Alla inlägg under juli 2020

Av maria tafvelin - 22 juli 2020 08:27

Onsdag morgon. 13 grader och grått ...  men båda apparna är överens om att det inte ska börja regna förrän ikväll. 


Igår, efter morgonpromenad med hundarna, spände jag Alice för skrindan och hämtade en nyvaken liten Otto :)  Han kom ut på bron i bara blöja, med yrvaket uttryck i ansiktet. 

-Gomorron Otto, ska du åka skrinda till mommo?

- Ahh

Han klappade sig på blöjan, trampade lite med fötterna och sa:

- oj, kooj

- jo, du behöver skor ... blöja har du, men kanske nån tröja?

Han gick in i hallen och letade sina skor medans Mattias hämtade byxor och tröja till honom. När han fått på sig det, samt strumpor och skor, frågade jag om han skulle ha på sin keps. Han slet fram en toppluva som han drog på sig, sen var han resklar. <3  Vi gick hem till mig, jag kokade en liten portion gröt som han fick äta med lite rabarbersylt. Det gillade han. När han nästan ätit klart, fick Hannah och Robban besök av Benny, som hade en traktor på släpet. Den ville Otto titta närmare på, så när sista tuggan var upppäten, gick vi ut och kollade. 

- Ska vi gå in till Hannah och Robban?

- aahh

Han knackade själv på dörren och vi gick in. Där skulle det precis ätas frukost och drickas kaffe. Otto var inte så lite stolt när han fick sitta mellan Robban och Benny och äta en rostad macka <3


Efter fikat gick vi ut, och Hannah visade honom rödvinbärsbusken. NamNam, som Otto sa :)

           

Hannah, Robban och Benny drog iväg, jag och Otto tog med lite vinbär och gick till lekstugan. Där sjåade han ett bra tag med att tillaga dessa vinbär. Han var så otroligt duktig på att bära det lilla fatet med vinbär på, fram till ugnen, öppna ugnsluckan och ställa in fatet, sedan ta ut det och bära det till bordet. Utan att spilla :)

   

Han ville prova äta vinbär med gaffel, men insåg att sked var lättare. Han provade även ligga på golvet och äta ... hahahahaha... lillgubben <3 


Efter att ha lekt därinne ett bra tag, fick vi syn på en traktor som körde in i skogen. Den ville Otto se, så vi tog en promenad och hängde efter

 

Det blev en rejäl promenad, och Otto knatade på, pratandes, hela tiden. När vi kom hem igen, var det dags för lunch - karrégryta med nudlar, som var kvar från min middag dagen innan. Aptiten är det i vanlig ordning inget fel på :)  Efter maten gick jag ut i förrådet och tog fram vagnen och la honom i den. Inte det minsta knorr, han låg och sjöng en liten stund, sedan sa han åt mig att "stänga". Det betydde att jag skulle dra ner sufletten så långt det gick. Han ville ha lite mörkt. Han sov inom 2 minuter. Efter ca 1.5 timmar vaknade han, och vi hann upp på hans rum för att åka lite ruchkana och leka en stund, då mullrade åskan. Theo blir så orolig, så vi gick  ner. Jag tog Otto på armen och hundarna i koppel och gick ut, så Theo fick kissa. Det hade inte börjat regna, och Hannah var ute med trimmern, så när hundarna kissat släppte jag in dem, tog på Otto skorna så att han skulle få säga hej då till Hannah och Robban, då det var dags att återlämna honom till Mattias. 


Tänk, vilken underbar, underbar dag!! Att få vara så delaktig i Ottos liv, det är verkligen få förunnat som mormor. Jag är så tacksam över att jag får vara det <3


Det börjar vara dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Kaffet är uppdrucket och dagen är i full gång. Lite städning och tvätt tänker jag ägna mig åt, cykeltur med hundarna ska det åxå bli tänkte jag. Vi får se...


Ha en fantastisk dag!


Gomorron

Av maria tafvelin - 21 juli 2020 07:58

Tisdag morgon. 17 grader och molnigt säger ena appen, den appen säger åxå att det är 63% chans att det börjar regna kl 16.  Den andar appen säger att det är 18 grader, övervägande molnigt och att det är 50 % chans att det börjar regna kl 10. Kl 13 är det 80 % ... så... vi får väl se helt enkelt. Mest troligt blir det regn åtminstone Nån del  av dagen. 


Igår satte jag Alice för skrindan och gick iväg till Mattias för att hämta Otto.När vi rullade in här på gården, kom Hannah ut på trappen -

- Hej Otto!

Han log med hela ansiktet.

- Dobban?

- Robban sover än, kom så får du väcka honom.

Jag släppte in Alice medans Hannah och Otto gick för att väcka "Dobban". Jag hämtade en nektarin som Otto fick sitta på Hannah och Robbans trapp och äta. Pernilla ringde upp så vi face-timade. Otto pussade skärmen full av nektarinpussar, sedan visade han henne hur han körde med sin leksakstraktor <3


Eftersom det var varmt, bestämde vi oss för att åka och bada. 

 

Vi åkte inte ut till havsbadet, utan till en liten, avsides badplats. Robban tog Otto i famnen och gick ut i vattnet, men hahahahahahaha, oj, hahahahahaha, enligt Robban var det så kallt i vattnet att fotlederna gjorde ont direkt han kom i vattnet. Han doppade ner Otto lite, men han tyckte nog åxå att det var för kallt. Jag gick ut en bit och fann det , inte varmt, men skönt :)   Hannah vadade ut en bit åxå, kraftigt grimaserande .... fniss .... det blev en kort badsväng, om vi säger så. Vi åkte tillbaka, och Hannah, Robban och Otto badade i deras pool istället. Själv gick jag in till mig och värmde lunch till Otto efter att ha stått vid poolkanten och fått vatten skvittrat på mig, det tyckte Otto var hur kul som helst, herregud vad han skrattade  :)


Efter att ha badat klart, fick han äta lunch, och sedan var det dags att spänna Alice för skrindan och skjutsa honom till Mattias igen. 


Kl 13.30 lämnade jag bilen på Burlins motor. Det stod i meddelandet jag fick att man bland annat ska hålla sin tid. 13.25 stod jag vid disken, snubben bakom disken var i färd att hjälpa en kvinna som var före mig. 12 minuter senare var de äntligen färdiga. Då gick snubben åxå. Jag viftade med mina bilnycklar och sa lite högt:

- Jag ska lämna min bil, är det någon som vill ta nycklarna?

- Är det en Toyota, sa en kille i verkstadsoverall som satt lite längre in.

- Jo

Han klev upp och kom fram, jag gav honom nycklarna och reg.nr

- aha, ett gratisjobb

- jo, jag har fått papper om att airbagen har något fel, och är återkallad. 

- jo, just det. 


Hannah och Robban hämtade upp mig. Jag hade ju tänkt ta hundarna med, och promenera hem, men det var alldeles för varmt. 26 tryckande grader. När vi kom hem drog Hannah igång med att köra trimmern, jag och Robban tog var sin sekatör och började beskära äppelträden. Efter en dryg timme ringde verkstan att bilen var klar. Hannah skjutsade dit mig. Jag gick in, fick nyckeln i min hand, och när jag vände mig om för att gå, hörde jag-

- Jo, motorlampan lyser på din bil

- Jasså, det gjorde den inte när jag lämnade den

- Ja, den gjorde det när vi rullade in den i alla fall

- Men hur fan är det möjligt?

- Ja, det är en gul lampa...

- Nog vet jag hur lampan ser ut, den lyste inte när jag körde hit, då skulle jag ju sagt nåt

- Tja, den lyste som sagt när vi rullade in den. 


Om vi säger såhär: Jag kände mig inte HELT nöjd när jag åkte därifrån, för visst fan lyste motorlampan!!!!  Och jag VET att den INTE lyste när jag körde dit!!!


Beskrev min frustration på fb, ringde och rådfrågade brorsan, fick tips av Mattias att koppla bort batteriet nån timme, och sedan koppla på det igen. Provade det, och lampan slocknade. Nu hörs det ju vara så att den kan börja lysa igen, så jag måste väl försöka få någon att felsöka ..... är felet något med airbagen, då jävlar river jag upp himmel och jord .... fniss


Idag ska jag få hämta Otto igen, och ha honom 9-14  :)  Dvs, han ska äta lunch här, och sedan när han vaknar efter sin lunch-sömn, ska jag återställa honom till Mattias. Nu är det bäst jag drar på lite, nästan så att jag får kicka av mig tofflorna i farten, och svinga upp morgonrocken med ett lassokast på sin krok. Morgonpromenad, sedan hämta Otto <3


Ha en riktigt fin tisdag - fyll dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 20 juli 2020 07:54

Måndag morgon. 19 grader och lite vita slöjor på himlen. Det blir (förhoppningsvis) inte lika varmt idag, som det var igår. 


Kl 9 ska jag spänna Alice för skrindan och gå bort till Mattias och hämta Otto :)  Han ska få vara här tills han ätit lunch, då går jag tillbaka med honom :)  Så underbart att få rå om honom några timmar :)  


Kl 13.30 ska jag lämna bilen på verkstad. Fick ett brev på posten för ett par veckor sedan, att Toyota återkallar bilar för att det är nåt vajsing på en sensor till krockkudden, så det ska åtgärdas. Tänkte ta hundarna med mig och promenera hem efter att ha lämnat bilen. 


Nu går jag på 3:dje semesterveckan av 4. Halva semestern kvar, och jag hoppas innerligt att jag kan ta åtminstone NÅN dagstur med hundarna på nån fin vandring. 


Nä, nu måste jag nog sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, om en knapp timme ska jag hämta Otto, så det är hög tid för morgonrundan :)  Ha en superfin måndag! Har ju flera vänner och läsare som börjar om att jobba idag efter semestern, men ... en dag är ju så mycket mer än "bara" själva jobbet. Om inte jobbet i sig är värt, så fyll rasterna, lunchen, efter jobbet - med ... just det ... värda grejer :)


GomorronAv maria tafvelin - 19 juli 2020 08:26

Söndag morgon. 21 grader och "växlande molnighet" Det kommer att bli varmt även idag. 


Idag är det 3 år sedan jag mest troligt räddade ett liv. Ni minns, jag hittade ju en ung tjej medvetslös i gångtunneln i Ursviken. Den morgonen, strax före  kl 05 var det kallt, regnigt och väldigt mörkt i tunneln. Såg ju inte vad det var först, misstänkte en sopsäck eller en skadad hund möjligtvis ... men gick ju fram och kollade. Minns fortfarande hur det kändes när jag insåg att det var en människa. Fy fasen. Tur hon klarade sig. 


Igår, efter morgonrundan, åkte jag på IcaMorön för att hämta ut ett paket, och när jag kom hem igen bytte jag om, gick ut och målade lekstugan färdigt. Varmt men molnigt var det. Hundarna fick köra godissök inomhus där jag hade det svalare än ute. 


Till middag körde jag en skiva karré sous vide, rostade färskpotatis i ugnen, stekte några brysselkål,en örtolja och en grönpepparsås. Satt som en smäck :)

 

Vad som händer idag, det vet jag inte än. Vi får helt enkelt se vad jag hittar på :) En skön söndag som ska fyllas med värda grejer blir det i alla fall :)  Nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, ta en morgonpromenad med hundarna, sedan går jag över till Hannah och Robban och hör vad deras planer är för dagen. 


Fyll dagen med nåt värt!


Gomorron


Av maria tafvelin - 18 juli 2020 09:48

Lördag morgon. 23 grader och rätt så molnigt, men verkar ska klarna upp under dagen. Jag tog ett stycke sovmorgon idag, då jag sovit uselt de senaste nätterna på grund av den här jävla ischiasen. Det här med att springa är bara att lägga ner, åtminstone för nu. 


Igår efter morgonrunda, satte jag ut hundarna i hundgården så att de skulle få lite frisk luft och "vara med därute" när man jobbar med nåt. Hannah hade dragit igång att måla färdigt ena gaveln, själv tog jag itu med att slipa på lekstugan, som åxå skulle målas om. När jag var färdig med det, åkte jag iväg på ett klippuppdrag, har ju under några års tid åkt och klippt en kvinna i Bergsbyn som har MS, nu var det rätt länge sedan jag var där. När jag kom hem igen höll Hannah på att måla lekstugan, men skulle precis äta lunch, så jag tog över. Det vore ju bra om det är mulet idag, så kan man måla den färdig :)


Hannah och Robban drog iväg ut till stugan de var bjudna på middag, själv tog jag det väldigt lugnt på eftermiddagen/kvällen. Till middag gjorde jag sötpotatispommes, colslaw och stekt hamburgare. Helt ok


 


Efter mat blev det tv-soffa ända fram till kvällsrunda och läggdags.

  '

Jag tog så lång sovmorgon idag att jag har missat "Ring så spelar vi" ... fniss. Nu är det "Melodikrysset" som ljuder från högtalarna. Klockan har passerat 10 och det är hög tid att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Ikväll blir jag nog vaken länge, åtminstone till kl 22 :)


Ha en superhärlig Lördag, Fyll dagen med nåt värt!


Gomorron


Av maria tafvelin - 17 juli 2020 08:30

Fredag morgon. 18 grader och nästan klarblå himmel. Det är tunna vita slöjor bara. Nu kommer sommarvärmen


Igår, efter morgonpromenaden gick jag över till Hannah och Robban för att höra dagens planer. Vi hade bestämt att äta lunch tillsammans med Pernilla och Otto, och jag sa att jag skulle fixa maten. Pernilla och Otto dök upp kring 10 och vi bestämde att äta kring 11, eftersom ingen av oss hade ätit frukost förutom otto :)   Jag var med Otto både ute, sen gick vi in till mig, han ville upp i sitt rum och åka ruchkana :)  Jag lagade en gryta med kyckling och fläskytterfilé, morot, brysselkål och paprika. Till det kokade jag matvete. Efter lunchen var Otto vaken ett tag, men skulle sedan sova. Pernilla åkte då, eftersom Mattias skulle hämta Otto, och hon ville ju inte lämna när Otto somnat, så då är det bättre att åka innan han somnar. Jag la honom i vagnen och hann bara gå typ 100 meter så sov han. Parkerade vagnen utanför Hannah och Robban, satte på barnvakterna och gjorde mig redo att hjälpa till att måla. 


Vi hann inte måla så värst länge, så började det regna. Typiskt! Det var bara att avbryta. Otto sov 1.5 tim ungefär, sedan vaknade han och frågade efter traktorn ... fniss. 


NÄr det slutade regna, spände jag Alice för skrindan så Otto fick hänga med och titta på hästarna som står härborta. Alltså, jädrar så ont jag hade innan vi var hemma igen. Alltså, ischias!!!!   Kring 15 kom Mattias och hämtade Otto. Lille gosse, så älskad du är!

 

Jag var tvungen gå in och lägga mig när han åkt. Hade så sjukt ont. Slog av ljudet på telefonen och la mig i soffan. Vaknade av att det knackade på dörren. Där stod Marit! En fb-vän från södra sverige som jag haft mycket kontakt med ffa för några år sedan, då vi båda varit väldigt engagerade i att hjälpa till med att hitta bortsprungna hundar. Snacka om förvånad jag blev :)  Men jättekul att se henne live.  :)


När hon åkt, gick jag ut till Hannah och Robban som höll på med att borsta och måla, men det blev inte så länge, gick in och la mig igen. Den här smärtan är alltid något bättre på morgonen, så just nu känns det helt ok. 


Så, vad händer idag?  Jag vet inte. Tänker att jag får köra spontant som vanligt. De två planer jag hade för semestern, verkar inte riktigt kunna gå i lås, inte än i alla fall. Tur det är 2 veckor kvar. Vandra med hundarna, samt springa 5 km var ju lixom det jag skissat upp. I nuläge känns det som sagt inte troligt, men .... man vet aldrig :)


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken. Ha en superfin fredag. Fyll den med nåt värt!

Gomorron

Av maria tafvelin - 16 juli 2020 08:05

Torsdag morgon. 16 grader och klarblå himmel. Idag blir det en varm dag, det verkar ska vara uppehåll åxå, inte bara idag förresten, utan över helgen och en bit in på nästa vecka, enligt appen. 


Igår, efter morgonrundan (som blev till lägdorna bakom Olles) gick jag över till Hannah som satt på bron och drack kaffe. Vi språkade en stund, projekt på gång är att borsta och måla garagelängan. Jag tog helt enkelt tag i det direkt och gick och borstade. En gavel gjorde jag, sedan gick jag in och fixade frukost, 2 rostade mackor med rabarbersylt och ost. Såg genom fönstret att Hannah satt på bron och åt frukost, så jag gick dit med mina mackor. 

- Jag har hunnit borsta gaveln

- åh så bra, vi ska åka och köpa färg. 

Jag gick in till mig och nu såg jag att Alice hade en fästing på sidan av kroppen. Tog med henne ut, Hannah och Robban var precis i färd att åka iväg. 

- Visst har ni en fästingplockare? Jag kom inte åt den med naglarna.

Robban fick plocka bort den och bränna den. Det här är andra gången jag ser fästingar. Förra sommaren hade Theo en i ansiktet, och nu Alice. Det räcker!


Till middag igår gjorde jag färsk pasta och räkor

     

Jo, jag har en pastamaskin, men tycker att det är minst lika enkelt att kavla för hand. Det är ju faktiskt lättare att göra pasta än plättar  ... fniss.  Efter maten småfipplade jag lite, sedan blev det en cykeltur med hundarna.

 

lite tv, sen var det dags att krypa isäng. 


Idag blir det lunch tillsammans med Pernilla, Otto, Hannah och Robban. Det blev inte att springa nåt igår, och tvivlar på att det blir idag heller. Ischias gör förbannat ont, för den som inte vet.


Utöver lunch har jag inget inplanerat. Jag är sugen på att åka till RackArena, eller mest sugen på att prova det nya Susanne har hittat på där - "Arnoldbanan" (jo, Arnold Schwarzenegger är inspirationen) Det är en muskelbyggarbana för hundar och jag gissar att mattar och hussar kan bygga en och annan muskel där åxå. Men, jag måste nog avvakta så att jag inte har ont när jag är där, vore ju jädrigt bortkastat om jag måste hoppa över en massa stationer. 


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Ser att Hannah och Robban ställt upp ytterdörren, så de har startat upp dagen. Jag ska ta morgonrunda med hundarna, sedan går jag över och hör vad dagens projekt blir - förmodligen måla. 


Ha en superbra torsdag och kom ihåg att saker ibland inte blir som man planerat, men det kan bli fantastiskt bra ändå :)  Fyll dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 15 juli 2020 08:43

Onsdag morgon. 14 grader och .... ser ingen blå himmel, allt är vitt. Typ vitt dis ... men, hellre det än grått :)  Inatt vaknade jag kl 02 av brandvarnaren, ni vet, när den börjar pipa högljutt med några minuters mellanrum, för att batteriet börjar vara slut. Det var bara att kliva upp, gå ner och rycka ut batteriet. Passade på att ta en ipren åxå, då jag hade sjukt ont av ischias. Det var samma smärta som gjorde att jag inte tog mig runt lillbyn igår på morgonrundan. Helvete så ont det gör när det sätter i!!!  Som ni säkert förstår, så fanns det inga möjligheter att springa igår heller. Tveksamt om det funkar idag, men jag säger inte stensäkert nej, vi får se hur det börjar kännas frampå dagen. 


Efter den något kortare morgonrundan än jag tänkte igår, plockade jag in mer rabarber och kokade rabarbersylt. När det var gjort, stekte jag lite plättar, och det blev frukost - plättar med nykokt rabarbersylt. 

    

Det blev över en del plättar, så jag gick över till Hannah och Robban så att de fick smaka åxå. De tyckte, lixom jag, att det var supergott :)  Efter detta var vi ute hela dagen och fixade på gården tillsammans. Vi har skrapat bort grusgången som fanns mellan husen, och igår la vi kantsten på Hannah och Robbans sida. Pernilla dök upp så hon hjälpte åxå till när vi sedan skulle skotta grus och jord. När allt var slätt och fint såddes det gräsfrö. Mattias dök upp och lämnade Otto som naturligtvis ville åka lite traktor. Otto hann åxå leka härute med den traktor och lastbil jag köpt åt honom, vi lastade grus i släpet och körde runt :)  Efter kaffe i inglasningen åkte Pernilla och Otto hem, jag gick över till mig. Hundarna hade suttit i hundgården hela dagen, så att de såg oss hela tiden, nu tog jag in dem och körde igång en kycklingfilé sous vide. 


Kokade broccoli, hackade ihop en sallad, samt stekte en bit halloumi till åxå. En klick Aioli fick det bli dessutom. Supersmarrigt. 

 

Vad jag ska fylla den här dagen med är i nuläget lite osäkert. Jag har åtminstone druckit upp mitt morgonkaffe, så det blir till att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, så långt vet jag med säkerhet. Sen får vi se vart morgonpromenaden kan ta mig. Förhoppningsvis lilla skogsrundan i alla fall. 


Ha en superfin onsdag, kom ihåg att fylla dagen med värda grejer - helt efter just DINA förutsättningar. 


Gomorron


Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22
23
24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se