Alla inlägg under september 2020

Av maria tafvelin - 29 september 2020 05:18

Tisdag morgon. 8 grader och dimma, likadant som igår alltså. JÄdrar va dimma det var. Till lunch bjöd jag på en klassiker - stekt korv, potatis och stuvade morötter. En rätt som alltid funkar. Idag blir det kyckling, ris och grönpepparsås. Jag kokade även en äppelkräm igår, den funkade åxå bra :)


Inatt var första natten på evigheters evighet som jag bara vaknat en gång. Jag brukar ju vanligtvis vakna minst 3-4 gånger, mestadels badande i svett. Jag har ju kommit till den tidpunkt i livet där temperaturjusteringen minst sagt är svajig ... fniss. Jag blev uppriktigt förvånad när alarmet drog igång :)


Igår direkt efter jobbet, åkte jag och hämtade en smockfull IKEA-påse med kläder som jag köpt på facebook. Å herregud, typ 50 plagg. ALLT var SKITSNYGGT! Jag orkade dock inte prova allt, ska fortsätta ikväll :)  


Nä, nu tror jag inte att jag ska förtälja mer den här arla morgonen .... eller .. ja, det har inte hänt så mycket mer att förtälja  ... fniss. Jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och vispa igång dagen. Ha en riktigt bra tisdag - kom ihåg att fylla dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 27 september 2020 09:17

Söndag morgon. 6 grader och småregn men ser ut att kunna bli uppehåll mitt på dagen typ. 


Igår efter en kort morgonrunda, lastade jag hundarna i bilen och åkte ner på stan för att promenera där, och bara vistas bland folk med hundarna. Vi promenerade runt i ca 40 minuter, sedan satte vi oss mitt på torget och bara tittade på folk. Theos svans gick hela tiden mer eller mindre, trots att han satt ner :)

 

Det är rätt intressant, det här  med vilka som kommer fram och pratar. Varje gång jag suttit med hundarna på stan, är det äldre tanter, vi snackar 70plus, som kommer fram. Så även igår. Två tanter kom och gick, varav den ena sa-

- Jag sa precis till min väninna att det där är MINA hundar, men du har fått låna dem över dagen, sedan skrattade de båda. Det gjorde jag åxå och svarade

- Tack för att jag får låna dem :)


En stund senare kommer en annan äldre tant fram med sin rullator.

- Så fina hundar du har.

Jag tackade för det, och hon stod kvar en bra stund och pratade om hur mycket hon saknar att ha hund, men är så gammal och med värk så att hon vissa dagar inte tar sig ut. 

- Då kan man inte ha hund, sa hon. Även om jag lider, ska hundarna aldrig behöva lida. 

Hon berättade att hon och hennes make hade haft jakthundar - stövare. Många, ffa i hennes åldersgrupp, menade att stövare inte gick att ha inomhus, till sällskap. De skulle bo utomhus för att bli bra jakthundar. 

- Det sket jag i, sa hon, och naturligtvis bodde hunden inne. Jag brukade leka med den, den förstod allt jag sa, och det var byns bästa jakthund. 

När hon skulle rulla iväg, för det började regna, sa hon

- Tack för pratstunden, och hon log med hela ansiktet

- Tack själv, sa jag och log jag åxå, - Ha en bra dag! Jag tittade efter henne och tänkte på något hon sa i slutet innan hon gick:

- Många hundägare ska vara tacksamma för att hundarna inte kan prata, de skulle få höra ett och annat om sig själva som de inte skulle vilja höra. 


Faktist så var det en man som klev fram till oss åxå. En polis. Jag satt ju precis mitt emot entren till Big Smile, och en ambulans blev tillkallad, då en tjomme där inne däckat och inte gick få liv i. Ambulansen kom, och även polisen. De fick liv i snubben och tog in honom i ambulansen och poliserna stod utanför och väntade. En av poliserna kom fram ... undra om han tror att jag säljer otillåtna saker, då jag har de här hundarna, eller vill han kolla så att de inte rusar fram och skrämmer folk?

- jaha, sa han med glad och nyfiken uppsyn, här sitter ni och ..

- tränar bara på att hundarna ska förstå att alla inte åker ner på stan bara för att hälsa på Dem, de är så otroligt glada i folk

- haha, jahaa, ja då är det ju bra träning. Han hade säkert velat klappa dem, men insåg att det inte ingick i min träningsplan ... fniss. 


Ytterligare en äldre dam stannade och sa

 - Men så fina hundar, och så fina halsband, har ni helghalsbanden på?

- Jo, hahaha, svarade jag , det är lördagshalsbanden


Hundarna skötte sig exemplariskt båda två, trots att de är så olika i personligheterna. Alice, den coola. Hon kan verka obrydd, men hon älskar ju åxå människor. Theo, han har inte samma coolhet, han kan lixom inte stänga in sina känslor, de bubblar över när någon tittar på honom, han blir så himla glad. Men, de skötte sig så himla bra, satt vid bänken länge. Vi var på stan totalt 1.5 timmar, sen var jag rätt så frusen. Mötte upp Pernilla och Hannah och lämnade Ottos nya handskar så att han får prova dem. Passar de inte så skulle jag bara höra av mig till hon som sytt dem, så skulle jag få ett par andra, det var öppet köp. Inte alla privatpersoner som har det :)


Gled förbi på IcaMaxi på vägen hem, sedan var det skönt att komma hem. Hundarna var nöjda med dagen

 

Eftersom jag kände mig lite frusen, kom jag på rätt tidigt på eftermiddagen att jag skulle ha Spa-kväll, det var länge sedan. Lite skumbad och ljus ...

 

Ja, det där är det närmaste jag kommer badkar här hemma, så jag spolade i riktigt varmt vatten, mycket skum, några värmeljus ..... knölade ner mig så gott jag kunde. Jo, jag förstod ju att det skulle svämma över lite ... men inte trodde jag att skummet skulle ta eld. Ljuset som stod snett bakom ryggen på mig satte eld på skummet, och jädrar vad det flammade till. Jag hann bli rädd att håret skulle ta fjutt, men det klarade sig. Jag välte ner ljuskoppen och allt i badet, och fick stopp på elden ..... fniss

 

Ja, sedan var det bara att plocka upp ljuset och ljuskoppen, sjunka ner så långt det gick, och bara njuta. Jag kollade på lite youtube - lyssnade på lugn musik ... sedan stängde jag ner, puttade telefonen så långt bort på golvet jag kunde (så att den inte skulle bli vattenskadad när jag så småningom skulle kliva upp)  Satt i tystnad och bara ... andades ett tag. 

 

Jag satt så länge jag kunde, men till slut kände jag att kroppen signalerade att den behövde få räta ut sig något, så jag tänkte att det var bäst att he sig upp. Detta var inte helt enkelt faktiskt, då det var som om skelettet vuxit ihop på nåt sätt. Jag var tvungen skratta högt när jag skulle försöka vrida mig runt för att om möjligt komma mig till knästående, och sedan upp på fötter. Hade jag filmat hade jag med största sannolikhet kunnat vinna något pris på humorgalan. Nåja, så småningon var jag uppe. Nu var det soffläge och lite ostkrokar som gällde :)

     


Att vara på stan är tröttsamt för både hundar och folk, så jag gjorde en rätt så tidig kväll. Det , i kombination med att jag sov länge även idag, borgar för att jag är superpigg idag, och det känns faktiskt så :)


Nu mina vänner, ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken, ta ut hundarna på morgonpromenad, sedan blir det söndagsbrunch. Ha en riktigt härlig söndag, fyll dagen med vad som känns värt för just Dig. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 26 september 2020 09:05

Lördag morgon. 7 grader och det pissregnar lite. Jag vaknade kl 8.40 av att Pernilla ringde. Jag vet inte vem av oss som blev mest förvånad över att jag låg och sov :)  Men, nu sitter jag på mitt superflotta kontor och dricker kaffe, med "Ring så spelar vi" som sällskap. Hundarna tyckte nog att det var lite väl tidigt att kliva upp, för de ligger kvar på övervåningen. 


Igår bjöd jag på lax&spenatpaj på förskolan. Pajdegen gjorde jag på kikärtor, bara för att testa. Det blev supergott, men nästa gång gör jag på vanligt pajskal, samt gör om receptet en liten gnutta... jag är inte så förtjust i äggstanning i paj, och i den här pajen var det lax, spenat, morot som jag fräste och la i förgräddat pajskal, sedan hällde jag över en blandning på ägg, mjölk, keso, smulad fetaost , dill, salt och peppar. Jag tänker byta ut ägg mot creme fraiche nästa gång


 


Jag hade ju hämtpizzakväll på jobbet igår, så direkt jag hade diskat bort efter mellis, förberedde jag för pizzabakning. Pizzadegen hade jag ju gjort på torsdagen, så den stod i kylen på kalljäsning, men det skulle ju göras pizzasallad, röra ihop kebabsås, hälla upp div grejer i byttor, märka pizzakartonger som jag vikit på lunchen och lite div annat. 30 pizzor var beställda mellan 16.00 och 18.00 och precis Alla fick sina pizzor precis på klockslaget de blivit tilldelade. Den här gången hade de att välja mellan : Vesuvio, capricciosa, Calzone, Kebabpizza. Jag hade ett par andra åxå, men ingen beställde av dem. Kebabpizzan gick bäst :)


Kl 18.30 hade jag diskat bort och städat undan alla bevis på pizzakväll :)  och åkte hemåt. Svängde förbi på Sjungande dalen och hämtade ett par varma handskar jag beställt till Otto att ha i vinter. Hem, hundarna blev glada att få komma ut från hundgården och rejsa, men det blev bara ett glädjevarv på gräsmattan framför huset, sedan ville de in ... fniss


Jag brukar ju vara hyfsat trött vanliga fredagkvällar, så jo, jag var rätt sliten när jag sjönk ner i soffan framför tvn med hundarna nära. Grät en liten skvätt, som jag även gjorde lite på jobbet under dagen. Igår var det nämligen 2 år sedan min älskade Kelly gick över regnbågsbron, och jag hade faktiskt gruvat inför dagen. Jag saknar henne så oerhört mycket. Hon var så  otroligt speciell, och bandet vi hade, går nog aldrig att få med någon annan. 


Idag har jag inget stort projekt inplanerat. Vilodag helt enkelt. Lastar hundarna i bilen och åker iväg och tar en promenad på stan, eller på rinken, vi får se vilket, men något av det. I övrigt ingenting inplanerat. Pernilla berättade att hon och Hannah skulle hänga med varandra idag, på stan och på solbacken, så vi får se om det passar så att vi kanske strålar samman på Solbacken, då jag tänker mig handla lite.


Klockan är snart 9.30 och det är dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och gå ut på morgonpromenad. Ha en superfin lördag, se till att fylla dagen med värda grejer. Ta ingen/inget för givet. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 24 september 2020 05:20

Torsdag morgon. 8 grader och regnskurar. Enligt appen ska det väl skvätta på hela dagen. 


Igår bjöd jag på grönsakssoppa med nybakad källarfranska till lunch. Det blev poppis :)

 

Idag bjuder jag på makaronipudding. I morgon står det "husets paj" på menyn, och på aftonen har jag hämtpizzakväll med 26 beställda pizzor. Jag ska förbereda idag med att göra pizzadeg och pizzasallad. 


När jag kom hem från jobbet igår, efter sedvanlig promenad med hundarna, funderade jag ett bra tag på vad jag skulle äta till middag. Det slutade med att jag åt ett par hårdmackor med pepparrotsvisp och tunna skivor av fransyskan jag körde sous vide i söndags. Så sjukt gott! Jag gissar att det blir något liknande i afton :)  Det är den absolut finaste fransyska jag tillagat, det var så fint att jag till och med undrade om det verkligen VAR fransyska. Kul när det är åt Det hållet :)


Kvällen blev, som vanligt, lugn

     



Nä, sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken står på schemat just nu. Kaffet är uppdrucket så det är inget att fundera över, bara göra. Hundarna sover ännu, så det blir att ropa ner dem om en stund. Ha en riktigt bra torsdag, fyll dagen värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 23 september 2020 05:22

Onsdag morgon. 6 grader och mulet. Jädrar så mörkt det är :)


Igår bjöd jag på fiskpinnar och potatismos till lunch. Enkel och väldigt uppskattad rätt. Nästa gång jag gör mos, måste jag komma ihåg att koka mer än 5 kg potatis, det var absolut på håret att det räckte, och skulle det funnits mer, hade det nog gått åt. Idag ska jag koka grönsakssoppa, till det ska jag bjuda på nybakt källarfranska. 


Efter jobbet igår, en sväng med hundarna, sedan var det telefonmöte med 4H, och efter det lite tv innan det var dags för kvällsrunda och hopp isäng.


Läser i norran om att en potatistjuv blev ertappad av ägaren till potatislandet, sprang till skogs och gömde sig, och blev arg och ville slåss när ägaren hittade honom i skogen och frågade vad han höll på med. Jag vet inte ens om jag blir förvånad, människor kan bete sig på en massa olika sätt. 


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken, dags för morgonrunda. Hundarna tycker nog att det är natt än, för de har inte kommit ner från sovrummet utan ligger däruppe och sover :)   Ha en fin onsdag, se till att fylla dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 20 september 2020 08:12

Söndag morgon. 6 grader och mulet.... få se om det klarnar upp under dagen. Igår var det ju superfint, men det blåste ju så inni helvete. Perfekt att gå morgonrundan i skogen

         

När jag kom hem drog jag igång lite städning, och när jag skulle gå ut med soporna, såg jag att Pernilla och Otto var hos Hannah och Robban, så jag gick över. Robban och Pehr var och jagade, och skulle ansluta efter jakten, då Pernilla, Hannah och Otto åkte tidigare ut till stugan för stugsista. Jag hann åtminstone säga hej :)


Körde nån tvätt och städade lite mer, sedan lastade jag in hundarna i bilen och åkte till rinken en sväng. Efter en dryg halvtimmes godissök, lek och lite lydnadsträning, åkte vi hem igen. Jag bar in änglatrumpeterna och körde iväg krukorna med örter och krukorna med sommarblommor, och tömde dem uppe i skogen, sedan parkerade jag skrindan i förrådet. 


Till middag kastade jag ihop en calzone

   

Den blev riktigt bra :)   


Mot aftonen satte jag mig i soffan och fipplade lite med lunchmenyn, med tvn på i bakgrunden. Vid något tillfälle skulle jag bara lägga mig ner en liten stund för att fundera ... och vips somnade jag :)  Vaknade efter ungefär 1.5 timme ... fniss. Så, det blev att starta om "klassfesten" från början ... och efter det blev det en film. Jag, som sällan orkar se film på kvällen, blev ju uppe till efter midnatt :)  Tänkte att jag skulle väl sova till mitt på dagen idag, men vaknade faktiskt 7.30 .... låg dock kvar till kl 8, då jag tyckte att det ju är söndag, då behöver man inte jaga upp så tidigt. 


Igår tog jag ut en älgfransyska ur frysen, som jag ska köra sous vide idag. 55 grader i 7 timmar är tanken, till det ska jag göra en kantarellsås och klyftpotatis. 


Kanske ska jag ta och baka mjukkaka idag? Stålet står ju i ugnen redan, bara att sätta igång. Då vädret ser grått och trist ut, kan man ju passa på :)


Nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken. Ha en Skön söndag, och kom ihåg att fylla dagen med nåt värt!


Gomorron


Av maria tafvelin - 19 september 2020 07:39

Lördag morgon. 7 grader och klarblå himmel. Det ska, enligt appen, bli en underbart vacker och solig dag. Hoppas det blåser mindre än det gjort de senaste dagarna, för det har varit jävligt blåsigt rent ut sagt. 


"Ring så spelar vi" är igång, just nu Darin med "en säng av rosor"  Här tänker jag att Kishti Tomita skulle sagt: Halleljuja vilken inlevelse :)


Igår bjöd jag på senapskyckling med bacon och gräslök. Till det blev det ris

 

- Namnam, hörde jag flera gånger från yngsta gruppen. 

- Det var god mat, fick jag höra från äldre grupperna

- Blev det några matlådor, hörde jag från pedagoghåll. 

Den här rätten blev alltså väldigt omtyckt, och jo, det VAR faktiskt supergott :)  Detta kommer jag att göra om :)


Direkt efter jobbet åkte jag till Önnesmark för att bli bjuden på middag, och umgås. Det bjöds en jättegod köttgryta gjord i slowcookern, och äppelpaj till efterrätt :)

 

  Jag och Otto lekte massor, det blev dans på köksgolvet när han ville att mamma skulle 

- musiken, sa han

Pernilla satte på musik, sedan dansade vi alla tre :)   Ja, det blev en massa andra lek och bus åxå, och många skratt. Han har ju lärt sig massor med nya ord, och är ju rent lätt och rolig att konversera med. Han har redan lärt sig att skylla ifrån sig. Han stod i vardagsrummet och pruttade. Blixtsnabbt sa han

- Pehr prutta

- Va, var det Pehr som prutta?

- Aaaa, svarade han och skrattade

Hahahahahahahaha

Jag åkte hem kring 18.30 så att de skulle få lite lugn och ro att varva ner tills det var läggdags för Otto.  Hannah hade ju varit ute med Theo och Alice, men jag tog ändå ut dem en sväng när jag kom hem, sedan blev det Idol. Jag orkade inte se hela dock, utan kroknade och gick isäng. 


Lägger ut följande och hoppas att många verkligen tänker på det här. 

 

Många är alldeles beroende av telefonen, och uppvisar mer eller mindre abstinens om inte telefonen ligger i deras omedelbara närhet. Många är avskärmade från det som händer runtomkring, på grund av att ansiktet är riktat mot telefonen. När det till och med måste uppmanas till föräldrar, att lägga bort telefonen på badplatser och simhallar ... då tycker jag att det personliga ansvaret som förälder halkat på sned. Vad får barn för uppfattning egentligen? Eller, inte bara barn, skulle jag säga. Om man sitter i ett sällskap för att umgås, och de flesta drar upp telefonen direkt det plingar till, så känns det ju inte som att umgänget är viktigt direkt. Det blir typ:

- Jo, du är viktig och har mitt fulla fokus .... så länge telefonen är helt tyst. 


Pratade med en av pedagogerna häromdagen om det här med hur det såg ut för inte alltför många år sedan ändå - fast telefon, oftast belägen på en liten sittmöbel i hallen. Om man ringde någon och de inte svarade, så var det ingen anledning till stress, de var kanske i ett helt annat rum och inte hörde telefonen just då. Ingen big deal. Nu har ju de flesta mobiltelefon, och svarar de inte, så är nästan första tanken - har det hänt nåt!?


Nu är det ju inte telefonsamtal som tar den mesta tiden i mobilanvändandet, utan det är ju bevisligen en massa annat, eftersom luren inte sitter vid örat, utan mitt framför nyllet. ALLT fokus på luren. 


Vilket förhållande har Du till din telefon?


Undrar om man ska prova ta en sväng i skogen och kolla svamp idag. Om inte annat så får man ju en rejäl skogspromenad :)  Man skulle ha lärt hundarna att hitta kantareller.... 


Nä, nu tror jag att jag ska sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Morgonpromenad står på schemat och det blir nog längre skogsrundan. Ska kolla om Hannah är hemma så "vi" kan laga punkan på min cykel :)


Ha en fin lördag. Ta tillvara den, och fyll den värt.


Gomorron


Av maria tafvelin - 18 september 2020 05:20

Fredag morgon. 7 grader och kolsvart ... fniss. Appen säger molnigt och det är ett tag kvar innan solen stiger upp kl 06.08


Det har varit bloggtystnad den här veckan, det har aldrig tidigare hänt att jag varit tyst så länge ... fniss. Jag har helt enkelt varit för trött på morgonen, och haft för roligt på kvällarna mest troligt :)  På tal om roligt på kvällarna. I afton är jag bjuden på middag och  jag ska spendera flera timmar med Honom. Underbart!


Idag ska jag bjuda på senapskyckling med bacon och ris till lunch på förskolan. Jag har aldrig smakat det själv tidigare, men det låter ju supergott :)


Nu på morgonen ska jag svänga förbi ner på stan och hämta upp en tjej som hoppar in som vikarie i barngrupp på jobbet. Hon har varit där tidigare, men drog till Nya Zeeland för att besöka sin syster i några månader. Nu är hon tillbaka och kan börja hoppa in igen. 


Oj, nu skenade tiden ifrån mig lite, jag fastnade i nån film om en katt och en hund ... :)  Nu måste jag rivstarta från kontorsstolen, sladda in i köket, ta den tvära kurvan in på toa, sparka av mig tofflorna och kasta upp morgonrocken på kroken. Yihaa, dagen har börjat, och det är fredag :)  Ha en superbra dag allihop, och kom ihåg - Fyll dagen med nåt värt!


Gomorron

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards