan för att se Mello men det blev så att jag satt i telefon med en vän under hela programmet, så jag ska se det idag istället.Ja, jag satt faktiskt i telefon till 23.30, så det blev rätt sent för att vara jag. I afton ska jag  åka till Pernilla och sköta Otto medans Pernilla och Hannah drar iväg på evenemang. Kul!!! Jag längtar efter lillgubben <3


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken. Kaffet är uppdrucket och det är dags att vispa igång dagen. Ha en Skön söndag. Kom ihåg att fylla dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 7 mars 2020 07:03

Lördag morgon. 5 minusgrader och strålande sol. Man blir superlycklig direkt man öppnar ögonen en sådan här morgon

 

 Idag blir det att vara ute mycket :) Funderar över torsdagen och  gårdagen med "Ring så spelar vi" ljudande från högtalarna


Torsdag morgon fick jag knappt upp ytterdörren. JÄdrar vad det snöat. Jag hade inte riktigt räknat med att det var sååå mycket .... tänkte att jag bara behövde sopa av bilen. Insåg att jag måste skotta för att få ut bilen från gården. Jag gjorde så att jag släppte hundarna lösa på gården medans jag skottade, så fick de rusa runt i snön och busa. Släppte in hundarna och åkte iväg .... spännande efter byavägen, då det inte var plogat. Eller, var förresten småspännande hela vägen till jobbet. Till lunch bjöd jag på vegetariska varma mackor

 

Oj vad barnen åt!!! Det var flera barn som kom in i köket sedan och sa att maten var jättegod :)  Ska definitivt använda röran jag fyllde mackorna med, i andra sammanhang åxå. Jag mixade grillad paprika med ugnsbakad aubergine och zucchini, kryddade med pressad vitlök, chilipulver, salt och peppar. :)  superenkelt.


Jag hade ju en beställning på en tårta åxå :) 

 

När jag kom hem från jobbet stannadejag ute på vägen .... förstod att jag måste skotta MYCKET för att ta mig in på gården.Nu hade jag så vansinnig tur att Hannah PRECIS då backade ut fyrhjulingen ur garaget med plogbladet i högsta hugg. Hon började med att ploga upp Min gård, så att jag kunde köra in bilen. TACK Hannah!! 



Igår började jag jobba kl 06, jag var den som öppnade på förskolan. Jag hade tänkt baka bullar, men hann inte göra degen innan frukost, som  jag hade planerat ... och till frukost satt jag ensam med yngsta gruppen, då de andra två pedagogerna som jobbade under frukosten, är helt nya, så de åt frukost med de två äldre grupperna. Jag brukar ju sitta med de yngsta en liten stund, för att sedan göra nåt i köket, men nu satt jag alltså hela frukosten, ända till 8.30 då den sista frukostgästen ätit färdigt, i samma veva kom nästa pedagog :)  


Till lunch bjöd jag på Djungelgryta, restlåda som jag tog från frysen. Det var såpass få barn att det räckte till alla. Jag hade ju en beställning på smörgåstårta till på måndag, så jag gjorde stommen igår, dvs fyllde bottnarna och plastade in den och ställde den i kylen. 


På väg hem från jobbet svängde jag förbi på IcaMaxi och handlade lite, sedan hem, ut med hundarna ... till middag blev det kyckling och pasta.


Nä nu tror jag att jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken. Man längtar ju rent ut när det är såhär vackert. Ha en underbar lördag! Fyll dagen med värda grejer. 


Gomorron 



Av maria tafvelin - 5 mars 2020 05:16

Torsdag morgon.2 minusgrader och ... vet inte om det snöar ännu, men det verkar ha snöat en hel del inatt. Duschade och la mig tidigt igår, vaknade kl 03 ...  men vägrade kliva upp ... fniss. Klockan var efter 4 innan jag somnade om så jag var lite smågrusig i ögonen när morgonmelodin började spela :)


Igår började jag jobba kl 6, eller, jag var där 5.30 för säkerhets skull. Det var jag som öppnade och tog emot de första barnen som kom.  Jag hann sätta en deg före frukost. Till lunch gjorde jag tonfisksallad

 

Efter jobbet åkte jag på IcaKvantum och handlade lite, sedan förbi på bageriet och hämtade grejer till dagens beställning - en grön marsipantårta med texten: Fössta tossdan i mass. 

Igår ramlade det in en förälder och frågade om jag kunde fixa en smörgåstårta 20 bitar, samt lika många gokakor, till på måndag eftermiddag. Givetvis kan jag det :) 


När jag kom hem blev det en kortare promenad med hundarna, och en räkpasta till middag

 

Lite tv-soffa innan jag tog hundarna på sparktur runt lillbyn. Jag fick feeling och joggade bitvis :)

 

Efter det var det i princip dusch och hopp isäng som gällde.


Idag måste jag iväg på samma sväng som igår efter jobbet - IcaKvantum och bageriet. Måste handla ingredienser till smörgåstårtan, och givetvis själva smörgåstårtbotten. Kommer att göra stommen i morgon och dekorera den på måndag. I morgon ska jag försöka hinna baka bullar på jobbet åxå, att lägga i försäljningsfrysen. Den här veckan har jag ju haft "sportlovsmeny" med rätter som inte gör sig bra i matlåda. Bra att det blir annat från måndag, då nästan alla matlådor är slut. Måste fylla på, då de är populära :)


Nä hörrni, om jag skulle ta och sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Bilen måste sopas av innan det blir tal om att dra iväg på jobbet :) Men först, morgonrunda med hundarna. 


Ha en riktigt bra torsdag, se till att fylla den med värda grejer. Kanske sätta upp ett mål som du vill uppnå? Att varje dag göra något så att man kommer närmare målet, är verkligen Värt. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 3 mars 2020 05:12

Tisdag morgon. 10 minusgrader och delvis molnigt. Perkon puttrar, så snart blir det kaffe. 


Igår serverade jag hamburgare med bröd på förskolan. Som tillbehör hade jag : dressing, ketchup, senap, gurkmajonnäs, rå lök, ostskiva, gröna ärtor, tomater, hackad paprika. Jag trodde INTE att jag skulle steka såpass många burgare, när det var så få barn ... fniss.  Jag bakade även minisemmelbullar och drömmar.

 

Det är ju seniorfika idag, de ska få varsin minisemla och dröm, och barnen ska få en liten semla till mellis. Det är ju sportlov :)


Det är ju alltid Någon form av händelser på dagarna. Endera är det ju barnen, något de säger eller gör,  eller så tjädertuppen som bosatt sig på gården. Igår var det nåt helt annat. En lastbil som skulle backa in på gården och lämna ett paket, gjorde en fadäs och hamnade i diket precis vid infarten, och mejade ner skylten "Utflex friförskola" samt kvaddade staketet

 

Hörde att han var väldigt irriterad på sig själv, eftersom han backat in där många gånger tidigare. Efter bara ett par minuter kom en traktor för att hjälpa honom, men de såg att det inte skulle gå, så det blev att invänta bärgningsbil. Vi får se vad det blir i dag som står för "Dagens Händelse"


Det är skönt att komma hem från jobbet medans det fortfarande är ljust ute. Just det här med dagsljuset gör verkligen stor skillnad. Solen går upp 6.37 idag, och ner 17.01  Jisses .... det är ju inte länge sedan jag skrev att solen gick upp 9.30 och ner 13.30 ... typ


Jag bröt loss sparken (den hade frusit fast) och tog en sparktur med hundarna igårkväll när det var dags för lite tidig kvällsrunda. Jag kände mig trött, så jag tog den rundan redan före kl 20  och jag tror nog att jag redan sov när klockan slog 21. Vaknat några gånger i vanlig ordning. Ni vet, när man vaknar och svettas floder .... och sedan vaknar för att man fryser. Men, nu är det en ny dag, och den har redan dragit igång. Jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och veva igång.Ha en superfin Tisdag, kom ihåg att styra så att du kan fylla dagen med nåt värt!


Gommorron

Av maria tafvelin - 2 mars 2020 05:24

Måndag morgon. 10 minusgrader och molnigt. Idag börjar sportlovet, och det är inte många barn på förskolan, bara 20 st. Nu går det dessutom feber och hosta, så det kan bli ännu färre. Jag har gjort en sportlovsmeny, så idag är det hamburgare med bröd. Jag ska även baka semmelbullar. I morgon är det seniorfika och då blir det semla och kaffe. Bakar även så att barnen får en semla till mellis i morgon. 


Igår hade jag en lugn dag. Efter morgonrundan skottade jag, sedan fixade jag brunch - våfflor med creme fraiche, rödlök och dill. Avnjöts framför tvn :)

 


Förflyttade mig till soffan och såg mello på play. Efter det gick jag ut och körde lite godissök med hundarna


  Sedan hände inte så mycket mer.


Nä ... tror jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Kaffekoppen och huvudknoppen är lika tomma ... fniss. Ha en bra måndag - se till att fylla den med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 2 mars 2020 05:24

Måndag morgon. 10 minusgrader och molnigt. Idag börjar sportlovet, och det är inte många barn på förskolan, bara 20 st. Nu går det dessutom feber och hosta, så det kan bli ännu färre. Jag har gjort en sportlovsmeny, så idag är det hamburgare med bröd. Jag ska även baka semmelbullar. I morgon är det seniorfika och då blir det semla och kaffe. Bakar även så att barnen får en semla till mellis i morgon. 


Igår hade jag en lugn dag. Efter morgonrundan skottade jag, sedan fixade jag brunch - våfflor med creme fraiche, rödlök och dill. Avnjöts framför tvn :)

 


Förflyttade mig till soffan och såg mello på play. Efter det gick jag ut och körde lite godissök med hundarna


  Sedan hände inte så mycket mer.


Nä ... tror jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Kaffekoppen och huvudknoppen är lika tomma ... fniss. Ha en bra måndag - se till att fylla den med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 1 mars 2020 09:14

Söndag morgon. 11 minusgrader och mulet.  Det snöade en hel del igår, så det blir att skotta idag. 


Igår, efter morgonrundan, åkte jag tvärt iväg till Pernilla i lägenheten, sedan via affären hem igen. Jag gjorde de smakprover på förrätter till bröllopet jag blivit ombedd att göra och de blev hämtade kring 14. Tina, min brorsdotter som är den blivande bruden, hade med sig två av barnen och de var kvar en stund och surrade. Jättetrevligt :)  När de åkt tog jag ut hundarna en sväng, tvättade en tvätt och småfipplade lite. Ni vet, såna här doftburkar med träpinnar i - såna har jag, som alltså blivit tomma.Fick en briljant ide - hällde i lite rapsolja och pumpade några tryck god parfym , körde sedan ner träpinnarna. Vips har man doftpinnar i sin favoritdoft :)


Det var extrapris på fläskkarré, 39.90/kg, så jag köpte en bit. Skar en skiva som jag grillade i min supersöta lilla klämgrill, gjorde en potatisgratäng och kantarellsås till. Det var supergott :)


 

Efter maten satte jag mig i tv-soffan med hundarna. De somnade snabbt

 

Själv hann jag se början av mello, sedan somnade jag åxå. Vaknade kl 23, då var det bara att pinka hundarna och gå isäng. Vaknade 8.50 i morse. Jo, jag kände redan i fredags att jag var trött, så kroppen behövde verkligen vila i helgen, och det har den fått göra, och kommer att få göra idag åxå. 


Läser i Norran om åldersbomben som exploderat. Vi har aldrig varit så gamla som  nu i Sverige. 20 % av befolkningen är över 65 år. 1968 var 13.4% över 65. Chefsekonomen på Sveriges kommuner och regioner säger att det inte behöver vara någon nackdel att ha många äldre "-Utjämningssystemeet för att en kommun med hög andel äldre får hög ersättning. Om man har många friska äldre personer kan det vara rena vinstlotten"  Men .... om de är sjuka då?


Ett större problem för kommuner med en åldrande befolkning är kompetensförsörjningen. 

"Den är en större utmaning än ekonomin, eftersom det kan vara svårt att hitta arbetskraft när det inte är så många yngre kvar" säger chefsekonomen.  


Hur ska äldreomsorgen se ut om x antal år, när 80-plussarna ökar från dagens 500 000 personer över 80, till 750 000 de närmsta 10 åren? Det undrar i alla fall jag. 


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna, ge dem mat och gå ut. Det blir söndagsbrunch framför tvn och vasaloppet. Ha en superfin Söndag, se till att göra nåt värt av den. 


Gomorron


Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16 17
18
19
20 21 22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards