Alla inlägg under november 2019

Av maria tafvelin - 21 november 2019 05:20

Torsdag morgon. 2 minusgrader och mest molnigt. Jag vaknade 20 minuter innan morgonmelodin startade, men jag låg kvar och filosoferade lite en stund innan jag klev upp. Fick ett infall nyss och läste det blogginlägg jag skrev för precis 5 år sedan och fick mig ett gott skratt. Kolla:


http://mariatafvelin.bloggplatsen.se/2014/11/21/10932478-nattlig-telefonterror/


Sedan ett till från samma dag:

http://mariatafvelin.bloggplatsen.se/2014/11/21/10933178-forlat/


Hahahaha, ja herregud. Det är rent skitkul att gå tillbaka och läsa i bloggen om allt vad som hänt genom åren, det är ju faktiskt en hel del


Igår serverade jag makaroner och krämig grönkål till lunch. 

 

Jag kokade även en gräddsås och körde ner drygt ett kilo köttbullar så att jag kunde göra matlådor att lägga i försäljningsfrysen. Totalt, med ett par matlådor av dagens lunch, blev det 15 matlådor till frysen. Jag bakade grötbröd som serverades till mellis

 

jag rostade även müsli som hann bli klart till mellis :)


Idag bjuder jag på fisklåda till lunch. 


Jag kan säga att utan icebugs skulle det inte bli några promenader här på byavägen överhuvudtaget. Jädrar så halkigt! Snart är det väl barmark dock, så milt som det är. Men, vi hade ju hunnit få en hel del snö faktiskt, så än är det ingen direkt panik. Hem från jobbet, promenad med hundarna, in och fixa nåt ätbart. Det finns fortfarande mat i frysen, hittade en skiva hamburgare .... alltså ... man kan tro att jag har världens största frys, eftersom jag "hittar" grejer jag inte trodde att jag hade. Pinsamt ... fniss. Eftersom det är jättelänge sedan jag köpte såna här hamburgare, så förstår jag ju att jag använt frysen på helt fel sätt. Jag har helt enkelt köpt massor med mat som jag egentligen inte behöver, och jag ska sluta med det. Finns ju ingen anledning helt enkelt. Nåja, jag grillade den där gamla hamburgaren, och la mellan två rostfranskskivor, en dutt senap och en sträng ketchup, voila så var middagen klar :) Av någon anledning fotade jag inte ... fniss. 


Efter maten och en snabb sittning i tv-soffan kände jag att hundarna måste få nåt vettigt gjort. Jag gömde godis på övervåningen och lät dem söka godis. Först Theo, sedan Alice. 

   

Efter 3 varv godissök såg det ut såhär:

 


Nä hörrni, dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och starta dagen. Ha en riktigt fin torsdag, och kom ihåg att även denna dag ska fyllas med värda grejer :)


Gomorron

Av maria tafvelin - 20 november 2019 05:18

Onsdag morgon. 4 plusgrader och molnigt. Igår regnade det när jag kom hem från jobbet, inte kul måsta dra på sig regnstället för att ta en promenad i slutet på november, men man har ju varit med om att det regnat och varit barmark på julafton åxå. Är det klimatförändringar det beror på?


Igår var det blodpudding på förskolan, och äldsta gruppen hade inte en enda matsked rester!!! Mycket bra! Idag är det pasta med krämig grönkål, vi får se hur det blir med rester då. 


Efter jobb och promenad med hundarna körde jag igång en tvätt, värmde lite rester och sjönk sedan ner i soffan där jag blev kvar tills det var dags att kvällspinka hundarna och gå isäng. Av någon anledning blev det lite sent innan jag kröp under täcket, så jag var ärligt talat lite sliten när morgonmelodin började spela. Ni vet, man tänker: Ska jag snooza? Men innan man ens tänkt tanken färdigt så är man för pigg .... fniss.  Så, när jag svingade benen över sängkanten var jag inte så trött längre :)


Läser en insändare i Norran om busstrafiken nu när många bussturer blivit indragna eller förändrade. Vet tex att bussarna inte längre kör in i Varuträsk där jag jobbar, utan man får hoppa av ute på storvägen och gå därifrån. Tänker på hur det tidigare ofta stått tex vid försäljning av hus och lägenheter, eller beskrivning av olika bostadsområden - Nära till busshållplatser, bra bussförbindelser .....  så är det inte längre på många ställen ... visst måste det vara så att dessa bostadsområden blir mindre intressanta nu när bussar dragits in? Och ute i vissa orter har bussförbindelserna helt dragits in. Det blir ju konsekvenser av det. Sidan "Tabussen.nu" försvinner väl, eller byter namn till "tabussen.förr"


Oj, nu måste jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken ... fniss .... tiden småskenade lite, eller ... jag satt i andra tankar helt enkelt :)   Ha en superbra onsdag, glöm inte att aktivt fylla dagen med värda grejer :)


Gomorron

Av maria tafvelin - 19 november 2019 05:21

Tisdag morgon. 2 plusgrader och mulet, det ska snart börja regna. Trist att det regnar när det äntligen kommit snö. 


Hörrni, idag firar jag 20 år :)  Det är 20 år sedan jag slutade röka :) Det är mitt bästa beslut hittills i livet faktiskt. Minns att jag la undan pengar "för cigaretter" varje dag från den dag jag slutade och fram till julafton, sen fick Hannah och Pernilla de pengarna i julklapp. Tänker på det här med att säga - "Jag har inte råd" . Många säger det ofta, men tänker inte på att de ju prioriterar sina pengar. Medans jag rökte hade jag inte råd till så stora utsvävningar ... men röka hade jag råd med. 

"Vi har inte råd att köpa det till barnen" - Nä, det förstår jag när ni har köpt en sån dyr bil att lånen på bilen tar alla pengar, osv. Är det något man vet säkert, så är det ju hur stor inkomst man har varje månad. Den summan har man koll på. Man KAN faktiskt sätta sig ner och göra en budget, typ efter Lyxfällans sätt att synliggöra vad man faktiskt lägger pengar på. Nu när man har smartphone så kan man lätt gå in på banksidan och se exakt var man gjort av med pengarna, vad räkningarna kostar varje månad etc. Man kan faktiskt bli lite förvånad själv ärligt talat .... :)


Det blir att fira en annan stor sak den här veckan. På söndag fyller älskade lille Otto 1 år! Lillkillen <3 Det blir kalas med tårta och sång :)  


Men, nu börjar vi med den HÄR dagen. Dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och ge dem frukost. Alice småskällde kring 3-snåret och Theo sprang ner, förmodligen till köksfönstret. Gissar att det var rådjuren som knallade runt på gården, det gör de varje natt. De går runt på varje gård här i byn, varje natt. Hararna skuttar runt här åxå. Men, som sagt, nu ska jag dra igång den här tisdagen :)  Ha en superfin dag, kom ihåg att fylla dagen med nåt värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 18 november 2019 05:24

Måndag morgon. 3 minusgrader och molnigt. Ser ut att ska regna i morgon och på onsdag. Gillas INTE. 


Igår gick jag runt byn på morgonrundan. Snöyra men rätt så härligt ändå. 50 minuter senare kom jag hem och fixade brunch :)

 

Efter att ha ätit ringde Pernilla och frågade om jag hade några morötter. Hon skulle baka en glutenfri morotskaka inför Ottos 1-årsdag. Jag greppade en påse morötter och promenerade dit. Blev kvar medans hon bakade kakan och vi smakade på den. Jädrar så god, kanske för att den var sockerfri åxå :) Gick hem igen och nu hade det slutat snöa, så jag gick över till Hannah och Robban och greppade snöskyffeln. Skottade hos mig, och sedan när jag skulle ställa tillbaka skyffeln så tänkte jag - äh, lika bra jag skottar hos dem åxå. De var borta, och när de kom hem var jag nästan klar. Ett rejält träningspass blev det :) Tog ut hundarna en sväng, sedan var det dags att gå tillbaka till Pernilla och Mattias. Jag skulle vara med Otto medans Pernilla, Mattias, Hannah och Robban åkte iväg och tränade. Jag och Otto lekte, först på lekmattan med lite leksaker, sedan blev det kurragömma. Efter lite lek blev det mat

   

Lite mer lek, sedan blev det bad

    

Efter badet kom Pernilla och Mattias hem, så jag vinkade HejDå och knallade iväg till mig. Där väntade maten på att bli tillagad. Jag hade plockat fram en skiva karré och en påse gula kantareller ur frysen. Jag stekte det, samt några skivor zucchini och lite sötpotatis. 

 

Riktigt smarrigt :)  Nu tror jag att jag ätit upp alla karrékotletter, nu är det några paket köttfärs och några påsar med ... ja ... nåt kött ... oidentifierbart ... kanske tinar och ger det till hundarna :)


Idag blir det köttfärsspett med couscous och cacik till lunch. Skippar att trä upp på spett, utan formar bara köttfärsen och grillar utan spett. Blir spännande att prova. I helgen har jag roat mig med att gå igenom de veckomenyer jag haft sedan jag började på Utflex. Jag listade veckans favorit och veckans botten. Det blir kul att ta bottenrätterna och på något sätt göra om så att det blir en favorit nästa gång :)  Jag fotade listorna och la ut min idé på mitt matinstagram, och japp, Leif Mannerström gillade, då måste det vara bra ... fniss. 


Läser på Aftonbladet om mannen som barrikaderade sig i en lägenhet i Sundbyberg och sköt mot polisen genom dörren bland annat. Hans flickvän berättar att hans beteende var oväntat. Han hade varit nedstämd en tid, men var en lugn, samlad och omtänksam människa. "Det här är något annat. Det känns jättekonstigt"    Man undrar ju om han petat i sig något som gjorde att han så totalt blev en annan. Att ta sina jaktvapen och skjuta mot polisen, eller, som han åxå gjorde, sprutade ner en granne med pulversläckare (flickvännen hade ringt grannen för att få hjälp, då hon kände sig rädd)  är ju nåt helt annat än en lugn, samlad och omtänksam människa. En sån här gång undrar man om man får veta mer om orsaken. 


Nä, nu är det dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. En sprillans ny dag väntar på att fyllas med värda grejer, det är bara att sätta igång :)


Gomorron 

Av maria tafvelin - 17 november 2019 08:13

Söndag morgon. 1 minusgrad och snöfall. Små lätta flingor. Vaknade 7.30 men låg kvar nästan en halvtimme. Alice blir ju så kramig när hon ser att jag är vaken, och i vanliga fall, när man ska upp och iväg på jobbet, så hinner man ju inte ligga och klia henne så länge .... men en sån här dag har man ju gott om tid att göra det. Kl 8 sa jag dock:

- Nu ska matte kliva upp.  Hon kastar sig åt sidan då, och det ser alltid ut som att hon ska följa mig ner ... men det gör hon inte .... fniss. Det är nån slags skenmanöver bara, hon kryper ihop och somnar om  :)


Igår efter morgonpromenad i skogen, drog jag igång lite städning och tvätt, åkte sedan iväg och handlade. Köpte morötter, vitkål, tomater, gurka, det där pizzakitet. Summan blev 122 kr. Det är lagom :)  När det sedan blev dags att äta så gjorde jag ju pizza. Blev den god? Nej. Det är nog så att man får det man betalar för, och för 1 kr ska man  nog inte förvänta sig mer .... fniss. 

 

Det godaste på tallriken var fetaost/vitlökscremen som jag gjorde. Åt en fjärdedel av pizzan, resten fick hundarna. Nu har jag en halv "pizzadeg" kvar, eftersom jag bara använde hälften, men jag tror jag ska göra typ vitlöksbröd av den istället. 


I afton ska jag få passa Otto en stund medans ungdomarna åker och tränar tillsammans. Det hinner ju hända rätt mycket i hans utveckling till och  med mellan gångerna jag passar honom, och det är så himla kul att få ta del av alla små framsteg på nära håll. Tänk så tur jag haft, och har, som får ha det såhär. 


Nä, om jag skulle ta och sparka av tofflorna och hänga upp  morgonrocken. Idag lär det bli att skotta snö, men först en promenad med hundarna. Tror jag ska gå runt byn. Ska skriva sms till Hannah och Pernilla och höra om de ska med. Ha en härlig Söndag! Fyll dagen med nåt värt!


Gomorron



Av maria tafvelin - 16 november 2019 07:50

Lördag morgon. 9 minusgrader och mulet. Strövtåg i hembygden ljuder från högtalaren ... lyssnar på "Ring så spelar vi" och smuttar på första koppen kaffe. Vaknade 4.50 och det dröjde några sekunder innan jag insåg att jag inte skulle upp kl 5 för att jobba, det är ju lördag för tusan, Bästa dagen :)


https://www.youtube.com/watch?v=GATnM5yAqA4


Så, jag somnade om och vaknade 7.30   Ja, inte av mig själv den gången, utan hade ställt alarmet då Pernilla frågade om jag kan passa Otto nu på morgonen då hon tränar :)


Igår var det rester på menyn på förskolan, ja, plus att jag stekte en pyttipanna av grejer jag hade i kyl och frys ... stekte ägg åxå :)  Byggare Bob som var in och köpte matlådor häromdagen, ni vet, jag glömde ju skicka med potatis ... fniss .... han kom in även igår. 

- Vad har du idag?

- Idag får ni pyttipanna

- Låter kanon, 3 varma och en fryst matlåda. 

- Japp. 

Pytsade upp 3 varma lådor pytt och han hittar ju själv till frysen nu för att hämta den frysta

- Ta en bullpåse med dig, den får ni för att jag glömde skicka potatis igår

- Hahahaha, men Tack

Så, allt ordnade upp sig och de kommer att köpa lunch varje dag medans de är och jobbar på tomten typ bredvid. 


Hem, koppla hundarna, ta på reflexväst, ut på promenad. Jag skrev ju igår att jag skulle kvista förbi affären och handla sallad till middagen. Jag ångrade mig när jag var på väg hem, iddes helt enkelt inte .... tänkte att jag säkert hade kvar så att det räckte, så kan jag åka och handla idag istället. 

 

Riktigt smaskigt :)


Ikväll kan det bli pizza faktiskt, erbjudande från IcaMaxi igår - pizzakit för 1kr. Brukar ju aldrig använda färdigt pizzakit ... men för 1 kr kan jag prova :) ,  har lite strimlad skinka i frysen, och den ska väck den med. Ost har jag i kylen att riva, en burk champinjoner finns i skafferiet. Det jag ska handla idag är grönsaker. Vitkål, morot, sen får jag se vad mer. 


Idag blir det nog en kättingpromenad i skogen, lite städning, tvätt och allmänt mysigt. Vi får helt enkelt se vad mer som händer under dagen :)


Dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken, ropa ner hundarna och snurra igång lördagen. Ha en Bästa Dag, fyll den värt!


Gomorron

Av maria tafvelin - 15 november 2019 05:13

Fredag morgon. 4 minusgrader och klart. Idag får vi en solig dag :)  Så härligt! 


Igår blev det tacofisk till lunch.


 

Många av barnen åt rätt ok, men favoriten den här veckan har varit kålpudding ... fniss ... lite otippat att de skulle gilla DET så mycket. Idag blir det, som det står i menyn: You never know-kökets hittepå. Det blir rester och nåt spontant så att det räcker till alla. Det där spontana är väl mest för att alla ska äta överhuvudtaget, då jag tror att om jag BARA ställer fram grönsakslasagne, är det flera stycken som inte vill äta alls ... fniss. Igår kom det förresten in en karl som jobbar med nåt gräv-och byggprojekt i nåt husbygge alldeles i närheten av förskolan. Han kom precis när yngsta gruppen ätit, och jag dukat fram andra sittningen så att de äldre barnen skulle få äta. Han ville köpa med sig varm lunch till sig själv och grävmaskinisten, och maskinisten ville ha en fryst matlåda med nåt ätbart att ta med sig hem till middag åxå. Den frysta blev korvfrestelse, och jag gjorde iordning två lådor tacofisk. Kom på nån timme senare att jag glömt skicka med potatis .... fniss .... de måste ju tycka att jag är en märklig kock ... fniss. Han kommer tillbaka idag, och framöver kommer det fler byggjobbare som vill köpa lunch berättade han .... får väl skicka med några kakor jag bakat och har i frysen, alternativt en bullpåse, som plåster på såren för det här med potatisen, hahahahaha


Jag var rätt trött när jag kom hem från jobbet igår, men som vanligt hinner man piggna till när man är ute med hundarna. In i hallen, byta skor till icebugs, koppla hundarna, kolla så att jag har hundbajspåse i jackfickan, ta på reflexväst, sedan ut och få lite frisk luft. Det är nog det här att jag är inomhus hela dagen som gör att piggheten avtar där mot 15..... fast .... nä det är inte säkert förstås .... en av pedagogerna satt vid matbordet igår kring 14.30 då jag torkade golven i matsalen, och berättade att hon alltid har en trötthetsdip den tiden, och hon är ju ute varje dag med en grupp barn. 


Idag blir det att svänga förbi på affären på hemvägen och kompletteringshandla grönsaker. Ska ta fram en karrékotlett innan jag åker på jobbet. Igår hittade jag en chorizo lite långt in på mittenhyllan i frysen. Stekte den med paprika och brysselkål. Lite orientdressing till och middagen satt som en smäck :)


 

Nä, nu är det dags att sparka av tofflorna och hänga upp morgonrocken. Vaknade 4.50, alltså 10 minuter innan morgonmelodin spelade. Sedan jag aktiverade det här gonatt och gomorron på telefonen, så är det så mild och fin musik som spelas när klockan slår 5, det är lixom inget "alarm" utan mer som en smekning på kinden. Betydligt mysigare att vakna till ... fast nu vaknade jag ju innan det började spela. Det spritter i benen och jag är helt redo att ta mig an den här dagen. Ha en superbra fredag, fyll den med värda grejer!


Gomorron

Av maria tafvelin - 14 november 2019 05:22

Torsdag morgon. 1 plusgrad och snöfall. Det har varit regn och snöblandat regn under natten. 


Igår gjorde jag grönsakslasagne till lunch

     

Barnen på förskolan tyckte mer om kålpudding än om grönsakslasagne .... fniss ... men pedagogerna tyckte att den var god :)  Sedan bakade jag bullar för att stoppa i försäljningsfrysen

 

Idag ska jag baka bröd, och göra tacofisk. 


När jag kom hem från jobbet igår var det läge att byta skor till icebugs när jag skulle ta ut hundarna en sväng. De har sandat byavägen, men det var verkligen svinhalt. Till middag värmde jag den sista portionen kyckling från i söndags, så ikväll blir det nåt från frysen igen. Nu när jag druckit kaffet ska jag dyka in i frysen och se vad jag kan tänkas hitta :)   Jag stack ut och cyklade med hundarna en sväng igårkväll .... såg att det regnat såpass att asfalten var framme till stor del. Jovisst, det var lite småslirigt, men inte farligt. Så himla onödigt med regnet egentligen ... hoppas det slutar snart, och snöar mer istället. 


Nä, nu ska jag sparka av mig tofflorna och hänga upp morgonrocken. Ska öppna ytterdörren och spana ut och se vad det är för sko- och klädväder nu på morgonen. Ha en fin torsdag, kom ihåg att fylla dagen med värda grejer!


Gomorron



Presentation


Ny blogg, men det är fortfarande jag. Min blogg handlar om min vardag med jobb och hundar. Låter kanske trist, men det händer grejer varje dag. Jag ventilerar tankar, känslor, samhällsfenomen och annat som intresserar mig. Välkommen!

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27
28
29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards