Alla inlägg under april 2021

Av maria tafvelin - 11 april 2021 08:40

Söndag morgon. Temperaturen på nollan och det ser ut att klarna upp och bli sol :)  

Igår, direkt jag vaknade, öppnade jag ytterdörren och spanade mot råttfällan. Japp, där satt den, råttan. Drog igång "ring så spelar vi" och drack en kopp kaffe. När det var dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, skrev jag ett sms till Hannah. 

- Promenad runt lillbyn?  Hon svarade direkt:

- Vi hänger med, vi ska bara klä på oss. 


Så, jag tog hundarna och gick ut och väntade, och snart kom Hannah, Robban och Lilly ut och vi promenerade iväg. Supertrevligt!!När vi kom tillbaka vittjade jag råttfällan, riggade den på nytt och gick över och satt en stund hos Hannah och Robban. Min plan för dagen var att städa i garderoben, vilket jag åxå gjorde. 


Jag fick en idé om att laga middagen i slowcookern. Det var länge sedan jag använde den, det har ju varit airfryer och sous vide för hela slanten ett bra tag. Så, jag la ner en kycklingfilé tillsammans med lite vatten, soja, lök ... ja, det var säkert mer åxå .. jag minns inte riktigt. Den fick gå i 4 timmar, och jag gjorde en sås på skyn. Det blev inte dåligt, men inget slår sous vide när det gäller kyckling

 

Idag har jag ingen direkt plan, vi får se vad jag hittar på. Jag stoppade ut skallen när jag kom ner från övervåningen i morse, men råttfällan är orörd. Kan råttan ha varit singel? Vi får se, men när det gått nån dag eller två, och ingen fler råtta fångats, blir det att täta hålet i väggen efter konstens alla regler. 


oj, här blev det ett långt uppehåll. Pernilla och Pehr kom förbi, Hannah och Robban dök upp, så det blev kaffe och surr :)  Hundarna har fått mat och varit ute på en kort sväng, få se om vi drar till rinken, eller vad vi ska hitta på. Ha en superhärlig söndag, MIN söndag har startat på ett underbart sätt, hoppas du kan fylla den här dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 9 april 2021 19:03

Fredag kväll. Eller, ja ... klockan är ju efter 19, så visst är det kväll? :) Mommo-Otto-dag, Mommofjeeda, är slut för denna vecka, men det är fortfarande flera timmar kvar på dagen att reflektera, le, tänka, sortera, skratta, vara tacksam...


Dagen började kl 05.30 Tänk, när det är nåt kul, då dansar man upp vilken tid som helst på dygnet, och det bara spritter i benen. Jag skulle vara i Önnesmark kl 07.00 för att äta frukost... brukar ju vara där kl 8 ... men då har Otto endera hamnat i snudd på hungersnöd, eller så har han redan ätit, och själva grejen är ju att få äta frukost tillsammans. Så, strax före 7 var jag på plats, och Otto hade rätt så nyvaknat faktiskt :) Efter frukosten satte jag mig i soffan med Otto en stund, så att han skulle få vakna till, innan vi skulle åka hem till mig. 

 

Vi tittade lite på Blippi :)

Efter lite morgonmys framför tvn var det dags att krama mamma och Pehr hejdå, och åka iväg. Det här var första gången han orkade hålla sig vaken hela vägen hem till mig, annars brukar han somna i Bureå :)  När vi anlände här, var han väldigt angelägen om att kolla om Robban kommit sig loss med bilen .... han hade ju kört fast sist han var här ... fniss. När han konstaterat att Dobban kommit sig loss, så var det ok att vi gick in till mig .... fast först ville han gå in till Dobban och berätta att han hade för lite kläder på sig för att vara utomhus, då det snöade en hel del. 


Om jag skulle berätta allt i detalj, skulle jag bli kvar vid datorn tills i morgon, så jag tar det lite kort. 

                               

Att leka med skum och bubblor, att rita, pluppa, det brukar vi göra. Idag visade han att det här med att klippa med sax, är något han verkligen gillar. Oj vad duktig han är med saxen! Han klippte jättemånga, jättesmå, bitar i papperet. Jag är superimponerad! En lång stund höll han åxå på med nyckeln till kontorsdörren. Det är riktigt kul att vara med och se hur han fokuserar, jobbar, inte ger upp.  Sovstund, inga problem, han somnade nästan när jag la honom i sängen.  Vi hann även över och träffa hans älskade moster och Dobban innan han skulle hem till pappa Mattias. Men, innan han blev hämtad, ville han att jag skulle rita hans mamma. Jag ritade. Han berättade att hon skulle ha mössa och vantar, och en vagn, där Otto skulle sova. När jag ritat klart, la han sitt huvud på teckningen - min mamma, sa han.  Åh gud, jag började nästan gråta <3


Kan man söka jobb och ha som krav att man ska vara ledig på fredagar? Det borde väl vara ett rimligt krav, eller hur? Jag menar, jag kan ju jobba både lördagar och söndagar!


Flera timmar kvar på den här fredagen, men vet ni ... den är så full av värda grejer, att jag kan bara luta mig tillbaka och låta timmarna gå. Det har slutat snöa, det blir en promenad med hundarna, sedan är det bara - fredagkväll, helt enkelt. Hoppas du fått en bra, värd dag!


Tjing så länge

Av maria tafvelin - 8 april 2021 07:55

Torsdag morgon.3 minusgrader och klarblå himmel. Ytterligare en fantastiskt vacker dag väntar, som det ser ut. 


Igår, efter morgonrunda och frukost, åkte jag på Jula och köpte en råttfälla. Det känns inte helt bra att ha en råtta i väggen, då de gnager sönder allt de kommer åt, och kan bland annat orsaka bränder. Råttor är smarta, så det är inte tvärlätt att få dem att gå i fällan, men det är väl ungefär vad jag kan göra i nuläget. Det, eller att den här stora lurviga katten som stryker förbi här, lyckas ta den. Jag kommer att se till att sopa snö kring hålet i väggen, så att jag kan se spår. Går det ett par dagar utan att det syns några spår, då ska hålet tätas, efter konstens alla regler. 


Jag anmälde mig arbetslös till Arbetsförmedlingen den 2/4 och fyllde i ett inskrivningsformulär. Där fick jag även välja tid för planeringssamtal per telefon, och bockade i tisdag 6/4 kl 15-16 . Ingen ringde. Väntade att de skulle ringa igår. Ingen ringde. Hade redan på tisdagen loggat in på "mina sidor"på arbetsförmedlingen, och sett att det stod 6/4 15-16. Igår afton gick jag in på chatten, då jag ju blev lite orolig att något blivit fel, så att det ska strula med a-kassan sen. Nä, samtalet är bokat till den 20/4. Va? Men, det var ju den 6/4? NEJ, fick jag till svar, med stora bokstäver. NÄHÄ... men ring när du vill då, pappskalle.


Sitter nu och söker fler jobb, då jag vet att jag måste rapportera in aktiviteter senast den 14:de, så jag kan ju inte vänta på nåt planeringssamtal. Dessutom kan jag ju planera utan detta samtal, jag vet ju vad jag ska göra ... men ... man får ju inte hoppa över något, då ryker ersättningen. 


Mitt på dagen igår, efter att ha riggat råttfällan, tog jag hundarna och promenerade runt lillbyn. Blåste lite, men superhärligt, soligt, vackert för ögat. Fåglarna kvittrade. Jag skäms inte ens att säga att jag mår rätt bra, i min arbetslöshet just nu. När vi kom in igen, la sig Theo på ett "råttsäkert ställe" och sov en stund

 


Till middag la jag ner en kycklingfilé och lite rotsaker i airfryern. Körde i 30 minuter. Krispigt och tjusigt, men det blev 5 minuter för länge, kycklingen var lite torr.


 


Nu börjar det vara dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ge hundarna mat och komma sig ut på promenad. Det ser nästan alltid vindstilla ut när jag sitter här i mitt superfina kontor och tittar ut genom fönstret ... men ibland lixom kastas verkligheten rakt  i ansiktet när man kommer ut ... fniss.   Nåja, lite blåst får man ta, det är bara att välja rätt riktning på promenaden, för att mildra eventuella motvindar :) Som livet självt, alltså :)


Ha en riktigt fin torsdag - se i vanlig ordning till att du väljer nåt värt att fylla dagen med. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 7 april 2021 08:00

Onsdag morgon. Temperaturen på nollan och i det närmaste klarblå himmel. Det toksnöade en stund igårkväll, och det ligger så smått kvar, det är bra, för jag ska ut och spåra. Jo, Jag alltså, inte hundarna... fniss. 


Igår gick jag runt lillbyn på morgonpromenaden. När jag kom hem fixade jag frukost :)

 

Mattias skrev och frågade om jag ville ha Otto hos mig nån timme mitt på dagen då han fått ett brådskande uppdrag. Jamen gärna, sa jag. Satt i godan ro i köket och åt frukost och spanade ut på fågelmatsträdet , eller, mest under det om jag ska vara ärlig. Ville se om jag lyckats få bort råttan jag såg häromdagen. Plötsligt kom en katt och patrullerade vid husväggen

 

Jag har sett spår efter den, hela vintern, och nu förstår jag varför.  


Jag gick ut och började gå loss på snön, ffa på Hannah och Robbans gård, för där var det full sol. Hackade sönder en av snöhögarna utanför spa-anläggningen, sedan på deras gräsmatta, så att det blir barmark hos Någon av oss inom en rimlig framtid i alla fall. Jag var ute tills Mattias kom med Otto, och vi stannade kvar ute. 

   

Det blev en dryg timme utomhus, sedan gick vi in till mig. Jag frågade honom hur han hade det i blöjan.

- jo, de tjänns bja

Då jag inte riktigt trodde honom, hämtade jag skötunderlägget, en torr blöja och våtservetter. När han la sig ner såg jag hur trött han var. 

- Jag tror du ska få lägga dig och vila en stund i sängen, du är ju jättetrött.

Precis då fick jag ett sms av Pernilla. 

- Va jö du mommo?

- jag fick ett meddelande av mamma, svarade jag

- Otto vill fäjstajm

Så, vi facetimade med Pernilla en liten stund, sedan la vi på och jag tog honom i famnen. Han kramade mig och sa:

- Otto vill inte sova

- Nej, du behöver inte sova, bara vila en stund. 


Jag la honom i sängen, berättade sagan om den lilla lilla katten, och vad hon hade hittat på idag. Efter 2 minuter sov han. 


Då han vaknade ringde vi Mattias, som kom och hämtade honom. Jag åkte ner på stan och köpte hundmat, ut med hundarna en promenad.

Till middag gjorde jag några små gulliga varma mackor

 

Senare på kvällen när jag skulle ut med hundarna, rasslade det till under bron, och jag fick se råttan hoppa in i ett hål i väggen. Jahapp. Den bor alltså i mitt hus. Jävligt O-najs! Hann se den en gång till innan det var dags att gå isäng. 


NU kommer jag till det här med katten, som jag sett spår av hela vintern. Den där katten har smugit vid husväggen länge, och nu fattar jag - jag har nog haft råttor i huset hela vintern. Hundarna har ju markerat inne på kontoret, nere i ena hörnet, och det är precis där hålet är som råttan kutade in i.  Jag har inte hört nåt på nätterna, ja inte på dagarna heller för den delen, men så är ju min hörsel nedsatt åxå. Nu kan jag dock förstå varför Theo mer eller mindre varje natt, hoppar ner från sängen och går iväg till trappen. HAN hör väl nåt i väggen förmodligen. 


Jag la mig tidigt igårkväll, och googlade råttbekämpning. Idag ska jag åka och köpa råttfällor. Vad jag förstår ska man ju täta hålen där råttor kan ta sig in. Nu vet jag ju precis var det är, men ska jag täta utan att ha fångat någon? Ska jag stänga in den/dem i väggen?  Så att det börjar lukta lik så småningom?  Råttan/-orna, verkar ha nåt projekt under bron.... hoppas de inte gnager sönder så att de kommer in i hallen och köket. 


En lärdom - nästa vinter flyttar jag fågelmatsplatsen längre bort, kanske till och med mot skogen. 


Nä, jag ska sparka av mig tofflorna, hänga upp morgonrocken, ge hundarna mat och komma mig ut för att se om jag ser fotspår från den här lille hyresgästen. Nu ska den få betala hyran big time, det kostar hen livet. Jävla snyltare. Jag vet dock att råttor är smarta, så det är inte säkert att jag får den i nån fälla. Nåja, jag kan inte göra annat än att prova. Funkar det inte får man väl ta till tunga artilleriet - Anticimex. 


Ha en fin onsdag. Fyll den med värda grejer


Gomorron

Av maria tafvelin - 6 april 2021 07:14

Tisdag morgon. 5 minusgrader och strålande sol. Igår snöade det ju, men det har tinat bort, vilket man ju förstod att det skulle göra. Nu blev det ju så att jag skottade ändå, men det var ju mest för att få bort råttan som kom och åt från marken under fågelmatsbuffén. Jag föste ihop de frön och skal som låg på marken, samt hackade sönder de gångar i snön som råttan gjort. Hoppas den håller sig undan nu.


Jag bjöd ungdomarna på lunch igår. Otto hängde med hit, men han stannade inte över lunchen, utan pappa Mattias kom och hämtade honom för att äta lunch där. Det blev räksoppa, kycklingsoppa, räkcheesecake och nybakt mjukt bröd. Satt väl riktigt bra tycker jag. 


Idag ska jag ner på stan och köpa  hundmat, svänga förbi på bageriet och lämna tillbaka nyckeln, sedan har jag inte skissat upp fler planer, det får vara öppet. Ja, Arbetsförmedlingen kommer att ringa någon gång i afton, jag anmälde mig ju arbetslös i fredags. Jag har sökt några jobb, det ena fick jag inte, och det andra får jag nog veta i slutet av månaden. Men, det kommer nya jobb hela tiden, så det kommer att ordna sig :)


Läst Norran och aftonbladet, skummat genom facebook, nu känner jag mig uppdaterad :)  Dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Ha en fin tisdag, fyll dagen med nåt värt!


Gomorron



Av maria tafvelin - 5 april 2021 08:52

Måndag morgon. En annan dag. En Annandag. Temperaturen på nollan, och snöfall. Ja, det är ju april, så det är inte förvånande. Satt och tittade ut i fågelmatsträdet. Ett gäng domherrar, några blåmesar .... och under trädet, på marken - en råtta. Inte en söt liten mus, utan en råtta. Ok, dags att köra lite bekämpning. Hur och vad vet jag inte riktigt, men ska börja med att kratta ihop alla frön som ligger på marken, skicka ut hundarna och skrämma bort den först. 


Igår gick jag runt lillbyn på morgonrundan, sedan gick jag över till Hannah och Robban och drack en halv kopp kaffe och surrade en stund. Efter det blev det lite tvätt och städ innan jag satte igång med att koka räkskalen efter räkcheescaken jag gjorde i lördags.

 

 

Jag ska bjuda ungdomarna på lunch idag, och det blir bland annat räksoppa och räkcheescake. Jag gör en kycklingsoppa åxå, för Hannah är inte jätteförtjust i räksoppa :)  Jag har påskpyntat bordet lite

 

Det var härligt väder igår, så jag var ute och tränade hundarna på dagen

 

Till middag körde jag några kycklingben i airfryern, doppade sedan i sås. Mums

  

Kvällen blev lugn, let´s dance på tv och bara chill i soffan

 

Nä,nu måste jag dra på lite, sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ge hundarna mat och komma ut, innan det har snöat för mycket. Vill kunna räfsa ihop fröna från marken så råttorna inte hittar mer mat. Den såg tillräckligt välnärd ut, som vi säger så. Ha en superfin Annandag Påsk, fyll den värt!


Gomorrom



Av maria tafvelin - 3 april 2021 07:35

Påskaftonsmorgon. 2 minusgrader och nästan Helt blå himmel, bara några tunna slingor av lätta molnskyar. Ring så spelar vi och en kopp te, där befinner jag mig nu :)


Igår fick jag svaret på Covid-testet, och jag var negativ, det var ju positivt :) Det blev en väldigt lugn dag, nosjobb för hundarna, sen hängde jag faktiskt rätt mycket i soffan framför tvn. Idag ska jag åka och fixa lite grejer, och handla, sen får vi se. Till middag igår körde jag ju en bit rostas sousvide, till det sallad, rostad blomkål, sås på vätskan från påsen, samt en klick aioli.Riktigt gott!

     

Idag ska jag försöka hitta på nåt typiskt påsk-aktigt till middag, men har inte bestämt ännu, får se vad jag hittar på. 


Redan några dagar in i april. Tiden går verkligen fort. Trots att man verkligen försöker leva här och nu, så går ju tiden snabbt, gissar att den går ännu snabbare om man bara låter dagarna komma och gå. 


Nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken och ta itu med dagen. Ha en superfin lördag, gör nåt värt av den!


Gomorron


Av maria tafvelin - 2 april 2021 09:51

Långfredag. 4 plusgrader och rätt så grått. Det har varit sol på morgonen,  men det blåste väldigt kallt på morgonpromenaden. Jag klev upp 6.30, vaknade då och kände att det var lika bra att kliva upp :)


Den här veckan har jag jobbat färdigt på bageriet, fått jobba på Utflex, och det har varit superkul. I tisdags var det pizza till lunch

         

Onsdag fick de äta kycklingwok, igår var det ugnspannkaka

 

Igår, 1:a April, var det ingen vanlig dag ,det var Theos 8-årsdag :)

 

Lämnade in ett covid-test, då jag varit i närheten av en som testats positivt. Nu tror jag inte att jag har blivit smittad, för det var så kort stund vi stod i samma rum typ.Men, hoppas få svar i afton.


Till middag igår blev det hamburgertallrik

 

Hade inga hamburgerbröd, men det är ju inget måste heller, körde med isbergssallad, ost, rostad lök, samt skivad potatis luftfriterad i min nya airfryer :)  Det blev riktigt bra. 


Det blir en stilla, lugn fredag. Kolla på tv, köra lite nosjobb med hundarna, jag har planerat att köra en rostas sous vide till middag. 


Nä, jag tror att jag ska ta fram urvalsbanan och köra en sväng med hundarna. Ha en fin långfredag, hoppas du kan göra nåt värt av dagen! 


Tjing

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23
24 25
26
27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards