Alla inlägg under april 2015

Av maria tafvelin - 22 april 2015 10:43

Underbar onsdagmorgon :)   Klev upp, drack mina tre koppar kaffe, gav hundarna mat, lastade dem i bilen och drog till skogs :)  En timme i skogen, det är själavård på högsta nivå

       

Det känns så kul att kunna ha Cornelis lös tillsammans med de andra :)   Vad jag måste träna mer på när det gäller honom, är precis det jag skrev häromdagen, att bryta det han håller på med för att kunna göra en inkallning. När han är mitt uppe i att bita på en pinne eller gräva sönder en stubbe så är det ju inte så att han lämnar det blixtsnabbt för att komma. Däremot så följer han ju (bärandes på mer eller mindre stora pinnar) när man promenerar, utan att man måste locka honom med sig. Eller, ja, skulle han inte göra det skulle jag ju inte ha honom lös heller. 


Nu håller det på att vara dags att förbereda lunch, det blir fisk idag. Sedan hinner jag ut en repa till med hundarna innan det är dags att åka på jobbet. 


Alltså .... på tal om hundar. Finns det grupper av människor som har mer revirpinkande än hundgrupper? Tror inte det ... fniss. För en del handlar det verkligen om att man måste "välja sida" . Är man med i EN grupp så är man inte välkommen i en annan. Oerhört trångsynt många gånger, men... vad gör man åt det? :)  Man får bara skaka av sig och fortsätta jobba som man gör. 


Nä hörrni, dags att ta fram firren ur frysen. Ha en härlig Onsdag :)


Tjing så länge

Av maria tafvelin - 21 april 2015 22:52

Eller, jag har åtminstone en mygga i lägenheten. Det var ju ONÖDIGT tidigt!!!


I övrigt har dagen varit suverän :)  Efter morgonrunda och frukost tog jag Paddy med till rinken där vi träffades ett gäng och körde lite träning tillsammans. Sen hem, ut med hela gänget och sen iväg till stan för att luncha med bästa Annica :) Vi åt på Allstar, vi satt från 11.45 till 13.15  :)  Det var så himla kul och vi hade kunnat sitta hela dagen och surra. 


Direkt på jobbet, där gick det åxå bra och var kul :)   Hem, ut med hundarna, iväg på Ica i skelleftehamn för att hämta ut ett paket, mina nya skor. Man måste ha ordentliga skor när man är mycket i skog och mark.

 

Klockan var så att jag hann se tredje perioden av hockeyn, och det var ju sådär måttligt kul. Till middag blev det ... tja, vill man vara elegant kan man kalla det tapas, men i själva verket var det en tapastallrik som inte passade på bild :)  En bit leverpastej, en bit korv, lite kall fläsklägg, en bit gurka. Ja .... det var punkt där :)


Nu har vi varit ute på kvällsrunda och är på väg isäng. MEN, jag vill få död på myggan först. Molly hade guldläge att ta den för en stund sedan, men hon silade den visst mellan tänderna, för den klarade livhanken. Ska jaga mygg en stund, sen kryper jag isäng. Fasen va klockan hann bli mycket .


Gokväll

Av maria tafvelin - 21 april 2015 08:22

Gårdagen gick så snabbt att jag inte ens hann skriva om den :)   Det kommer här istället:


Efter morgonrunda och frukost, tog jag Cornelis med till rinken där jag mötte upp Ronja, hon som har amstafftiken. Jag har ju träffat henne några gånger nu, och jädrar vilken skillnad det har blivit i kontakten! Hon har jobbat på kanonbra, och nu var det inkallning på tapeten. Hon har inga problem med inkallningen i sig, utan jag berättade för henne vad de allra flesta har problem med, och döper det till problem med inkallning. 


Säg att hunden har fastnat i en doftfläck, eller är på väg att springa fram till någon. Hundägaren gör en inkallning, men hunden lyssnar inte. Hundägaren har inte problem med inkallningen då, utan problem att bryta vad hunden håller på med. Inkallning, har de flesta lärt hunden, är ett moment där man har ögonkontakt, och hunden har fokus på ägaren. Gör du en inkallning när hunden är fokuserad på annat, så blir det inte alls samma moment. Vad du måste göra, är att hitta en signal, ett ljud, som bryter det hunden håller på med och tar kontakt, DÅ kan du göra en inkallning. 

Precis det här fick Ronja träna på med sin hund, och det gick klockrent!  Jag distraherade hunden med godis, Ronja gav till ett ljud för att bryta och få kontakt, sedan kallade hon in hunden. HUR smidigt som helst. Till och med när jag senare hämtade Cornelis in till rinken, och hennes hund, som var lös, kom och sprang mot mig. Hon gav signal, fick kontakt, kallade in. Mycket bra jobbat :)


Vi provade släppa ihop C med hennes amstaff, men ... nä .... C tog på sig buffelkostymen och hennes tik blev nog chockad över hans intensitet. Han startar ju inte upp genom att göra lekinviter, utan han springer rakt på, med en gång. Jag bröt några gånger, sen hämtade jag en fotboll som han fick leka med istället, så tiken fick spana på honm i smyg, på avstånd. 


Hem, ut med hela gängen, kasta i sig lite lunch, sen iväg på jobbet. Planen var att skifta till sommardäck, då de däcken ligger i garaget på jobbet. Upptäckte när jag började, att jag inte fick loss vinterdäcken. Det var ju Mattias som skruvade dit vinterdäcken, och han är (tydligen) starkare än jag :)


Nåja, in och börja jobba istället. Cornelis wp-sele hängde på en krok, Hannah hade varit där och lämnat den. Den såg liten ut upptäckte jag. Jobbade över en stund, sen hem och prova selen. Hmm ... ja ... lite för kort, och lite för snäv. Tog hela gänget på promenad, sen tog jag på selen och häktade dit lite kätting och provdrog. Bad Tony komma ut och kolla på den åxå (han som sydde selen till Molly)  Jo, den var för kort och för snäv, tyckte han åxå. Jag skrev till hon som sytt den, och hon ska kolla på det nästa vecka :)


   

Efter det här, var det hög tid för middag, då klockan hunnit bli 20.30  Det blev kotlett med sallad. 22.30 var det kvällsrunda, och sen hoppade jag isäng. 


Vaknade i morse 7.30  , pigg och glad :)   Ser ut att bli härligt väder idag, och till och med upp mot 13 grader varmt, på eftermiddagen när jag börjat jobba :)     Kl 10 ska jag till rinken med ett gäng andra. Idag tar jag Paddy med mig. 11.45 ska jag vara inne i stan och luncha med min bästis Annica :)  Ska bli så himla kul :)  Sen är det iväg till jobbet igen. 


Nä, nu ska jag dra igång tisdagen, hoppas du hade en bra gårdag, och får en bra dag idag. Jag vet två av mina vänner som hade en tuff gårdag. Gunilla med lille Viktor <3 och Camilla med sin älskade häst Sally. <3  Jag tänker på er. 


Gomorron


Av maria tafvelin - 19 april 2015 22:12

Vilken dag !!!!!    


Efter morgonrundan med gänget, tog jag Paddy på solorunda. Vi strosade, myste i solen, han fick balansera på ett smalt räcke .... tyckte dock att det var oerhört läskigt. Av någon anledning så tog jag inga kort på vår promenad.  När vi kom hem bytte jag hund och tog ut Cornelis. Det blev lite utmaningar på promenaden. Hem, tog Kelly och Molly och drog iväg till skogs. Helt underbart :)  Det  blev lite balansövningar och godissök i skogen för dem :)


Hem, åt lunch, hundarna fick tugga ben, sen gick vi ut igen allihop en stund till. 


Nu är vi nöjda allihop, och det ska bli skönt att krypa isäng. Som avslut på den här dagen, ska vi gå ut en sväng till.


Jo förresten ... ÄNTLIGEN har Cornelis sele kommit !!!!! Eller, kommit och kommit, Hannah och Robban ställde upp och hämtade den åt mig. Jag får tag på den i morgon. Spännande :)


Nä, nu ska jag väcka hundarna och ta en kort kvällsrunda. HOppas du åxå haft en bra söndag :)


                       


Gokväll


Av maria tafvelin - 19 april 2015 11:01

Åh  vilket härligt väder!!!     Kom nyss in från promenad, och det är ljuvligt ute. När vi nästan var hemma inträffade något jag inte varit med om tidigare. På rätt långt avstånd på gångvägen, såg jag att det kom en människa med väska. Hen klev ner mot diket när vi började närma oss varandra. Jag såg att det var en kvinna, och jag förstod att hon var oerhört rädd för hundarna, eller, för Cornelis rättare sagt, för hon stirrade på honom precis hela tiden medans hon balanserade ner i diket med handväskan fladdrande. Det såg ju faktiskt ut som om hon ville leka med hundarna, och C han blev ju glad och viftade på svansen allt han orkade, och ville nog gärna hänga i handväskan som hon höll i ansiktshöjd, frenetiskt viftande. 

- Är du rädd, frågade jag, men hon förstod nog inte svenska tror jag, och jag kunde ju inte göra mer än att hålla hundarna nära mig.  Hon gick i diket en bra bit innan hon vågade sig upp på gångvägen igen. Jobbigt att måsta vara så rädd.


Hörrni, igår tvättade jag ju, men det funkade inte det där med skumtvättlapparna.Varken i maskin eller torktumlare. Det måste nog vara långhårshundar för att det ska funka.   När jag skulle upp från tvättstugan då jag kastat in sista tvätten i tumlaren, gick det trögt att få upp ytterdörren och komma ut. Vafan tänkte jag och tog i lite hårdare, jomen då låg en farbror utanför, som hade ramlat. 

- Men jisses, hur är det?

- Jag ramlade

- jo jag ser ju det, har du ont någonstans?

- Nä, jag har bara ramlat, du kan gå nu. 


eh .... nä


Han behövde hämta sig ett tag innan jag slet upp honom på fötter, så jag satte mig på huk vid honom och pratade en stund. Molly var med åxå, så hon satte sig och tröstade honom lite. Han klappade henne, strök henne över huvudet ... sen strök han mig över håret och sa

- å du har fått rött hår


hahahaha. 


Efter en stund var han redo att komma upp, men det var inte så lätt att få upp honom. Precis då kom en annan granne, som sett det hela genom fönstret, så vi hjälptes åt att baxa upp honom på fötter och följa honom hem. 


Nä hörrni, nu ska jag gå ut igen. Det blir promenader idag. Först en solorunda med Paddy. 


Ha en Skön Söndag!


Goddagens :)

Av maria tafvelin - 18 april 2015 15:15

Min lördag såhär långt, är helt fantastisk. Vet ni vad, mitt liv är världens Lyckligaste Liv!!!


Efter morgonrunda, där jag faktiskt inte behövde vinterjackan :) , blev det .... skulle precis skriva frukost, men kom precis ihåg att det blev ingen. hahaha, nä .... den glömde jag bort. Nåja ... 


Molly fick en dw-runda efter frukosten jag glömde. Jag häktade på extra-kättingen och gick en kort runda först, sedan häktade jag loss den, och gick lite längre med grundtyngden. Hon blev glad när hon slapp extrakättingen :)


Jag påbörjade projekt - handla skumtvättlappar, eftersom jag ju fick tips om att man ska kasta in sådana i tvättmaskinen när man tvättar, för att hundhåren ska fastna på dem :)  Vore ju najs att ha hyfsat hundhårsfria kläder när man tvättat dem :)    På coop här i Ursviken finns det inte. Ringde Ica i Skelleftehamn, nä, de hade inte. Men, på Moröhallen hade de, så jag åkte dit och köpte en packe :)    Tog med Cornelis och Kelly i bilen, då jag skulle stanna vid rinken på vägen hem, och träffa ett gäng hundägare och träna, som jag berättade i morse. 


Kl 12 befann jag mig i rinken, Kelly var först ut. Var hon träningssugen? - Jodå, det är hon alltid. Hon var dock väldigt doftorienterad, och sprang rätt mycket med nosen i backen. Hon gjorde dock allt jag bad henne om, med stor glädje, och det är viktigast. Efter henne var det Cornelis tur. Han började gnälla i bilen redan innan vi svängt in på parkeringen. Gissningsvis så trodde han att det var fotboll på gång. Därför beslutade jag att inte ta någon fotboll med den här gången, utan valde andra belöningar från lådan (jag har en plastback med div. hundgrejer i bilen ... det är koner, spårlina, fotbollar, kamprulle osv) 


Cornelis är fantastisk. Han älskar att jobba. Han jobbade stenhårt för godisbitarna och lite lek med trasan. Passivitet .... att bara sitta stilla och glo på de andra är lite svårare, så det ska vi fortsätta jobba med. Tror att han var lite besviken att fotbollen aldrig dök upp dock, but hey .... :)


Hem och ut med Paddy och Molly på en runda. De fick springa lösa, och Paddy sprang som en tok. Runt runt, runt runt .... fniss . Fast ,jag fnissade lagom när han kom med en död råtta i gapet. Den smakade nog skit, för han spottade ut den framför mig. Bra jobbat Paddy. 


Nu ser jag öppet vatten när jag går ut :)  Det känns hoppfullt på nåt sätt :)  Dessutom har snön krypit undan en hel del de senaste dagarna. Nu ser man våren :)


Har varit nere i tvättstugan och startat tvätt. Det blir spännande att se ifall det funkar, det där med skumtvättlapparna. 


Hmm ... vad ska jag äta till middag? Till lunch blev det ett kycklinglår som jag gnagde i mig ståendes vid diskbänken, hade inte tid att göra det mer märkvärdigt än så idag. Men middag? KOllade i frysen, vad har jag? 

- 1 st. älgklöv. 

- 1 påse revben (till hundarna)

- 2 påsar istärningar

- 1 påse hackad spenat

- 1 liten krt persilja

- många påsar frysta, handskalade räkor

- några påsar skivad , förvälld Karl-Johan

- en påse frysta hallon 


tja ... det var ungefär vad jag hade. Vi får se vad jag kan svänga ihop :)


Nä, nu ska jag ner i tvättstugan igen :)  Ha en fortsatt bra Lördag :)


Tjing så länge

Av maria tafvelin - 18 april 2015 08:46

Inatt vaknade jag några gånger, och varje gång fick jag den här strofen på skallen:

Sitt inte inne som björnen i bur, det är att slösa med livet


När hörde jag den sången senast? Måste varit många går sedan :)  

Ja, det gäller att inte slösa med livet. Att inte fylla livet med bara .... tid ... utan att verkligen LEVA. Att leva är en .... konst. Att verkligen LEVA alltså. Att hasa sig upp på morgonen och släpa sig genom dagen tills det är läggdags är En sak, men att verkligen fylla sina dagar med värda grejer, det är en annan sak. Utifrån sina egna förutsättningar givetvis. För en del innebär att verkligen Leva- att göra äventyr som klättra i berg och cykla mountinbike nerför samma berg. För en del innebär att verkligen leva, att få göra insatser för andra, vad det än må vara. Leva sin dröm på ett eller annat sätt. 


För mig innebär det nog att få använda Mina kunskaper och styrkor, både i jobbet och utanför, och att på olika sätt kunna hjälpa andra. Mina kunskaper och styrkor handlar inte BARA om rent teoretisk kunskap om olika saker, utan även den kunskap jag rott ihop under livet. Det innebär åxå att uppleva, framför allt naturen tror jag. Sitta vid bryggan en sommarkväll och lyssna på måsarna. Vara ute i skogen och vandra i tystnaden. Att varje dag ha något att se fram emot, men kunna vara närvarande och leva i DEN HÄR dagen först och främst. 


Sitt inte inne som björnen i bur. (Fast i ärlighetens namn så trodde jag att det var: sitt inte inne som apan i bur, och det var DEN versionen som sjöngs i  min skalle inatt ... fniss)


Det är att slösa med Livet.


Jag har inte tänkt slösa med livet i alla fall, utan jag fyller dagarna med värda grejer. 


Upp och pröva dina vingar

Ja, hur svårt kan det va´  :)


Nu ska jag ta morgonpromenad med hundarna. Kl 12 ska vi träffas ett gäng hundägare i rinken och träna. Jag tar Cornelis och Kelly med mig. Ha en underbar Lördag!


Gomorron

Av maria tafvelin - 17 april 2015 10:43

Fredag, inte längre morgon direkt, utan mer förmiddag. Jag somnade inget före jobbet inatt, men det gick riktigt bra ändå. Det flöt på bra bland råglimpa och långsamofinbräck, äppel/kanelfläta och butterbullar :)   Kom hem strax efter kl 6, tog ut hundarna på morgonrunda, kröp sedan isäng. Sov en evighet och vaknade kl 8. Somnade om och vaknade 8.30, somnade om och vaknade 9.15 ..... Somnade om och vaknade 10.15  Då fick det vara nog. 


Jag är inte direkt störtpigg, det ska jag inte påstå ... men det känns genast bättre när man tittar ut och ser lite sol :) 


Jag gick tillbaka till blogginlägget förra året den här dagen, och dagarna före det (i min gamla blogg, bygdsiljumsmaria.blogg.se)  Tänkte kolla hur väder och temperatur såg ut då. Fanns det nån snö kvar? Låg isen eller hade den rivit? Det såg ut att vara mindre snö kvar då. Upptäckte åxå att det var kring det här datumet jag backade in i den där bilen och fick "stryparn" på mig. Gubben som sedemera åkte dit för misshandel för händelsen. 


Nästa helg startar jag upp en grupp i vardagslydnad. Det material jag skrivit ihop som jag använt mig av ett tag nu, ska jag redigera lite. Inte ändra, men trycka på några saker jag upptäckt det sista året här, då jag hjälpt en del hundägare med hundarna, samt förstått när jag läst div. hundforum, både på facebook och på nätet. 


Många fokuserar på fel saker, men behöver bara ändra tänk lite för att det ska funka :)


Tex: Jag kan inte ha min hund lös, den sticker bara. Måste träna inkallning. 


Byt tänk till: Vad behöver jag göra för att hunden ska välja att hålla sig nära mig, och inte sticka?


Att byta tänk kan innebära stor skillnad, eller rättare sagt, att byta tänk innebär att det blir stor skillnad, vare sig det gäller hundarna eller en själv. Att tänka: Vad kan JAG ändra/göra för att det ska bli bättre, är ett utmärkt sätt att göra saker bättre för sig själv :)


Nä, klockan har en tendens till att gå, även om jag känner mig seg och stillastående i skallen. Jag ska ta med Paddy och åka ner på stan, vi ska fönstershoppa jag och han :)  


Ha en härlig fredag, och du ..... fyll dagen med värda grejer, fatta vettiga beslut, stora som små .... och ägna en liten tanke om det här med att byta tänk. 


Gomorron



Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards