Alla inlägg under september 2019

Av maria tafvelin - 6 september 2019 06:14

Fredag morgon. 8 grader och klarblå, strålande himmel. Det ska enligt prognosen vara vackert väder hela dagen :)

Igår på jobbet gjorde jag kebabgryta, fast när jag skulle hämta kebabköttet ur frysen, så fanns där inget ... fniss. Tycktes hade beställt det, minns ju att jag bollade med Sara hur mycket jag skulle ta, när vi satt vid datorn och la in beställningen i förrgår. 

- Jahapp, sa jag, då får jag hitta på nåt annat

- Det finns ju rätt mycket hamburare, ta det, sa Sara


Så, jag stekte upp typ 3 kg hamburgare som jag kryddade med kebabkrydda, stekte lök och paprika, hällde på ett par burkar krossade tomater, samt 1.5 kg tomater som jag hackade. Matlagningsgrädde på det, salt och peppar. Puttra 20 min. Klart

   

Jädrar va barna åt! Alla grupper åt mycket mer än vad någon kunde ana, så det blev en riktig hit :) Till mellis mackor och fruktspett

 

Jag hade städat köket och gjort allt klart redan kl 15, så jag åkte hem då. Gick ut med hundarna, sen kom Otto över, medans Pernilla tränade.  Det blev korv och makaroner för mig, havregröt för Otto, sen hann vi inte så mycket mer innan Pernilla kom och hämtade honom igen. Satte mig i soffan och kollade på tv och mot kvällningen tog jag en cykeltur med hundarna runt lillbyn, sen tillbaka till soffan en stund


 

Idag är jag ensam på jobbet, då de andra har planeringsdagar. Jag tänkte att det spelar mindre roll om jag jobbar 7.30-16.00 när ingen är där ... ställde inte alarmet igår nämligen, och vaknade kl 6 ... så jag dricker kaffe nu, men alldeles strax är det dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Ha en underbart fin fredag, se till att inte flaxa runt i skallen alltför mycket, utan försök njuta av det du har framför dig just NU. Då är det lättare att se det Värda. 


Gomorron

Av maria tafvelin - 5 september 2019 05:37

Torsdag morgon. 5 grader och supervacker himmel, sådär rosa och blå. Appen säger att det ska regna från typ kring 7-snåret fram till kring 16. Hela arbetsdagen med andra ord. Men sedan klarnar det upp några timmar innan solen går ner :)  I morgon spås underbart väder för att sedan, vad det verkar, ska regna en vecka i streck. Nästan mysigt ... då får man vara inomhus och tända ljus och mysa ner sig i soffan hur mycket man vill :)


Igår var det kul på jobbet i vanlig ordning. Lagade fisk med spenatstuvning till lunch, stekte kyckling och gjorde en lasagne som "fröknarna" ska ha med sig till Hemavan i helgen. Jag trodde ju att jag skulle behöva jobba över, men det behövdes inte alls. Hann gott och väl det jag skulle göra, utan att förta mig på något sätt. De här dagarna har flera kommit in i köket och varit rädda att jag känner mig stressad (mycket pga alla dessa äpplen och bär som plockats in). Nej, jag blir inte stressad. Jag är inte den typen, jag har det inte i mig. Jag fokuserar på det jag har framför mig just NU, inget annat. Minns att jag sa till dem som jobbade på Fridas café, som blev superstressad när det blev lång kö - 

- Står du i kassan, fokusera enbart på den du har framför dig. Bemöt den människan glatt och ge full service till just Den. Bry dig inte om kön, fokus ska ligga på den du just NU har framför dig. Lär dig var du kan vara effektiv och snabb, så att det inte upplevs segt dock. 

- Fyller du på i bakelsekylen eller drickeskylen, fokusera på att göra just Det, tänk på att göra det snyggt, inte hafsigt. Låt dig inte stressas av kön, din uppgift är att fylla på, inget annat. 


Såhär tänker jag och så lever jag. Jag försöker, och lyckas oftast, leva i nuet. Jag tror att om man fokuserar på det man har framför sig just NU blir man mer effektiv och det blir snabbare gjort än om man flaxar runt och försöker hinna en massa olika saker, även om det bara är i skallen man flaxar runt. Oftast sitter väl stressen just i skallen, det är DÄR inne det sker för mycket aktivitet. I min skalle försigår inte så mycket aktivitet ... fniss. 


 Direkt efter jobbet åkte jag till 4H och red. 

 

Tengil går så himla bra på hackamore, han trivs verkligen bettlöst och det är superkul att rida honom. Synd att det är älgjakt bara, så att man inte vill he sig ut i skogen. En timme på hästryggen, mest skritt, ett par lite längre töltpass, det känns att han börjat bygga upp sig och orkar hålla ihop tölten mer än några steg. Kul! När jag kom hem blev det en runda med hundarna, sedan värmde jag lite rester som jag tryckte i mig framför tvn. Ett par lugna timmar innan det var dags att ta en snabb dusch och hoppa isäng. 


Nä, nu är det dags att sparka av tofflorna och hänga upp  morgonrocken. Förhoppningsvis hinner vi morgonrundan i skogen innan det börjar regna. Ha en fin torsdag och försök tänka på det där att leva i Nuet, fokusera på det du har framför dig .... det kan vara Värt att pröva, eller hur?


Gomorron

Av maria tafvelin - 4 september 2019 05:28

Onsdag morgon. 9 grader och mest molnigt, men ser ut att ska bli en fin dag idag åxå, och till i eftermiddag ska det visst bli klarblå himmel. 


Igår hade vi seniorfika på förskolan. En dag i månaden kl 9-10 är seniorerna välkomna att fika hos oss. Vi hade några småkakor i frysen som jag tog fram, och jag bakade en drömtårta (som jag brände något och döpte om till mardröm men seniorerna bedyrade att den var sååå god) Jag stod sedan i köket och rullade kroppkakor (vilket imponerade på seniorerna) :)  

   

Så, till lunch bjöds det hemgjorda kroppkakor :)  Till mellis fixade jag lite frukt

 


När jag kom hem från jobbet gick jag ut med hundarna, sedan bar det iväg till Pernilla för att passa Otto medans hon var och tränade. 

 

Hem, fixa nåt att äta .... äh, korv med bröd blir bra. Har ni någon gång undrat varför varmkorven är dubbelt så lång som brödet? Inte för att det spelar någon egentlig roll om man äter mer korv än bröd, men .... hamburgerbröden är ju lika stora som hamburgaren .... en liten fundering bara. Jag tog i alla fall 2 bröd och En korv ... fniss

 

Satt en stund i soffan och slötittade på tv, sedan blev det en cykeltur med hundarna :)


 


I afton ska det som sagt vara fint väder. Ska jag måla hundkoja eller ska jag rida? Svaret är tvärenkelt - självklart ska jag rida :)  Kommer nog att jobba lite längre idag, då jag ska förbereda lite mat för "fröknarna" på jobbet som åker till Hemavan i morgon, men de har varit väldigt noga med att tala om att ifall jag jobbar längre idag, så går jag hem tidigare på fredag. Det här är en arbetsplats där man värnar om varandra. Helt underbart! Jag känner mig så otroligt välkommen och UPPSKATTAD! 


Jag packar med mig ridkläderna och byter om när jag kommer till stallet. Det blir ju ingen ridtur till skogen idag iom älgjakten, utan jag får hålla mig till vägarna och ängarna. Får inte glömma att ta med reflexvästen. 


Nä ... nu håller det på att dra ihop sig till att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Planen för dagen är - Ha kul :)  Har man kul så blir det ju automatiskt Värt! :)


Gomorron

Av maria tafvelin - 3 september 2019 05:46

Tisdag morgon. 7 grader och sol. Trevligare på älgpassen för de som vistas där, att det inte spöregnar. Ser ut att bli en jättesolig och fin dag. 


Igår på jobbet, kom en förälder med två gigantiska påsar äpplen från deras trädgård. Detta måste ju tas tillvara, så jag gjorde direkt en plättsmet med rivet äpple, och en deg med rivet äpple. Direkt jag fått fram frukosten på bordet så satte jag igång att grädda äppelplättar, tänkte att om jag rullar dem och skär som rulltårtsskivor så blir det lämpligt mellistugg. I degen satte jag inte så mycket jäst, tänkte att den får jäsa länge, jag har ju ingen aning om när jag hinner trycka in den i ugnen, då är det bra att ha en deg som kan ligga länge och jäsa. När även frukosten till de barn som äter ute, var utlastad så var det bara att börja försöka hålla undan disken samt börja med lunchen. Köttbullar, korv och makaroner var önskelunch från två av barnen som fyllt år. 


När jag styrt ut lunchen i matsalen så drog brandvarnaren igång ... å herregud ... fniss. Marie-Louise kom jäktande

- Osar det mycket i köket?

- nä, inte mer än vanligt ... fniss

- Vi måste ut med barnen så vi kan undersöka


På med stövlar på de barn som var inne, sedan gick de som på ett litet pärlband ut på gården. Vi hittade varken rök eller brand, utan det var nog så att när jag körde ut matvagnen så ställde jag den precis under givaren ... visste inte att den satt där ... så värmen från köttbullarna drog igång det hela. Vi skämtade sedan om att jag hade det så fullt upp i köket att jag var överhettad .... fniss. 


Barnen kunde komma in igen och äta sin lunch, jag packade backen med lunch till de barn som äter ute, sedan var det dags att ta itu med en ugnspannkaka med blåbär och lingon, för att ta tillvara bären som barnen plockade i fredags. Sedan kom disk in, och det var dags att grädda brödet. Vi kom överens om att koka äppelmos, så Sara och två av de äldre barnen kom in i köket och drog igång äppelmoskoket, kokade äpplen och satte ihop maskinen och började köra de kokade äpplena. Jag hade nu stökat fram mellis till barnen - nygräddat äppelbröd, pålägg, äppelplättsnurror, fil och mjölk.Sara och de två barnen drog iväg på utflykt med de övriga "utebarnen" med mellis i ryggan och jag slutförde äppelmoskoket. 


     

Städade köket, diskade bort, skurade i matsalen och köket, ut med soporna, tacka för en underbar dag, sedan hem via IcaKvantum. Kastade in matvaror som skulle i kylen, pinkade hundarna, sedan iväg till Pernilla för att få passa Otto medans Pernilla tränade

       

Denna underbara lille gosse!!  Åh vad han ska få vara med i köket och stjälpa till ... fniss.  Längtar efter att få lära honom saker. Inspirera honom. Tänker på det här med att inspirera och inspireras. Sara på mitt nya jobb, hon har börjat blogga, blivit inspirerad av mig. Men så vansinnigt kul!! att kunna vara en inspiration för någon, är ju helt underbart och när jag tänker efter så har jag ju faktiskt gjort det i många år - inspirerat. Tänker på de åren jag tränade som mest NÄr jag var mellan 35 och 50 kan man säga, eller ... 48 kanske ... då var det ju träning 7 dagar i veckan, minns ni?  Det var löpning, spinning, core, box som jag utövade, det var spinning, vattenaerobics, core, cirkelträning, zumba, afrikansk dans, gummibandsgympa jag var instruktör i. Kommer ni ihåg spring tillsammans som jag drog igång i Bygdsiljum?  I bygdsiljum körde jag core, gummibandsgympa, zumba och cirkelträning i flera år, och där inspirerade jag många, bland annat Carina, som aldrig tränat tidigare, som nu är den som tog över rollen som ledare när jag flyttade därifrån. Underbart!! Älskar att få upp minnen på facebook från den här tiden. 


När slutade jag träna? Ja, det blev ju lite abrupt där när jag flyttade till Ursviken, då jag ramlade ner från stolen när jag skulle "hoppskruva" ner en lampa med skruvdragaren. Slog mig väldigt illa och då blev det ett långt uppehåll. Gick sedan på core och TRX med hannah ett bra tag, men det var som att träningsjävulen aldrig fick ett riktigt grepp om mig igen. Nu är det annat jag känner som jag inspirerar med, matlagningen och samvaron med Otto :)  och hundarna naturligtvis. 


Hey Ho, tiden går ... klockan viskar lite halvhögt att det är hög tid att sparka av tofflorna, hänga upp morgonrocken och väcka hundarna. En ny underbar dag har startat, ja ... det är faktiskt Värt bara Det. Nu ska jag fylla den här dagen med värda grejer så mycket jag bara kan. Gör det du åxå vettja!


Gomorron

Av maria tafvelin - 2 september 2019 05:18

Måndag morgon. 17 grader och molnigt. Vi får se om det blir regn idag, eller om det redan har regnat ur sig. Hade lite tur igår, berättar om det om en stund. Nu är det såpass mörkt kl 5 när jag kliver upp, att jag måste tända lite lampor. Mysigt faktiskt :)


Igår efter en kort morgonrunda lastade jag hundarna i bilen och åkte på RackArena och klippte gräset


  Nästan 3 timmar tog det, sedan åkte vi hem igen och jag började måla hundkojan

 

Det kommer att bli snygg när den är klar :)  Pausade för att klippa gräset här på gården, men hann inte gräsmattan hos Hannah och Robban, lovade att klippa hos dem åxå. Det var nämligen dags att svida om till ridkläder och åka iväg på 4h för en ridtur. Hästarna flyttades tillbaka dit i morse. Jag satt upp på hästryggen 15.10 och skrittade iväg bort mot ridhuset, på lägderna nedanför Torsgatan, svängde upp Svedjevägen ... då tog jag fram telefonen och ringde min fd arbetskamrat från Wallins - Carina, som bor nästan vid ridhuset

- Hello, är du hemma?

- jo 

- Fint, kom ut, jag rider och är på väg mot dig

- jaa, vad kul, jag kommer ut. 

Jag frågade henne om bra ridväg, då jag inte känner till området direkt. Hon låste ytterdörren och sa: 

- Jag hänger med och visar dig. 

Hon promenerade och jag satt bekvämt på Tengils rygg :)  Först efter en grusväg, sedan vek vi av på en skogsväg, där töltade jag en bit, i övrigt skrittade vi hela vägen. Plötsligt öppnade sig landskapet, jättevackra, stora ängar. "Hästängarna" tydligen. Här går ridskolans hästar på sommarbete, men nu var tråden nerplockad för i år. 

   

Carina traskade på i foppatofflor ... fniss ... det var nog inte meningen att hon skulle hänga med hela varvet, men det blev så :)  När vi var tillbaka utanför hennes hus kollade jag på klockan - 16.30 ... vi fick nog båda en smärre chock ... fniss  Carina gick in för att laga middag och jag red vidare mot stallet. 17.10 hoppade jag av, sadlade av, borstade, släppte ut honom i hagen och kastade ut hö, släckte, låste och gick mot bilen. DÅ började det regna :)  Snacka om tur!!! Eftersom älgjakten börjar idag så blir det ju inte att rida i skogen på ett tag, men det var en härlig omgivning att rida i. 


Åkte förbi på IcaKvantum för att handla lite grejer till jobbet, sedan hem. Ut med hundarna, värmde lite rester, sedan tv-soffan. Snabb dusch innan det var dags att krypa isäng. 


Idag efter jobbet ska jag få passa Otto medans Pernilla tränar :)  Måndagar och tisdagar är det bestämt att jag har honom, och nu i veckan även torsdag. Jag är ju superglad över att få ha honom vid de tillfällena :)  Vi får se vad vi ska hitta på att utforska :)


Nä hörrni, om jag skulle ta och sparka av mig tofflorna och hänga upp  morgonrocken, det börjar ljusna härute och det är dags att veva igång dagen. Det lixom spritter i kroppen av att tänka på jobbet, och dagarna går så rysligt fort, det är ju så när man har roligt :) Jag ägnade några timmar i fredagskväll till att hitta på menyer, och jag har skrivit fram till årsskiftet, det är ju så himla många rätter jag vill laga! Kommer att måsta ändra och justera lite, det vet jag, men ... ja ... det är bara så himla kul. 


Ha en Fin måndag! Fyll dagen med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 1 september 2019 08:37

Söndag morgon. 16 grader och soligt. Det blir en fin dag idag. Ska iväg och klippa RackArena, hade ju tänkt göra det igår,  men såg att arenan var bokad, så det blir idag istället. 


Igår efter morgonrunda med hundarna och frukost, cyklade jag iväg till Fällbäcken för en ridtur. Halva rutten red jag Heidi, en av Malins hästar, och Halva rutten red jag Tengil. Tengil gick med hackamore och det verkar han trivas bra med. Efter ca 1.5 timmars ridtur cyklade jag hem, åkte och handlade inför min surströmmingsskiva, sedan lät jag hundarna ha korvsök ute på gården var för sig. 20 minuter var, sedan var de nöjda :)


           

ja, Theo passade på att plocka ett bär från trädet åxå. 


Körde igång en tvätt, sedan cyklade jag med hundarna bort till båthamnen en sväng

 

Sen, hem för att fixa middag - surströmming!


   

Ok, hände en liten fadäs när jag skulle öppna burken. Brukar ju öppna inne, under vatten i diskhon, men jag har ett skärsår på pekfingret så jag var inte så sugen på att få surströmmingsvatten i såret. Gick ut på gården, hade tänkt stoppa burken i en påse och öppna i påsen, men glömde påsen ... äh, tänkte jag .... det ska väl gå bra ändå. 


Försökte skölja av det mesta av surströmmingsspadet från luggen och ansiktet innan jag satte mig för att äta ... fniss. Jo, alltså, det sprutade ju rakt upp i luggen när jag fick hål i burken. Det sprutade på gräset åxå, hällde på vatten där jag trodde att det sprutat, men fick senare ett sms av Robban att Lilly måst bada då hon varit ute och rullat sig i surströmmingsspad .... fniss. 


Nu laddar jag för att åka på Arenan, sedan blir det att åka på 4h och rida Tengil. Ha en fin söndag. Fyll dagen värt!


Gomorron

Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards